• kredi kartı kullanmaktan korkmayın. tabi biraz matematik bilen irade sahibi bir insan olduğunuzu varsayıyorum.
    en çok şaşırdığım insan tipi, kartının ödemesini kendisi yapmayacakmışcasına abartılı ve gereksiz harcama yapıp sonra da borca batanlar. bu arada bahsettiğim harcama temel ihtiyaçlar değil, baya bildiğiniz rahat harcamalar. gelir gider dengesi ve nakit veya taksitli alımdaki kar/zarar ilişkisine bakıp neyi kartla neyi taksitle neyi nakit alacağınıza karar verebilirsiniz. bunu uzun uzun anlatmayacağım çünkü çok temel bilgiler bunlar, benim tavsiyem kart aidatlarıyla ilgili. her sene yaşadığım rutin bir banka görüşmem var. belki yardımı olur diye yazmaya geldim.

    -alo merhaba, az önce kredi kartı hesap özetime baktım benden 120 tl* kart kullanım ücreti kesmişsiniz.
    +merhaba, kontrol edelim, evet kesmişiz.
    -kesmeyin.
    +ama bankacılık bıdı bıdı bıdı
    -peki o zaman kartı kapatıyorum.
    +emin misiniz, bu durumda sizi işlemler için bilmem ne birimine yönlendiriyorum.
    -eğer kesitiğiniz tutarı iade etmiyorsanız eminim, kapatıyorum.
    +sistem size bir öneride bulunuyor, eğer kartı kapatmazsanız size 50 tl* ödül puan veriyoruz.
    -hayır, kestiğiniz tutarı aynen geri istiyorum.
    +o zaman kapatma işlemine başlıyorum. (burada bir takım sorular var, şimdi hatırlamıyorum ama amaç gerçekten kapatıyoruz izlenimi uyandırmak) kartınızın kapatılması için onay veriyor musunuz?
    -evet
    +şu an sistem size yeni bir teklifte bulundu eğer bir sene daha kartı kullanmayı taahhüt ederseniz kesilen kart ücretinizi hesabınıza yatıracağız.
    -tamam kabul ediyorum, kapatmayın.
    +işleminizi gerçekleştiriyorum. yardımcı olabileceğim başka bir konu var mı?
    -yok, teşekkürler, seneye görüşürüz.
  • kullanmayın.
  • "ulan benim elime ayda şu kadar fazla para geçiyor. çarp bunu 10'la... eee her ay bu kadar taksit öderim o zaman ben."

    diyip iş yapmayın. sonra asgari ödeme tutarı ödemekle geçer ömrünüz.
  • kredi kartı sahibi olmak ehliyet sahibi olmak gibidir. lakin ehliyeti sınavla alırsınız ama kredi kartını bir imza karşılığı alırsınız.

    kredi kartını kullanmak da arabayı sürmeye benzer.
    malesef ülkemizde kredi kartı sahibi olup bunu kullanamayan insan çok fazla.

    öncelikle kredi kartındaki paranın size ait olmadığını iyice anlamalısınız. yokluk çektiğinizde en iyi arkadaşınız o masum görünen kredi kartıdır.

    ihtiyacınız var ve alışveriş yapacaksınız. aldıklarınız 1000 tl'ye patladı diyelim. 6 taksite böldürürseniz 166,66 taksitle ödersiniz onu. bunda problem yok. 6 ay ödersin taksitlerin bitince yeni harcama yaparsın.
    asıl problem bu taksitin yanına nakit harcanan paraların da ilave edilmesidir. (market, benzin, kozmetik) işte o zaman aylık 166,66 yerine marketten yaptığınız 200 tl tutarındaki alışveriş ve aldığınız 150 tl benzin ilave olunca 516,66 tl ekstre ile karşılaşmış oluyorsunuz.
    "bu ay para sıkıntım var minimum ödesem olur ya" diyorsunuz ve 130 tl gibi bir bakiyesini ödüyorsunuz. öbür ay yine ekstre geliyor bir bakıyorsunuz ~552 tl yeni aldığınız benzin ve market alışverişi hariç. :} sonra götü toparyalamıyorsun tabiki.

    sabırlı olmalısınız. elinizdeki borçları bitirmeden yeni harcama yaptığnıızda asla hesabınızı kontrol edemezsiniz.
  • her ay kenara 50tl, 100tl, 200tl, ne olursa, atamiyorsaniz; kredi kartini aklinizin ucundan gecirmeyin bile. yoksa yaptiginiz, bir arkadasinizdan bir miktar borc alip, borcu hic kapatmadan elemana tesekkur icin her ay 20-30tl ateslemeye donusur.

    taksitli alisveris icin kredi karti almayin. genel olarak taksitli alisveris yapmayin. her seyi tek-cekim olarak odeyin.

    kredi kartini sadece internetten alisveris manasinda kullanin. onun disinda her seyi banka kartiniz ile nakit para ustunden odeyin

    limitiniz maasinizin 3te 1'i veya 4te 1'ini gecmeyecek sekilde olsun. aklinizda bi limit koymaya calismayin, rahatlikla pic olur, gercekten bankadan limiti kisitlamaniz lazim. mesela 2000 lira maas aliyorsan 500 lirayi filan gecmemeli limitiniz. yani bi ay kendinizi zorlayip kredi borcunuzu resetleyebilmelisiniz.

    pahali bir sey alacaginiz zaman, birikiminizden kredi kartina yukleme yaparak pozitif limite cikin, oyle satin alim yapin. mesela 3000tl para odeyin kredi kartina, limit 500 olmasina ragmen kullanilabilir limit 3.5k olur, onu kullanin.

    ınternetten alisveris dusunmuyorsaniz, sadece banka karti sizin icin yeterli.

    ay icerisinde birden fazla kez kullanmaniz gerektiginde, nakit paraniz ile kredi kartinda yer acip, harcamanizi yapin. ornegin 500tl harcamissiniz, limit dolmus. 150tl daha harcaycaksiniz, nakit paranizdan gidip o kadar odeyin, limit acilsin, sonra kullanin karti yine.

    bu sartlar altinda, bataga batmadan guzelce kullanabilirsiniz. ha ne faydasi oldu? ınternetten alisveris.

    bu vaziyette iken bile, bir kac ay sonra goreceksiniz ki her ay -500 tl ile basliyorsunuz. her ay, eve gelen faturalar kadar kredi kartina odeme yapip, sonra faturalari odeyip yine -500'e geliyorsunuz.

    ıste bu noktadayken, basinizda odeme gucunuzden yuksek bir borc olmamasi cok cok cok onemli; yoksa baska borc carklarina tutularak bundan kurtulmaya calisan caresiz guruhtan birisi olursunuz. halbuki -500 olsa borcunuz, her sey kontrolunuzun altindaymis gibi bir iluzyon oluyor. hatta bir ay disinizi sikip, o borcu kapatmak elinizde.

    not1: bu yontemin calismasi icin kenarda para biriktirebiliyor olmaniz lazim. 100tl olur 200tl olur farketmez, onemli olan kenarda sizi zor durumdan kurtarabilecek bir para olmasi. bu para, sizi kredi kartindan hayati olaylarda buyuk harcama yapma konusunda koruyucu olmasi acisindan onemli. ne kadar buyuk olursa o kadar iyi. gercekten devasa harcamalar oldugunda (saglik gibi), kredi kartindan odeyeceginize, gidin dusuk faizli kredi alin zaten madem boyle bir durum var. gidip 25000tl kredi karti kasmayin yani.

    not2: taksit odeyip normal yasantinizda kisita gitmeden devam etmeniz mumkun degil. boyle bir beklentiniz varsa, kendinize bir vadeli hesap acip, odeyebileceginizi dusundugunuz maksimum taksit tutarini her ay o hesapta biriktirin.

    not3: tekrar ediyorum, her ay 100-200tl kenara atamiyorsaniz, kredi kartini aklinizin ucundan gecirmeyin bile. tek yaptiginiz birisinden borc alip, borcu hic kapatmadan elemana tesekkur babinda her ay 20tl ateslemek olur.
  • 1-2 kere borç bataklığına batın, hazır limitiniz potansiyelinin zirvesine ulaşmamışken bunu yaşamak size ilerisi için büyük fayda sağlayacaktır.
  • her ay ne kadar harcadıysanız onu ödeyin, ödenecek asgari tutar size rahatlık gibi görünebilir ancak faiz yükü getirir, aylar geçtikçe altından kalkamazsınız; asla bulaşmayın.
  • ilk kredi kartını 20'li yaşlarımın başında aldım. öğrenci kredi kartı tabi limiti 400 tl idi. yıl 2010 civarı 400 tl de fena para değil bakınca (dönemin kyk bursu/öğrenim kredisi 180 tl idi).

    kyk'dan alıyoruz 180'imizi aylık üzerine bir kaç yerden de bu meblağa yakın burs alıyorum 350 lira civarı para giriyor cebime. bir kez ölçüyü kaçırdım dedim alıyım öderim o bir hata 2 sene beni süründürdü. evdekilerden de para isteyemiyoruz, o dönem öküz gibi sigara içiyorum sigara zamlanıyor vs. arada bir yerlere gidiyoruz neyse para yetişmiyor lan dedim bir kaç ay kırıp kıçımı oturuyum ödeyim şu borcu, neyse ödeyemedik oturmayla da olmadı. 2 yıl sonra evdekilerden rica minnet istedik ve borcu kapattık.

    şunu unutmayın ödeyemeyeceğiniz borcun altına girmeyin. özellikle 12 taksit çok sakattır. yıl atlar zamlanır birçok şey kış mevsimi girer hayat daha pahalılaşır evdeki hesap çarşıya uymaz sonra ortada kalırsınız.

    hadi bizim borç ufak tefekti evden ödedik iyi kötü bir örnektir.

    o gün bugün kuruşu kuruşuna öderim borcumu. taksitle de iş yapmam.
  • banka sizi limitinizi arttırmaya teşvik edecektir. çok ihtiyaç olmadıkça limiti arttırmayın. ekstrenin tamamını ödeyin, ödeyemiyorsanız harcamalarınızı kısın. en mütevazı kartı alın. premium falan anca borca batırır. kartla harcarken nakitle harcadığınız kadar cimri olun. bir de son olarak, en ufak çalıntı şüphesinde iptal ettirip, yenisini çıkartın
  • taksitli alışverişlerinizde toplam bedeli kart limitinden düşer yani 5000 lira limitiniz var ve 2000 liralik ürünü 10 taksitle aldınız diyelim: bu harcamanın borcu aylık 200 lira olarak ekstrenize yansır ancak kartınızın limiti 3000 liraya düşer.

    taksitle alışveriş yapmak düşünüldüğü kadar güzel bir şey değildir zira takip gerektirir. nasıl olsa taksite böldürüyorum diye alınan ufak tefek şeyler üst üste gelince taksitlerin toplamı sizi öderken yoracak bir tutara erişebilir. mümkün olduğunca kontrollü harcamakta fayda var. aylık ödeyebileceğiniz tutarı geçmeyin, önümüzdeki ay elime toplu para geçecek o zaman öderim diye elinizde olmayan paraya güvenmeyin. bu ay minimum ödemeyi yaparak geçirdiğiniz ödeme dönemi bir dahaki ayı borç içinde geçirmenize sebep olabilir ki gelir durumunuza bakmaksızın ipin ucunun bir kere kaçması yeterli sonrasında o kart aylarca toplanamıyor.
hesabın var mı? giriş yap