• bir ki$iyi fiziken ilk gordugunuzde kafanizda olu$an yargi, fikir, tahmin durumu. cok onemlidir. pekcok ara$tirma ilk izlenimi degi$tirmenin cok zor oldugunu ortaya koymu$tur.
  • yeni biriyle tanıştığınızda ilk 3 saniyede gerçekleşen şey
    önyargı içerdiği için uygulamamaya çalıştığım bir eylem
  • herhangi birinden, bir kisi ile ilgili duyulabilecek yorumlarla, bahsi gecen kisi hakkinda kafanizda olusturdugunuz fikir ve gorus olabilir ki, bu yol gorupte fikir edinmekten cok daha fazla onyargi icerir
  • bir söz vardı "ilk izlenim için hiçbirzaman ikinci bir sansınız olmayacak"
  • insanlarin karsilastiklari kisiler hakkinda goruslerini ilk uc saniye icinde edindikleri izlenimlerden olusturdugunu ozetleyen tanim.

    go ise iyidir no go ise imajinizi duzeltmek aylar alabilir
  • aklimda kaldigi kadariyla, ann demarais, "first impressions" adli kitabinda bu konuya $oyle deginir..

    ilk izlenim esnasinda ne sizin kendi hakkinizda hissettikleriniz, ne kar$inizdaki ki$i hakkinda hissettikleriniz, ne de kar$inizdaki ki$inin sizin hakkinizda hissettikleri en onemli unsurlardir.. biriyle ilk kar$ila$manizda onu azami oranda pozitif olarak etkilemek istiyorsaniz en cok onem vermeniz gereken nokta bu kar$ila$mada kar$inizdaki ki$inin kendisi hakkinda neler hissettigidir.. yani demek istedigim $udur, eger siz kar$inizdaki ki$i ile kisa sureli ilk ileti$iminiz sonunda o ki$i kendini "mutlu" hissetmi$se i$te o zaman o ki$inin nezdinde olumlu bir intiba birakmi$siniz demektir..

    mesela kar$i cinsten biri ile ilk olarak kar$ila$iyor ve muhabbet ediyorsunuz, kiza/cocuga heyecanli, istekli, canli bir $ekilde bir $eyleri $evkle anlatiyorsunuz.. $imdi bu durumda eminim kendiniz hakkinda olumlu du$uneceksiniz (yukaridaki paragrafin ba$inda belirttigim ilk durum yani), "heyt be cok canliydim, guzel konu$tum, tokezlemedim, bilgili oldugumu gosterdim, sunay akin'dan hic farkim yok gibiydi falan filan dersiniz.. ikinci durumda, bu muhabbet sirasinda kar$inizdaki ki$iye kaninizin isindigini hissettiniz, tam sizin kafaniza uygun gibi gorunuyordur mesela.. tavirlari, yaptiklari, kisacasi size olan davrani$lari super.. mutlu oldunuz.. yani kar$inizdaki ki$i hakkinda hissettikleriniz super.. fakat i$i $ansa birakmak istemiyorsunuz.. bu ilk izlenimin kesinlikle olumlu sonuclandigina emin olmak istiyorsunuz.. bunun uzerine ucuncu bir analiz daha yapiyorsunuz, o da kar$inizdaki ki$inin sizin hakkinizda neler du$undugunu, neler hissettigini bulmak, analiz etmek.. bu muhabbetiniz sirasinda kiz/cocuk sizin anlattiklarinizi can havli ile, kah gulerek, kah kahkahalar atarak, kah ka$larini kaldirarak ilgiyle dinliyor, vakti geldiginde kendi tecrubelerini de sizin laflarinizin ustune serpi$tirerek kar$ilik veriyor.. bu 3 hayati noktayi du$unerek cok ba$arili bir analizci oldugunuza karar verdiniz, kendinizi yerlere goklere sigdiramadiniz, artik mukemmel bir ilk izlenim biraktiginizi du$unuyorsunuz, bundan eminsiniz.. fakat atladiginiz cok onemli bir detay var.. kar$inizdaki ki$i size kar$i tum bu ilgili, mutlu ve canli gozukmesini gercekten icten mi yapmi$ti? i$te cok onemli olan bir dorduncu noktayi kacirmi$ olabilirsiniz.. o dorduncu nokta ise $udur: peki kar$inizdaki ki$inin bu muhabbetiniz sirasinda kendisi hakkinda neler hissettigini gercekten anlayabildiniz mi? bunda ba$arili olabildiniz mi? demek istedigim, ne zaman ki kar$inizda duran ilk kez ileti$im kurdugunuz bu ki$i muhabbetinizden, hal ve davrani$larinizdan sonra orayi "gercekten" mutlu bir $ekilde terk ederse, i$te o zaman esas ba$ariya ula$mi$siniz demektir.. unutmayin insanlar kendilerini mutlu (cok geni$ kavramdir tabiki ama bir butun olarak algilamak lazim mutlulugu) eden ki$ileri severler..
  • ilk izlenimin iyi yani konu hakkinda hic bir kisitlaman yoktur,yani kararini vermeden once mevzu bahsin seni etkilemek icin fazla zamani olmamistir,kotu yaniysa bu konuda pek bilgin olmamasidir.
  • genellikle doğru çıkması da hayret verici bir başka özelliğidir. zannedersem beynimizde, tam olarak farkında olamadığımız, ama bizi diğer insanların verebileceği zararlardan koruyan ve yaşamımızı devam ettirmemizi sağlayan bazı yetilerimiz mevcut. hayvanların, ve hatta bazen bebeklerin, normal insanlar olarak bizim anlayamadığımız bazı tehlikeleri hissetmelerine benzer bir durum olabilir. o bakımdan güvenilir izlenimlerdir.
  • (bkz: ilk cinayet)
  • son izlenimdir.
hesabın var mı? giriş yap