• ilkokul öğretmeninin insan hayatındaki yerinin ne kadar önemli olduğu yazacaktım ama yetmedi.

    ilkokul öğretmeni bir insanın yaşamının şekillenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. kimse (yani çoğu insan) ortaokul öğretmenini, lise öğretmenini * anlatmaz ama herkesin ilkokul öğretmeni ile ilgili anlatacak bir anısı muhakkak vardır. *

    aileden sonra ilk tanıdığın, en çok vakit geçirdiğin insan, ailenden sonra sana her şeyi öğretecek kişidir.

    benim ilkokul öğretmenim hayattaki ikinci annemdir. 20 senedir her öğretmenler gününde ayrı bir heyecanla ararım kendisini.

    onu ilk gördüğüm anı hiç unutmuyorum, okula yeni başlamıştık, henüz öğretmen atanmamıştı sınıfımıza. herkes oturduğu yerde kaynaşıyordu. birden içeri okul müdürü girdi ve ardından küt saçlı orta yaşlı bir kadın... saçları kınayla renklendirilmiş, yüzünde hiç makyaj yoktu. (sonradan o sözleri hep kulağımda çınladı: "insanın makyajı içinin güzelliğidir, öğrenci mürekkep kokar kitap kokar ne parfüme ne makyaja ihtiyacı vardır, en güzel makyaj gülen yüzünüzdür.)
    hepimize gülerek: "bekleyin çocuklarım, geleceğim" dedi. o an göz göze geldik, bana gülümsedi. öyle içim ısındı, kendimi öyle güvende hissettim ki onun yanında, sayesinde okul benim ikinci evim oldu.

    bize çok şey kattı beş yılda, sanatı, doğayı sevmeyi, müziğin ruhumuza nasıl gıda olacağını anlattı. "benim çocuklarım derslerinde başarılı olmasalar da okulu severler." derdi.

    bazen okul çıkışında onun evine giderdim, evimize çok yakındı evi. beraber taşırdık dosyalarını, ya da özel bir günse ona gelen çiçekleri ben de kucaklardım.

    hemen bana süt kaynatırdı, içine de şeker koyardı. onun o aydınlık evinde, kocaman, güneşli mutfağında süt içerdim neşeyle.

    onun hayatımda etkisi öyle çoktur ki, bugün bu kadar çok okuyorsam, tiyatroyu seviyorsam, atatürk'ü tanıyıp sevdiysem, günlük tutup yazı yazdıysam bu denli, ya da doğaya aşıksam hepsi onun sayesindedir. daha sonra ortaokulda lisede ve sonra dershanede çok öğretmen tanıdım, lisansta ve yüksek lisansta çok hoca gördüm ama onun gibisini hiç tanımadım.

    sayesinde hayatımın en mutlu günlerini yaşadım. şimdi evimde onun düzenini, hayatımda onun bakış açısını örnek alıyorum. çocuklarımı da onun gibi yetiştireceğim.

    ülkemizin onun gibi idealist öğretmenlere ihtiyacı var.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap