• beceri gerektiren bir iste duzenli ve istikrarli bir sekilde en az 20 saat ile bariyerleri asip uzmanliga adim atacaginizi savunan gorus. ne ogrenmek istersen 20 saatte ogrenebileceginizi savunur. ogrenme icin entellektuel bilgi ve birikimden ziyade duygu, motivasyon ve ilhamin daha onemli oldugunu benimser. bu goruse bir iste bir insan uygulama yaptikca insanin o iste iyi olmasi baslangicta hizli artarken belli bir sure sonra ogrenme yavaslamaktadir ve ilerleyen zamanda ilerleme surecinin grafigi sabite yakinsamaktadir. iste bu nedenle bu gorus insanin ogrenme duzey artis araliginin ilk 20 saat civari oldugu savunmaktadir. dolayisiyla bu goruse gore 10 bin saat kurali kendini tekrarlamaktan ibarettir. bana gore ilk 20 saat kurali bazi beceri gerektiren isler dogru olsa da hem yetenek hem profesyonellik gerektiren islerde gecerli olmadigini dusunuyorum. ornegin, nba'de basket oynamak icin ilk 20 saat kurali yeterli degildir. nba'de basketbolu kalici bir sekilde devam ettirmek icin 10 bin saat kuralina ek olarak fiziksel yeterlilik ve yetenek gerekir. ote yandan, ilk 20 saat kurali lise matematigi turev konusunu tam anlamiyla ogrenmek icin anlamli olabilir. turevi tam anlamiyla ogrenmek icin 10 bin saat kuralini uygulamak gerekmez. lise matematigi turev konusu en az 20 saatlik bireysel calisma ile mukemmel bir sekilde ogrenilebilir. sonrasinda aralikli olarak calismak sartiyla...

    ozetle
    ust duzey beceri ve sureklilik gerektiren bir konuda
    (bkz: 10 bin saat kurali)

    beceri gerektiren alt veya orta duzey bir konuda hizli ogrenme icin
    ilk 20 saat icin

    hedeflerini belirle
    yapacaginiza soz ver
    arastir
    cozumle
    sadece yap

    by josh kaufman
    the fırst 20 hours how to learn anythıng fast!
  • bir becerinin iskeletini çıkarmak için 20 saat sürenin gerekli ve yeterli olduğu savunulan kuraldır.

    nokta atışı bir zaman vermek doğru olmasa da fikir bakımından haklıdır.
    örneğin sıfırdan bir oyuna başlarsınız ilk bir kaç saatiniz neyin ne olduğunu anlamakla geçer, akabinde oyunun mantığını kavrar ve kendinizi geliştirmeye odaklanırsınız.

    yeni bir programlama dili öğrenmek istersiniz, ilk bir kaç saatiniz komut çağırmayı, işlem tanıtmayı vs. öğrenmekle geçer, ardından mantığını kavrar ve kütüphanelere dalarsınız.

    fizik'te yeni bir konu öğrenmeye çalışırsınız, yine ilk bir kaç saatiniz konunun mantığını kavramakla geçer, sonrasında örneklere dalar ve yöntem geliştirmeye-öğrenmeye başlarsınız.

    müzik aleti çalmak istersiniz, bir kaç saat notaları, süreleri ve nasıl kullanıldıklarını öğrenirsiniz ardından pratiğe başlarsınız.

    20 saat uzmanlaşmak için değil, konu hakkında fikir sahibi olmak için gereken süredir.
  • 1000 saatte de o konuyla ilgili uzmanlık seviyesine gelen bilgi sahibi olursunuz
  • 20 saat başından kalkmadan python çalısasım var hiç böyle birşey denemedim dolayısıyla ögrenme becerimin sınırlarını bilmiyorum genelde 1 saat sonra dikkatim dagılır. belki de 10-10 ikiye bölmek gerek. ama bir gün deneyecem.
  • bizim sektör için geçerli bir şey degil o. zira teknoloji ve sistem gelişen bir yapı ve sürekli güncelleniyor. sizin de güncellenmeniz gerek ki herşeye vakıf olabilesiniz.
  • (1 gün = 8 saat) x 2,5 gün = 20 saat.

    yani normal mesai yapar gibi düşünüp öğrenmek istediğiniz şeyi 2,5 günde de öğrenebilirsiniz. kendime bu kuramı denemek için kalimba çalmayı hedef koydum.
  • şu an kitabını okuyorum. burada bir yanlış anlaşılma var, veya pazarlama stratejisi diyelim.
    olayın aslı "20 saat pratik" ile her şeyi bir seviyeye kadar öğrenebilirsiniz şeklinde.

    yazarın kendi kitabında verdiği örneklere bakınca, pratik yapmadan önceki araştırma ve hazırlıklar da önemli bir zaman ayrımayı gerektiriyor. mesela programlama için bir sürü ufak tefek program kurmuş, hangisini kuracağını seçmek için bir sürü makale okuyup araştırma yapmış vs...

    yani evet güzel bir kitap, motive edici ancak yine de olayın doğrusunu bilmekte fayda var.
  • bir konuyla ilgili yüzeysel bilgi edinmek için 20 saatin yeterli olduğunu savunun kuram. bunu uzmanlaşmak için yapmazsınız. yıllar önce üniversitede aldığınız bir dersi düşünün, bir dönem boyunca ödev, sınav derken iyice öğrenmişsiniz ama o konu üzerine iş hayatında hiç çalışmamışsınız. üzerinden çok zaman geçtiği ve pratik yapma şansınız olmadığınından öğrendiklerinizin çoğunu unutsanızda o dersle ilgili yüzeysel genel bilginiz (iskelet veya kuşbakışı bilgi de diyebiliriz) kalır. bu bilgileri yorumlama yapmak ve fikir yürütmek için kullanabilirsiniz. işte bu yöntem size bu tip bir fikir sahipliğini vaad ediyor.

    çok pratik bir uygulama önerisi vardır:
    (1 gün = sabah 30 dk + akşam 30 dk) x 20 gün = 20 saat
    (1 gün = sabah 20 dk + akşam 20 dk) x 30 gün = 20 saat
    akşam ve sabah seansları arasında uyuyor olmamız bilginin işlenmesi ve yerleşmesi için imkan sağladığı için hızlı ilerlemeye katkısı oluyormuş.
hesabın var mı? giriş yap