• 22 eylül 2017 tarihinde yayımlanacak olan grup yorum albümü.
  • kisa kisa yayinlama isini hic dogru bulmasam da

    soyle bir ozet gecmisler, koyalim buraya.

    https://www.youtube.com/…ie-mb1y&list=rdpmmaie-mb1y

    muzik dedigin, biraz sakin, sindirerek dinlenir, azar azar sarki ornekleri vermeseler bir daha.

    ayrica yorum'un tarihinde ilk defa icinde acik acik "mahir çayan" geçen bir sarki soylemis. bu da not dusulsun.
  • teaserdan anladığım kadarıyla eren olcay'ın eksik olduğu albüm. berkin için yazılan şarkıyı seslendiren ezgi dilan balcı'da ayrıldığı için o eseri de bir başkası seslendirmiş. alışmak zaman alacaktır. yorum halktır müzisyenler değişir solistler değişir tavır değişmez. ama yorum'un solistlerinin sesleri bilinir ki her zaman dağlar kadar heybetli dereler gibi çağıldar yorum ruhunun ateşini o sesler destekler.. bu albümde eksikliklerden, tutuklamalardan, ayrılmalardan ötürü solistlerin sesini pek benimseyemedim. hala efkan,özcan,hilmi ve eren'i aramıyor değilim onların sesinin tadını başka buluyorum. üyelerinin tutuklandığı müzik aletlerinin kırıldığı döküldüğü bir ohal! döneminde albüm çıkarmak tabi ki emek zahmet demek. maddiyatsızlıklara rağmen çıkmış olması güzel. desteğimizi esirgemeyeceğiz. fakat büyük bir profesyonellik hissedilmiyor bir amatör ruh ve ciddi güçlü sesler tarafından yorumlanamamış. misal onurludur dağlarımız melodisi mükemmel, özcan şenver'in bu şarkıyı seslendirdiğini düşünüyorum da alır giderdi.. hem sonra inan'a bin kez şarkı söylemesin baterisini çalsın diye yorumlar yapılmıştır ama söylemeye devam ediyor ısrarla. bir gecekondu ve gökdelenler yorumunu beğenirim.

    "dağda şahan sokakta militan ve tepeden tırnağa yoldaş" böyle bir cümleyle başlayan şarkı var mesela direkt geçilir. o naif her bir cümlesinin altında ezildiğimiz yorum şarkılarının yanında hiç hoş durmamış.

    sanırım bir tek "fidan kadın" diye başlayan şarkıyı sevdim gibi.

    neyse daha adamakıllı dinledikten sonra editleyeceğim. genel olarak ilk izlenimim bu.
  • spotify'a eklenmiş olan ve beğendiğim albümdür. havsel'in hawarı iyiydi.
  • standart grup yorum müziklerinden farklı alışmak zaman alacak gibi müzikler daha çok günümüzdeki popülerizme gitmiş
  • 19 sarkidan olusan bir albume guzel ya da kotu demek cok zor. cunku cok genis bir kitleye hitap etme cabasi icinde olduklarini goruyoruz. "herkes her sarkiyi begenmesin, isteyen istedigini dinlesin" demisler sanki.

    yorum acisindan albumde en degisik calisma "istemek ve yapmak" olmustur. bence muhtesem bir duzenlemedir, gecisler, alt yapilar ve efektler gercekten cok iyi dusunulmus. ritimler ise tam kararinda secilmistir. bir de soyleme sekli "klasik" yorum'dan cok farkli. solist kim, ciddi bir merak konusu.

    ama kim yaptiysa helal olsun. istemisler ve yapmislar.

    son bir yilda 4-5 defa kultur merkezi basilan ve kayitlarina el konulan grup yorum'a yapragin bile kimildamakta gucluk cektigi bu donemde "ille kavga" diye direttigi icin tesekkur etmek bir borc.

    edit : dun imza gunu yapmayi dusundukleri kultur merkezleri de basildi.
  • 1995'te grup yorum dinlemeye başladım. ilk dinlediğim albümleri sanıyorum o yıl çıkan ileri idi. yorum'un da etkisiyle komünist olacağımı yıllar sonra ileri adında bir emekçi gazetesi ve web sitesinde çalışacağımı o zamanlar bilmiyordum tabii ki.

    ileri'yi dinlediğimde vurulmuştum daha o zaman "grup yorum cemo'dan sonra bitti, hep kendilerini tekrar ediyorlar," "hayır, haziranda ölmek zor iyiydi ondan sonra iyi albüm çıkaramadılar" vb. lakırdıları ciddi ciddi söyleyen solcu abilerimiz hiç eksik olmazdı. onların zikrettiği bütün albümleri dinledim ama ileri'yi de çok sevmeye devam ettim. ileri yıllar içinde klasik bir grup yorum albümü oldu ama her yeni albümde şikayetler devam etti. hatta "ileri'den sonra yaratıcılıkları köreldi nerede o eski kadro" diyenler de boldu ama grup yorum her albümünde kendisini geliştirmeyi, her albümde yeni şeyler denemeyi, değişen, yorulan, hapse düşen üyelerine rağmen bir süreklilik yaratmayı başardı.

    geleneğin içinde geleceği inşa etti. son albümlerinde de yorum üyelerinde değişiklikler var elbette yeni arayışlar var. bunların klasik grup yorum kitlesi tarafından hemen beğenilmemesi de son derece olağan. bazı grup yorum şarkıları hep olduğu gibi uzun süre dinlendikçe kıymeti anlaşılacak şarkılar, hemen her albümlerinde olduğu gibi bu albümde de diğerleri kadar güçlü olmayan, şematik, fazla slogancı parçalar da var, dinler dinlemez çarpanlar da.

    sadece şu gerçek değişmiyor: türküler susmaz halaylar sürer.
  • duy beni ile açılışının yapıldığı albüm. selma'nın her geçen sene 'yorum'laşan sesinin zirvesi olmuş bu şarkı. beste de, "nirde eski yorum? biz eski yorum'u isterik!" diyenlerin gönül rahatlığıyla dinleyebileceği bir düzenlemeye sahip.
    kandan kına yakılmaz'ı yıllar önce dinlemiştim, bağlama-gitar ve metin turan'ın solosuyla alınmış amatör bir kayıttı. kasette ise ankara katliamına kurgulanmış. olay anı feryatları, patlama sesi direkt eklenmiş müziğe. dinlemekte zorlandığım saniyeler oldu.
    bir ceza istiyorum'da bir şeyler eksik gibi.
    tanıyorum seni zulüm'ü yaylılar kurtarıyor.
    doğru düşün ve çöz çok iyi düşünülmüş, direkt öğreti niteliği taşıyan bir şarkı. rapçi kaarşimiz inan'ın da hakkını verelim.
    sen varsın ya ile özcan şenver'i yıllar sonra albümde dinlemek sevindirdi. sesini korumuş, bıraktığı gibi döndü.
    istemek ve yapmak keşke bu şekilde olmasaydı.
    iki can fidan da gerek şiir bölümü gerek solosuyla albüme renk katmış.
    bu mahalle bizim'i çok basit buldum. 'kendini tekrara düşme'nin örneği olmuş.
    ille kavga'yı dinledikçe, bir yerden tanıdık geliyor hissine kapılıyorum. özellikle "hak veren zalim gördün mü, hesap soran olmayınca" bölümü, ahmet kaya'nın güzel günler şarkısının "dalgındım dağlar gibi, türkülüydüm çınar çınar"ıyla aynı gibi geldi.
    anadolum da beklenen düzeyde değil.
    bir kadın geçer, "biz de sizi seviyoruz" olunca insan daha iyi bir şey bekliyordu doğrusu.
    uyan berkin besteyi zaten 3 yıldır biliyoruz. albümde eski eleman dilan'ı aramış dinleyenler, ee bulamayınca da hayal kırıklığı.
    havsel'in hawarı tam feda bestesi olmuş. düzenleme, beste, özellikle de obua derken sanırım bu albümde en beğendiğim şarkı olacak.
    soma için'in sözleri revize edilmiş ancak katliam sonrasında yayınlanan sözleri aradım. aralarda okunan şiirler de ders niteliğinde. sılaya hasret ihsanımız iç dökmüş.
    dövüşene'de ekin tadı aldım.
    "amerika'dır düşman" tövbeee az daha devamında "yürüyoruz zafer'e" diyecektim. (bkz: açlığın yürüyüşü başlıyor)
    serhıldan jiyane konserlerde tamam da, albümde olmayaydı...
  • serhildan jiyane olmasa eksik kalacak albüm. imho
hesabın var mı? giriş yap