• yaklaşık 600 km'lik bir yolculuğa başlamadan bu başlık dahil olmak üzere pek çok yerden tavsiye aldım. benim için faydalı olduğunu düşündüklerim şu şekilde.
    - mutlaka 2-3 saatte bir dinlenin. (uzun süre hareketsiz kalınca kaslar gerçekten kasılıyor, yorgun hissetmesenizde kaslarınızı hareket ettirmek için mutlaka mola verin. molalardan biri en az 20 dk olsun.)
    - virajlarda hızınızı mutlaka düşürün, direksiyon hakimiyeti açısından 9:15 kuralını uygulayın.
    - yola çıkmadan kara yolları - çalışması yapılan yollar web sitesinden rotanızda yol çalışması var mı kontrol ederek, rotanızı ihtiyaca göre güncelleyin.
    - playlistinizi hazırlayın.
    - yakıt tasarrufu ve yol güvenliğini düşünerek mevsimine göre tekerlerinizi kullanın.
    - bagajınızı çat çut sesler gelmeyecek şekilde düzenleyin, yolda sesler sinirinizi bozabilir.
    - camların temizliğine özen gösterin, yol az kaldı diyerek kirli camlarla yol güvenliğinizi riske atmayın.
    - yola çıkmadan arabanın kontrollerini yaptırın (benim yolculuğum bakıma denk gelmişti, şanslıydım.)
    - uykunuzu iyi almaya çalışın ve önceki gün çok ağır yemekler yemeyin ki rahatsız bir yolculuğunuz olmasın.
  • yıllardır babamın yaptığı ve benimde ondan öğrendiklerim.
    aküyü kontrol ettir
    lastikleri kontrol ettir
    stepne sağlam mı kontrol ettir
    mevsime göre zincir falan filan yada klima gazı kontrol ettir
    ve her ihtimale karşı aracınızda takım çantası olsun
    hayırlı yolculuklar
  • hazır bayram da yaklaşıyor, çoluk çocuğu toplayıp tatile vs. gitme zamanı gelmişken birkaç tavsiye de ben vereyim.

    şimdi efendim öncelikle yola çıkış tarihinizi planlarken mümkün olduğunca bayram öncelerini tercih etmeye çalışın. örneğin bayramdan 3 hafta öncesi için yola çıkış planı yapın. siz tatilden dönerken millet tatile gidiyor olacağı için rahat bir yolculuk ve tatil yapmış olacaksınız.

    yolculuğunuz sırasında sıcaklık 37-38 dereceleri bulabilir. konfor her zaman öncelikli olmalıdır. bu yüzden klima tabii ki kullanılacak; ama yolculuk boyunca sürekli değil tabii ki. aracınızda 2.5-2.0 motor yoksa sürekli klima açık bir şekilde ve özellikle performanslı kullanımlarda motoru çok yorarsınız. bu yüzden ara sıra klimayı kapatmanız hem cebinize hem de sağlığınız için gayet faydalı olacaktır. klima ayarı ise 23,5-24 derece civarında olması gayet uygundur. yolculuk boyunca 18 dereceye ayarlayıp araç içini buz gibi yapmaya hiç gerek yok. sonra benim niye boğazım kazınıyor, ağrıyor demeyin.

    yola çıkmadan önce planladığınız rotada "şu tabelada yazan köyün ismi de garipmiş." deyip direksiyonu o yöne kırıp biraz rota dışına çıkabilirsiniz. hatta burası da gayet güzelmiş, arabayı bir köşeye çekip fotoğraf çekelim hem de dinleniriz diyebilirsiniz. böyle köy, belde gibi yerlerde arabayı bıraktığınız yere dikkat edin. buraya bizden başka kim gelecek deyip arabayı gördüğünüz ilk boşluğa park etmeyin. o köyde yaşayanlar traktörle tarlalarına gidiyor. sizi 1 saat boyunca arabanızı çekmeniz için bekleyebilirler. zaten köy kısmısı şehir dışından gelenlerden pek hazzetmezler. siz dua edin o traktörle arabanızın üzerinden geçmemiş. arabaya döndüğünüzde selam verip özür dileyin.

    ne kadar plan yaparsanız yapın yüzde yüz bir şekilde o plan gerçekleşmeyecek. o yüzden keyfinize bakın.

    dönüş için salı gününü olmadı pazartesi gününü tercih etmeye çalışın. yollar hafta sonuna göre daha sakin oluyor. dönüş yolunda "1-2 hafta boyunca güldük eğlendik, şimdi rutin hayata geri döneceğiz." düşüncesi akıllara gelip içte bir burukluk yaratabilir. merak etmeyin 1-2 ay sonra belki tekrardan yollara düşeceksiniz hiç belli olmaz. olmadı seneye tekrardan gideceksiniz belki de. bu burukluğu bence çoğu kişi yaşıyor. o yüzden takmayın kafaya.

    yediğinize, içtiğinize dikkat edin. ne aç olun ne de tıka basa yiyip mide fesadı geçirin.

    uzun yolların olmazsa olmazı köfteci yusuf'ta köfte yemeyi unutmayın. köfteleri pek iyi olmasa da herkesin mutlu, heyecanlı olduğu çok az yerden biridir şehirlerarası yollardaki köfteci yusuf şubeleri. yan masada oturan kişiler de sizinle aynı yolu gideceği için onlardan da yola dair fikir alabilirsiniz.

    insan hayatı boyunca sevdikleriyle ve tek başına en az 1 kez böyle uzun yola çıkmalı. çok güzel bir şey. steve jobs'ın eyyorlaması bu kadar. kazasız belasız, mutlu yolculuklar dileriz.

    edit: uzun yol oynatma listeniz için benden naçizane parça önerisi de şu şekilde:
    ömer balık - coffee blues
  • onlarca kez 500 km'den uzun yolculuklar yaptım. yola uykulu çıktığım da oldu, 240-250 km ile neredeyse hız kesmediğim yollar da, 110-120 ile efendi efendi her türlü yol koşuluna uygunken gittiğim de...

    bunların hepsinden edindiğim tek bir tecrübe var, o da şu ki: her daim yoldan biraz korkun.

    altı üstü basit bir makineyi, her tarafı işaretli asfalttan yürüteceksiniz; o yüzden çok korkmayın. ama aynı zamanda en ufak bir dalgınlığınızda yüzlerce metre kontrolsüz yol kat edebilir, inanılmaz zararlara sebebiyet verebilirsiniz; o yüzden hiç korkmamazlık etmeyin. kararında korkun. kesinlikle hız yapmayın, kesinlikle yola uykusuz çıkmayın, kesinlikle yolda sigara içmeyin, kesinlikle telefonla konuşmayın ve kesinlikle sık sık aynalara bakın. artistlik yapmayın. artistliği başka bi' yerde yaparsınız. yoldan biraz korkun ve sizi riske atacak her şeyden kaçının.

    onun dışında açın müziğe eşlik edin, varsa yanınızdaki yolcuyla muhabbet edin, mola verin bacaklarınızı açın bi kahve için bi sigara yakın, ailenize dostlarınıza nerede olduğunuzu haber verin sohbet edin... kısacası yolun keyfini çıkarın. acemi de olsanız herkes kadar yoldan korkup kendinizi bile bile riske atmadığınız ve makul hızlarda dikkatli bir şekilde gittiğiniz bir durumda hem yoldan keyif alır hem de güvenli bir yolculuk yaparsınız.

    not: tabii ki şimdiki aklım olsa ne hız yapardım ne gereksiz atraksiyonlara girer ne de uykusuz yola çıkardım. manyak mıyım ben.
  • çift şöför ile yolculuk yapmak inanılmaz zevkli. eğer yol güzelse aka aka gidiyorsunuz. müzik ilk defa çıkıyorsanız üzerinizdeki gerginliği atmak için güzel bir seçenek. arabanızın bakımlarını yaptırmanızı öneririm. lastik hava basınçlarına bakmak keza önemli çünkü arabanın yol ile tek bağlantısı 4 teker. hem yakıt ekonomisi hemde yol tutuşu, darbe emişi konusunda avantaj sağlayacaktır. opet petrollerinde mola vermenizi ve tuvalet ihtiyacınızı karşılamanızı öneririm çünkü %98 tuvaletleri temiz ve teknolojik oluyor.
  • sabah karşı 5 6 gibi çık yola, gece yolculuğu risklidir tecrübe ister yorar adamı. yorulduğunu hissettiğin an en yakın benzin istasyonuna çek bir kahve iç yarım saat dinlen. rüzgar varsa aracı sallıyorsa çok basma çünkü aracı yolda tutucam diye ellerim kolların ağrır yine yorulursun.
  • yalnızsanız ve yolunuz gerçekten uzunsa (min. 500 km)

    1. yola çıkmadan önce bakım (baskı balata, yağ, su vs. sonra fren gitti, debriyaj bitti yok anam conta yandı diye ağlamayın)

    2. mümkün mertebe gece yola çıkmayın. yani hem ilk uzun yola çıkışınız hem de ilk defa gece çıkıyorsunuz. yani şöyle söyleyeyim geceleyin araba sürmek az çok tecrübe ister. bütün yol mekanikleri, sürüş teknikleri, araba içi kurallar vs değişir. siz önce bi gündüz sağsalim gidin. sonra gece de çıkarsınız.

    3. tatlı bir playlist

    4. mutlaka ama mutlaka 3 litre su( 1.5 + 1.5). nescafe, redbull, powerade vs. hangisini seviyorsanız işte o dalga dümenden mutlaka bir tane yanınızda bulundurun. hayat bu ne olacağı belli olmaz. ani bir esneme ile birlikte bir anda hayvan gibi uykunuz gelebilir ve o anda arabayı çekecek uygun bir yer de bulamayabilirsiniz. o ara enerji verecek bir şey bulunsun yanınızda. gerekirse yemeyin, içmeyin ama nemelazım dursun işte.

    5. ortalama 2, 2.5, hadi bilemedin max 3 saatte bir mola verin. mola süreniz sizin keyfinize ve zaman algınıza kalmış.

    6. mola yerinde öküz gibi yemeyin. ağır şeyler de yemeyin, mümkün mertebe çorba ve hafif türevli yiyecekler tercih edin yoksa deli gibi ağırlık çöker üstünüze.

    7. baktınız uykunuz geliyor. en yakın dinlenme tesisine park edip kestirin. bu yüzden arabada küçük yastık ve göz bandı bulundurmak iyidir.

    8. buz gibi havada çıkıyorsanız öküz gibi kalorifere abanmayın, mayışırsınız. arabanın içi ılık olmalı, gavur amı gibi sıcak değil. en olmadı arada bir cam açın, aralayın. temiz hava uyanık tutar.

    9. aynı şey sıcak havalarda klima için de geçerlidir.

    10. orta şerit candır.

    11. uzun yolda dalma durumu çok yaşanır. bu yüzden odağınızı kaybetmemeye çalışın. otobüslerin arkasına takılın, arabaların plakalarından tahlil yapmaya çalışın, bazı arabalarla yolu beraber götürün. ufak ufak onu geçin, sonra o sizi geçsin ama işi yarışa dökmeyin. maksat yol konsantrasyonunu bozmamak, başka bir şey değil.
  • -uykunuzu alın
    -kemerinizi takın
    -hız limitlerine, özetle kurallara riayet edin..

    ne kadar iyi şoför olursanız olun bilmediğiniz yolun acemisisinizdir.

    bir de yollara çöp atmayın!
  • muhtemelen bütün tanıdıklarınız 5 saatlik yolu 2.5 saatte gitmiştir. siz de öyle yapmayın. 5 saatlik yolsa 6 saatte gidecek gibi plan yapın.
  • kesinlikle sabah erken saatlerde çıkın. sakın gece yola çıkmak gibi bir hata yapmayın. çünkü uykusuz geçen bir gecenin sabahında hala 7-8 saat yolunuz varsa ızdıraba dönüşür.
hesabın var mı? giriş yap