• tam adı ilhan kemalettin mimaroğlu olan yazar ve besteci. mimar kemalettin bey'in oğludur. 11 mart 1926 tarihinde kadim istanbul'un dalgın bir gününde doğdu. ankara hukuk fakültesi'nde okurken ilk müzik yazılarını (1946) ulus gazetesinde yazmaya başladı. ilk bestesini de o sıralarda yapmıştır. 1955 senesinde burslu olarak abd'ye gitti. colombia üniversitesinde eğitim gördü. burada elektronik müziğin ustalarıyla tanıştı. 1969 yılından itibaren atlantic records'da yapımcı olarak çalışıyor. elektro akustik müziğin yaratıcılarından sayılır. türkiye'de bazı radyo programlarında eserleri yayınlandı.
  • onceleri musiki tarihi'yken seneler sonra adi muzik tarihi olmus bir ses seda atlasi; elektronik muzik, gunsuz gunce, ertesi gunce, yokistan tanrisi gibi muzikli muziksiz zabitlari vardir.. bazen ufkumuzu bir adim oteye tasirir, bazen oldugumuz yerde birakir, derinligince bir sudur nitekim.. zamanin cereyanli sesleriyle o ve arkadaslarinin elektronikasinin baska buutlarda kesisecegini saniyorum..
  • (d. 11 mart 1926, istanbul ), abd' de gerçekleştirdiği elektronik ve somut müzik yapıtlarıyla ünlenen besteci. mimar kemaleddin bey'in oğludur. 1949'da ankara üniversitesi hukuk fakültesi'ni bitirdi. öğrenimi sırasında ulus gazetesinde müzik yazıları yazdı. (1946-47); 1955'te abd'deki columbia üniversitesi'nin lisansüstü bölümüne girerek elektronik müziğin öncülerinden vladimir ussachevsky ile edgard varese'den ders aldı. ayrıca müzikoloji, müzik tarihi ve opera yönetimi derslerini izledi. 1959'da abd'ye yerleşerek amerika'nın sesi radyosunda çeşitli programlar hazırladı. bu arada zaman zaman türkiye'de de konferanslar verdi. 1963'te columbia-princeton elektronik müzik merkezi'ne bağlı besteciler arasına girdi ve burada ders vermeye başladı. yalnızca elektronik aygıtlarla üretilmiş sesleri değil, doğadan kaydedilmiş sesleri de işleyen mimaroğlu, bu yeni müzik türünün yaygınlaşabilmesi için konserlerde yalnızca son bir yıl içinde bestelenmiş yapıtların sunulmasını ve belli çevreler dışında geleneksel orkestra müziğinin çalınmamasını savunmaktadır. birçok bestesinde ünlü çağdaş ressamların tablolarını "seslerle yorumlamaya" çalışmıştır. müzik eleştirmenlerince dramatik elektronik müziğin yaratıcısı olarak gösterilen mimaroğlu'nun besteleri arasında pieces sentimentales (1957; duygusal parçalar), le tombeau d'edgar poe (1964, edgar allan poe' nun mezarı), intermezzo (1964), bowery bum (1964), agony (1964; can çekişme), white cocokatoo (1966; beyaz kakadu), preludes for magnetic tape (1966; magnetik bant için prelüdler), anacolutha: encounter and episode ii (1966; anlam kopukluğu: karşılaşmak ve epizod ii), piano music for performer and composer (1967; seslendirici ve besteci için piyano müziği), wings of the delirious demon (1969; çılgın şeytanın kanatları),music plus one (1970; müzik artı bir), sing me a song of songmy (1970; bana şarkının bir şarkısını söyle), hyperboles (1971; hiperboller), provocations (1971; kışkırtmalar), tract (1972), music for jean dubuffet's " coucou bazar" (1973; jean dubuffet'nin "coucou bazar'ı için müzik), to kill a sunrise (1974; gündoğumunu öldürmek) sayılabilir. ayrıca caz sanatı (1958), onbir çağdaş besteci (1961), müzik tarihi (1961, 1990) ve günsüz günce (1989) gibi türkçe kitapları vardır.
  • yazdigi kitaplarin cogu pan yayincilik'ta bulunuyor.
  • "yeni tam anlamıyla yeni olmadığı sürece, eskinin olduğu gibi kalması gerekir" diyen kurgucu.
  • 22 ağustos 2003 tarihli akşamlık'ta yer alan "göbek ve kabak" adlı yazısı ile dikkat çeken dünyaca ünlü müsizyenimiz.
  • 1972 tarihli tract albümünde tülay german sesine tanık olduğumuz elektronik müzik ustabaşısı.
  • komunist kapitalist ekonomi uygulayan utopia nın yaratıcısı...besim tibuk sag acık oynarsa, sol acık oynaması gereken sahsiyet...
  • borusan muzik kutuphanesi'nde butun/cogu eserleri bulunan besteci. (bizzat gondermis.)
    suratsiz, lanet herif kisvesinin altinda, belki sahiden oyle. fakat, pek komik olduguna suphe yok; hele mozart, beethoven, bach vb zevata milli guvenlik konseyiymisler (=öcü) gibi bakip, bunlari yerden yere vurdugunda. sinirine dokunan daha pek cok sey var tabii; zirtapozlar ve kaltaklar olmak uzere ikiye ayrilan zipciktilar, philip glass ve cumle minimalist sarlatanlar, neyi duyurdugu anlasilmayan afisler, sigarasini yaktigi an duraga yanasan otobusler, yaya gecidine adim attigi an kirmizi yanan isiklar vs.

    "fanfar" adli eseri (1988) hakkinda soyledigi: "...kutlanmasi gereken bir olay gozeterek besteledigim bu parcanin cehennem (aynen oyle -z.) cagrisimli niteligi, o siralarda gozetilene uygun bir olayin yokluguyla aciklanabilir."
    "uyuyanlar icin uyku sarkisi" (1985 -klarnet, piyano ve teyp icin) hakkinda da: "...dinletilerde seslendirilmesi icin bir sahne duzeni ongorulmustur. dunyanin bircok kentinde saatin kac oldugunu gosteren saatler; hepsi ayni saatte durmus. sahnenin iki yaninda bayrak boyu tisortler asilmis; birinin onunde "adi mozart"*, oburununkinde "asagilik bach" yazili. dinleyiciler arasinda ciftler disko dansina basliyorlar (cunku "cistakli"; klarnet ve piyano da mozart'la bach'in "sevilen eserleri" arasinda dolaniyor -z.), obur dinleyiciler de onlara katiliyor ve bircogu sahneye cikip dansetmeye basliyorlar. muzigin son vurusunda, salondaki isiklar sonuveriyor. karanlik. sessizlik."
  • yapı kredi yayınlarından "new york kapı dışı sanatı" adında bir kitabı çıkmıştır. kitabın başında, 15 yıl önce hazırlanmış olduğu fakat ozaman anlaşılan yayınevinin işi uzatması nedeniyle, ilhan mimaroğlunun geri çektiği yazmaktadır. new york sokaklarındaki resimler, mozaikler ve ilginçliklerin kendi tarafından çekilmiş fotoğrafları, resimleri yapanlarla röpörtajlar, hikayecikler, yorumlar ve daha fazlası bu kitapta*
hesabın var mı? giriş yap