• https://youtube.com/watch?v=wln9yoeo-eo linkindeki videoda (7:05) görülebilecek bir mühendis. gerçekten de bu maaşı alabildiyse helal olsun, takdir edip geçiyorum..
  • avrupada calismak isteyen bir kardesimiz bu belliki, soyledigi rakam almanya icin abes bir rakam degil, uc asagi bes yukari normal olan piyasa rakamidir.

    yillik brut maastir, vergileri ciktiginizda aylik net 2700-2900 arasi bisey cikar.

    adami warren buffet ilan etmisler asagida ak. yeni mezun muhendis icin, tekrar soyluyorum, gayet normal ucrettir. bu arkadasin hedefini elestireceginize, 5 yillik muhendise asgari ucret teklif edenleri elestirebilseniz keske.

    edit. net maas hesaplamasi biraz degisik. bekarsan, evliysen, ayriysan, cocugun varsa, hristiyan degilsen (kilise vergisi) vs bir cok faktor var ve farkediyor. ben bekar, yalniz yasayan birisi icin kafadan yaklasik bir rakam hesapladim. 3300-3400 net de olabilir duruma gore.
  • avrupada maaşlar aylık değil yıllık ücret üzerinden söylenir ve aya bölünür. 55bin euro yeni başlamış bir mühendis için ortalama ücrettir.
  • biraz hallenmek, zenginlerle haşır neşir olmak, onlara dil uzatmak yerine parmak uzatmak istemek neden hor görülsün

    hem sonra onu yatırım yapar, ne bileyim borsayı tradingview 'de takip eder, warren emicemizi bilene geçebilir:)
  • yıllık maaşından bahsediyor aslında, aylık değil.
  • biraz duygusal davranmıs
  • lassie bize bir şey anlatmaya çalışıyor
  • yıllık ise normaldir.
  • kendisi münih teknikte master yapmaktadır.

    tr ye dönmeyi de düşünmüyor belli ki. var mı vatanın gibisi. gel yıllık 60 bine çalış, lc waikikiden giyin bimden yap alışverişini. ver 2000 de aylık kiraya. mis gibi metrobüs varken alman metrosuna mı kaldın sen.

    ordan alacağın alman arabasını gel al buradan al %200 vergiyi verip. gel burda 1euroluk import alman içeceğini* 30tl ye yine içersin.

    1. yılın dolunca sana burada istediğin zaman kullanamayacağın bi 14 günlük izin verirler. zaten ne yapacaksın almanyanın ilk yılının içinde verdiği ve kullanmayı zorunlu tuttuğu 30 günlük tatili( son gelen bilgiye göee 24 günmüş). türkiyeye gelip tatil yapmaya harcayacaksın.

    *alman içeceği : **** : 1a

    ironiyi bitirelim, bu arkadaşın yurt dışına gidip orada çalışması bu ülke için kayıptır. ama bunu engelleyebilecek tek şey buradaki hayat standardı. kimse gidip orada yabancı dil kullanmak zorunda kalarak yaşamak istemiyor ama bakıyor artılara ve eksilere. orada yaşamanın artısı çok. türkiyede yaşamanın ise türkçe ve aile faktörü haricinde avantajı yok. bu adam türkiyede kalsa vasat şirketlerde çevresine göre biraz daha yüksek maaşla çalışmaya mecbur kalacakken oturmuş almanya sisteminde iş tatmini de yaşayacak. türkiyede önü açık olsa bu adamın üzerinde çalıştığı ürünlere katkısı olacak ve ülkeye üç beş kuruş daha fazla döviz girmesini sağlayacakken ya da ülkeden döviz çıkmasına engel olacakken bu adama almanyada yaşamak tercih ettirildi..
  • 55 bin euro brüt rakam oluyor. brüt ödeme aliyorsun ve kendi vergini kendin ödüyorsun. bu rakamdan cok ciddi bir geri vergi ödemesi yapmak zorunda kalacaktir. gerine kalan aylik net 3300€ civari bir rakam olacaktir.

    keske türkiye de de böyle olsada insanlar ne kadar vergi verdigini bilse.
hesabın var mı? giriş yap