• kredi kartı sahibi olmak ehliyet sahibi olmak gibidir. lakin ehliyeti sınavla alırsınız ama kredi kartını bir imza karşılığı alırsınız.

    kredi kartını kullanmak da arabayı sürmeye benzer.
    malesef ülkemizde kredi kartı sahibi olup bunu kullanamayan insan çok fazla.

    öncelikle kredi kartındaki paranın size ait olmadığını iyice anlamalısınız. yokluk çektiğinizde en iyi arkadaşınız o masum görünen kredi kartıdır.

    ihtiyacınız var ve alışveriş yapacaksınız. aldıklarınız 1000 tl'ye patladı diyelim. 6 taksite böldürürseniz 166,66 taksitle ödersiniz onu. bunda problem yok. 6 ay ödersin taksitlerin bitince yeni harcama yaparsın.
    asıl problem bu taksitin yanına nakit harcanan paraların da ilave edilmesidir. (market, benzin, kozmetik) işte o zaman aylık 166,66 yerine marketten yaptığınız 200 tl tutarındaki alışveriş ve aldığınız 150 tl benzin ilave olunca 516,66 tl ekstre ile karşılaşmış oluyorsunuz.
    "bu ay para sıkıntım var minimum ödesem olur ya" diyorsunuz ve 130 tl gibi bir bakiyesini ödüyorsunuz. öbür ay yine ekstre geliyor bir bakıyorsunuz ~552 tl yeni aldığınız benzin ve market alışverişi hariç. :} sonra götü toparyalamıyorsun tabiki.

    sabırlı olmalısınız. elinizdeki borçları bitirmeden yeni harcama yaptığnıızda asla hesabınızı kontrol edemezsiniz.
  • kulanmayın
  • "ulan benim elime ayda şu kadar fazla para geçiyor. çarp bunu 10'la... eee her ay bu kadar taksit öderim o zaman ben."

    diyip iş yapmayın. sonra asgari ödeme tutarı ödemekle geçer ömrünüz.
  • kendinize ait bir limitiniz olsun, bankanın verdiği limiti önemsemeyin. şu kadar limitim var hepsini kullanayım yanlışına girmeyin toparlanması zor olur.

    her ay düzenli bir ödeme planınız olsun. en önemlisi de bu. bankalar borçlarını ödeyemeyen müşterilerini daha çok severler. sizi de sevmesine izin vermeyin.

    mümkünse tek bir kartınız olsun. bir çok kart olunca hesaplar karışır bankalar sizi sevmeye başlar.

    internet alışverişlerinizi güvenilir sitelerden yapmaya özen gösterin. ayrıca neredeyse her bankanın sanal kart sistemi var onu kullanın.

    son olarak herkese güvenmeyin işlem yapılacak pos cihazı gözünüzün önünde olsun.
  • abuk sabuk yerlerden alışveriş yapmayın internette.

    pos cihazlarına kartı siz takın çıkarın, kopyalıyorlar sonra.

    ekstreyi de internetten kontrol edin 3-5 günde bir. sorunsuz iade için itiraz süresi 2 iş günü.
  • taksitli alışverişlerinizde toplam bedeli kart limitinden düşer yani 5000 lira limitiniz var ve 2000 liralik ürünü 10 taksitle aldınız diyelim: bu harcamanın borcu aylık 200 lira olarak ekstrenize yansır ancak kartınızın limiti 3000 liraya düşer.

    taksitle alışveriş yapmak düşünüldüğü kadar güzel bir şey değildir zira takip gerektirir. nasıl olsa taksite böldürüyorum diye alınan ufak tefek şeyler üst üste gelince taksitlerin toplamı sizi öderken yoracak bir tutara erişebilir. mümkün olduğunca kontrollü harcamakta fayda var. aylık ödeyebileceğiniz tutarı geçmeyin, önümüzdeki ay elime toplu para geçecek o zaman öderim diye elinizde olmayan paraya güvenmeyin. bu ay minimum ödemeyi yaparak geçirdiğiniz ödeme dönemi bir dahaki ayı borç içinde geçirmenize sebep olabilir ki gelir durumunuza bakmaksızın ipin ucunun bir kere kaçması yeterli sonrasında o kart aylarca toplanamıyor.
  • kullanmayın.
  • 1-2 kere borç bataklığına batın, hazır limitiniz potansiyelinin zirvesine ulaşmamışken bunu yaşamak size ilerisi için büyük fayda sağlayacaktır.
  • kredi kartı konusunda kimsenin kimseye akıl vermesi gerekmiyor. akıl verenlerde yaptıklarını örnek gösteriyordur yüksek ihtimal. kişi nasıl istiyorsan öyle kullansın. ama önerim şudur ki; düşük limitli kart kullanın, başınız fazla ağrımasın.
hesabın var mı? giriş yap