• yoldan gözünü bir saniye bile ayırmaması ve yol bomboş olsa bile aşırı hız yapmaması gereken sürücüdür.

    bir de artık çoğu sürücünün sinyal vermeden hatta etrafına bile bakmadan, aniden sağa veya sola direksiyonu kırdığını da hatırlatmak istediğim sürücüdür.

    dipnot: taksi, dolmuş, servis araçlarına ekstra dikkatli yaklaşın, hatta uzak durun diye tavsiye ediliyor.

    edit: imlâ.
  • acemi kalmayacak sürücüdür.
    çıktığı uzun yol ona exp point olarak geri dönecektir.
  • hiç araba kullanmayı bilmeyen birine yarım saat nasıl kullanılır anlatın uzun yol bitene kadar öğrenir hem de daha az stres yaşar. şehir trafiğinde her şey daha karmaşıktır.

    yola atlayan yayalar, sağdan soldan yola giren araçlar, emniyet şeridinde korna basa basa gelen motorlular, sokak aralarında yola atlayan kediler yoktur.
  • istanbul’da sarıyer’den merter’e giden acemiden çok daha rahat, stressiz ve konforlu bir yolculuk geçirecektir. önüne arkasına girip tacize uğramadan, her an içinden geçmeye çalışacak bir taksiyle muhattap olmadan, selektör manyağı olmadan arabayı tanıma fırsatı bulur.
  • bendim bu. yıl 2004, arabayı şehir içinde ışıklarda vs. kaldırmakta zorlaniyordum. en uzun gittiğim yol 50 km.lik yoldu. nobetten çıkmışım, gece ise 12 de yatağa girmisim, kısaca 40 saattir uykusuzum. topu topu 3 saat uyumusken gece 3 te gelen telefonla uyandım. 'gece hayırlı telefon gelmez'arayan komsumuz, abim kaza geçirmiş, apar topar hastaneye gönderilmiş. "durumu iyi sakin ol!" derken ki sesinin titremesi hala kulaklarımda. öyle bir konuşuyor ki ağladı aglayacak, dedim öldü abim( şu an bile dusununce boğazım dugumlendi). sevdiğim bı abimi aradım o gece yarısı, arabasını istedim, sağolsun kapıma kadar getirip kendisi taksiyle döndü evine. yarım saat yol gitmemistim ki bu sefer arabasını aldığım abi aradı, sağa çek sakin ol dedi. çektim, ama bana sorun nasıl çektim, kötü bir haber duyacak olma beklentisi öldürüyor adamı. adam nereden ulastiysa memlekete ulaşmış, durumunu sormuş, başka bir şehirdeki üniversite hastanesine sevk edilmiş, durumu iyiymiş vs vs. o dakikadan sonra daha rahat bir kafayla yaklaşık 700km yol gittim, evime varmaya yaklaşık 5km kala yol çalışması nedeniyle trafik durdu. bende bekliyorum. aynen yukarıdaki başka bir suserin anlattığı gibi önümdeki araba birdenbire geri geri gelmeye başladı (aklisira biraz geride kalan ayrimdan çıkacak). camları buğulu, beni görmüyor bile. korna, selektör vs. çare etmedi, arabayı geri viteste takip nasıl kactigimi bi tek ben bilirim. ilk uzun yolumda ilk kazami yapmış olacaktım atik davranmasaydim. netice itibariyle gidiş geliş 1400km yol yaptım o acemilikle. göt sıkışınca acemilik filan kalmıyor kimsede.

    peşin edit: abim atlattı o günü. şimdi sağlığı iyi şükür.
  • muhtemelen kadranda doksanı görünce soğuk terler dökerek ayağını gazdan çekecek, iki elini direksiyondan asla çekmeden vites değiştireceği zaman mutasyon geçirip üçüncü kolu çıkacak sürücü.

    edit:imla
  • uzun yola çıkacak sürücüye taksiye dolmuşa dikkat et diye tavsiye verenler olmuş *. uzun yoldan kastınız karşıya geçmek galiba.

    gelelim tavsiye kısmına. uzun yolu en azından şehirler arası yol olarak tanımlarsak, dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var. bu tavsiyeleri çok bilmiş bi otorite gibi yazmıyorum, sadece tecrübe edilmiş ve benzerlerini kısa sürede sizin de tecrübe edeceğinize emin olduğum şeyleri ekleyeceğim.
    - trafik işaretlerine uyunuz, ama çok da güvenmeyiniz
    - eğer gideceğiniz yol konya-ankara yolu gibi düz bir yolsa kolay demeden önce iki kere düşünün, nitekim kilometrelerce uzanan dümdüz yollar aslında en tehlikeli olanlardır. her an birileri uyuyabilir. siz uyumasanız bile çevrenizdeki sürücülerden birisi uyuyup kazaya sebebiyet verebilir. takip mesafesini korumak önemli.
    - %10 dan fazla hız farkınız yoksa tırlar gerçekten uzun* sollamaya çıkmadan önce iki defa düşünün derim.
    - türkiyenin dört bir tarafı nizami olmayan virajlarla dolu, eşeği salmışlar arkasına yol yapmışlar.* o yüzden diğer arkadaşların da dediği gibi ucunu görmediğiniz viraja temkinli giriniz efendim. tekli viraj işsaretlerine de çok güvenmeyiniz çünkü tek bir işsaretin olduğu 180 derecelik viraj gördü bu gözler :/
    - büyük şehirlerde trafik yavaş aktığı için sol şeridi yavaş bir şekilde kullanıyor olabilirsiniz, ama uzun yolda sol şeritte yavaş bir şekilde sürekli seyretmeye kalkarsanız arkalardan 200 le falan gelen birileriyle illaki sorun yaşarsınız.
    - dinlenerek yol alınız
    - anadoluda bazı karayolları küçük ilçelerin tam ortasından geçer. hah işte oralarda hız sınırına dikkat ediniz. çünkü bu tarz yerlerde hem random cisimler yola fırlayabilir hem de buralarda polisler ceza kotalarını genelde transit geçenlerden doldurmaya çalışır, 50+ %30 dan g.te gelmeyin*

    son olarak uzun yol meselesini bu kadar gözünüzde büyütmeyiniz. bazı hataları yapmadığınız sürece uzun yol rahattır. hatta şehir içinden sonra terapi gibi gelebilir sonrasında bağımlılık da yapabilir*
    sağ salim sevdiklerinize ulaşmanız dileğiyle
  • benim la bu. sakarya'dan ayvalık'a kadar sadece tuvalet molası vererek ulaştık. sonraki gün izmir üzerinden kuşadası. oradan hatun ankara'ya götürdü. dönüşte ankara'dan sakarya'ya yine ben sürdüm.

    araba sürmeyi de hatun öğretti bu arada. :)
  • otobanda herhangi bir çıkışı kaçırdığınızda aniden durmaya çalışmayın. yakıtınızı tüketin ama hayatınızı tüketmeyin.
  • sonunu görmediği yollarda hız yapmaması gereken sürücüdür. peki nedir bu sonunu göremediğiniz yol. mecazi anlamda düşünmeyin, gerçekten gözünüz yolun sonunu göremiyorsa ki bu genelde uzun ve rampa yollar, keskin virajlar, kendisi yüksek geliş yolu düşük kavşaklar. bunlar çok önemlidir ne olduğunu anlamadan kaza olur ve birden önümde belirdi dersiniz.
    bu sürücü aynı zamanda tedirgin olur. bu yüzden bmw, audi, mercedes, wv, opel sahiplerine sesleniyorum hayvan gibi şey yapmayın. arkalarına hızla yanaşıp selektör yapmayın. saygılı olun. siz de zamanında acemiydiniz.
hesabın var mı? giriş yap