• pertev naili boratav'ın asistanı. yaşayan en büyük halk bilimcisi. indiana university'de profesör. şu anda yüzüncü yıl üniversitesi'nde bulunuyor. eskiden bilkent'teydi. harika adam...
  • vay başıma gelenler adlı bir çocuk kitabı da yazmış olan halk bilimci.
  • evinde pişmaniye bile yapabilen yüce folklor adamı. üstelik günün her saatinde masa tenisi oynayabilir ve sizi yener!
  • geçenlerde radikal gazetesindeki bir yazısında sivas lisesi'nde okurken başından geçen atatürk'lü bir anısını yazmış idi. 1937'de atatürk sivas'a geliyor ve matematik derslerine giriyor ilhan beylerin. matematik hocaları da sınıfta. bir öğrenciyi kaldırıp tahtaya üçgen çizdiriyor. genç çiziyor ama üçgenin köşelerine alfa beta ve gama harflerini koyuyor. atatürk bunun üzerine neden abc harfleri yerine alfabetagama harfleri kullandığını soruyor. hocayı çağırıyor ve '' niye böyle öğrettin hoca'' diyor. hoca kan ter içinde suçu müfredata atıyor ve bir şekil sıyırıyor. atatürk bundan böyle abc kullanın mealinde birşeyler söylüyor.
    bu da üstadın böyle bir anısıdır. kendi anımmış gibi hatırlamaya başladım artık bunu ben.
  • gecenlerde harvard'da nasreddin hoca uzerine konferans veren unlu profesör.

    http://www.radikal.com.tr/…14.04.2010&categoryid=82
  • dün orta doğu teknik üniversitesi'nde öğretmenler günü etkinliğine konuşmacı olarak katılmış dünya tatlısı profesör. elleri de titremese kesinlikle inanmıyor insan cumhuriyetle yaşıt olduğuna. o kadar akıcı, o kadar keyifli konuşuyor ki. bir yandan da inanılmaz bilgili elbette. eğitim ve öğretimin şekillendirildiği ilk yıllara dair bir sürü anısını paylaştı katılımcılarla.

    salonun en çok güldüğü bir anekdotu da ben aktarayım buraya. karma eğitim ilk başladığında ilhan hoca da pilot okullardan birindeymiş. o bu ani değişimi bir öğrenci gözünden şöyle anlattı:

    "biz eskiden okul çıkışı kız okullarının önüne gider, türkü söylerdik. kızlara laf atardık, arkalarından seslenirdik. sonra kızlar sınıfımıza gelip yanımıza oturunca laf atamaz olduk. konuşmaya bile çekiniyorduk. o zaman anladık ki kızlar barut değilmiş, biz de ateş değilmişiz. bir araya gelince patlamıyormuşuz. zaten öyle patlanıyor olsaydı, odtü'deki ağaçların altında her gün kaç tane patlama olurdu."
  • geçenlerde göt kadar bir odada on-oniki kişilik bir grupla birlikte oturduğumuz insan. 92 yaşında olduğunu duyunca altıma sıçıyordum az daha.güzel ve komikli anılar anlattı. ezberden okuduğu şiirler de cabası. ben sevdim bu adamı. saygı duydum. allah sağlıklı ömür versin diyelim.
  • bir belediye nasıl çalışırmış ibret ola isimli yazısıyla adeta bizim belediyelere lafı sokmuş yetmemiş combo yapmış emeritus profesör.

    http://www.radikal.com.tr/…sirmis_ibret_ola-1000364
  • aşağıdaki 60 yıllık sözleşmenin tarafı büyük araştırmacı.

    "dr ilhan başgöz ile ahmet halit yaşaroğlu kitapçılık ve kâğıtçılık t.l.ş. arasında 'izahlı türk edebiyatı antolojisi cilt 1' adlı kitap hakkında aşağıdaki maddelende belirtildiği veçhile bir neşir mukavelesi yapılmıştır.

    1. kitabın 8000 (sekiz bin)lik basım ve satın hakkı mezkûr şirkete ait olacaktır.

    2. bu 8000 baskı bir veya iki defada yapılabilecektir.

    3. 8000 lik basım için telif hakkı olarak 1250 (biniki yüz elli) lira verilecektir.

    4. muharrire iş bu mukavelenin imzasında 200 lira verilecek ve bakiye 1050 lira ayda 150 şer lira verilerek ödenecektir.

    5. yazar tarafından hazırlanan adı geçen kitabın 2. cildi de ahmet halit yaşaroğlu kitapçılık t.l.ş. ne verilecek ve şirket bu cildi de bu mukavelede meri şartlar dahilinde satın alacak ve basacaktır. ancak ikinci cilt de forma bakımından birinci ciltten aşağı olmayacaktır.

    6. kitap 1957 yılı içinde basılmış olacaktır.

    7. işbu mukavele iki nüsha olarak tanzim ve imza edilmiştir.

    [50 kuruşluk damga pulu üzerinde)

    22.xı.955
    ilhan başgöz [imza]"

    -ahmetfirat neşriyat arşivinden.

    kitap sözleşmedeki tarihten bir yıl önce 1956'da 238 sayfa olarak ve cilt 1 alt başlığıyla yayımlanmıştır. ararat yayınları 1968'de, pan yayınları 2014'te yeni baskılarını aşağı yukarı aynı sayfalarda ama cilt 1 alt başlığını kaldırarak yayımladıklarına göre, ikinci cilt yazılmamış olmalı.
hesabın var mı? giriş yap