• "aranızda sim'i olmayan varsa, ona ilk tasi atsin" seklinde ai filmine kondurulmus guzel gonderme.
    amerikalıların cyborg da olsa çocuk sevgisini ortaya koymuyor değil bu sahne ama genede filmin genel akışı içerisinde rahatsız etmiyor ve anlam katıyor bana göre...
  • vicdan sahibi insanlara karşı yapılan altın ilke önermesi. isanın örneğinde mukayese edilen kavramların denk olmaması sebebiyle bence taş atılmaması vicdanen pek şekerse de, manasız olmuştur. zira "zina yapan günahkar ise, ancak günahkar olmayanın taşlaması icap eder" hukuken cürüm denkliği su götürür bir cezalandırma usulüdür. aynı şekilde "bu adam katil, yani günahkar, o zaman günahsız birisi öldürsün" de gündeme getirilebilir ki, vicdanını kurcalayan herkes 3 beş günah bulup, "günahkarlık" kriteri üzerinden kendini eşit görebilir.

    bu durumda "madem hepimiz günahkarız artisliğe lüzum yok" denerek herkes "kanun benim" diyerek charles bronsonlaşıp kendi işini kendi görebilir. ayrıca "katilse katil, onun katilliğinin ilanı sana mı kaldı, günahsız mısın?" argümanıyla da suç, cürüm gibi kavramların içi boşaltılır, işler bir günahsız sabiye, ya da allah ü tealaya havale edilir. o zaman enel hak demek zamanı gelir.

    bu sebepten bu örnek eşit koşul ve seviyede ki "günahlar"ın mukayesesi söz konusu olduğunda dile getirilmeli, isa karizmasının olmadığı göz önünde tutulup güvenilmemelidir.
  • cogunlugun tek ki$iyi bir hatasindan dolayi sucladigi esnada cogunlugun icinden mantikli ve adaletli biri cikip bu lafi soyler..boyunlar bukulur herkez susar...eger bu soz sonradan bir deyim olarak degil de zamanina gore soylendiyse buyuk olasilikla ortacag avrupasinda engizisyon donemi ciki$lidir..
  • hristiyanlık tarihinde verilen ilk ayarlardan bir tanesidir.*
  • bir filmin başında yazar bir de bu cümle.
  • dinler tarihinin üretilmiş* hikayelerin kolajı olduğunun en büyük kanıtlarından biri olarak gördüğüm, ancak kurgu da olsa çok güzel anlam taşıyan söz. hepimiz biliyoruz ki benzer bir recm olayında biri çıkıp da "ilk taşı günahsız olan atsın" dese kimse üstüne alınmaz, çotank diye fırlatırlar taşı (ara: pekmez* akıtmak), herkes kendini günahsız ve haklı görür. gerçek hayatta peter weir finalleri yaşanmıyor.
hesabın var mı? giriş yap