• 6 tanedir. allaha iman, kitaplara iman, peygamberlere iman, meleklere iman, ahiret gunune iman ve kaza ve kadere iman. (bkz: aramaya iman)
  • yanıltıcı olmayın.acabaya sevketmeyin.imanız acık, anlayan huzursuz olsun.
  • anneannemin dizlerinin dibinde “kimin kulusun”, “kimin ümmetisin” gibi sorularına cevap verirken farkında olmadan öğrendiğim şartlardır. nesilden nesile geçer, insanların üzerinde ışıldar geçer, kimine yar olur kimine ağyar olur geçer.
  • (bkz: amentü)
  • …her seher vakti yeniden kuşandığımız şartlardır. şartsız şeksiz kuşanırız.

    modern zamanlar insanı hiçleştiriyor. “özel insan” kavramı zihinlerimizden kazınmaya çalışılıyor. oysa allah seni +1 olarak yaratmışsa senin diğerlerinden bir farkın olmalı… demek ki bişeyi çok iyi yapabilensin sen. ötekilerden farklı bir özelliğe sahipsin demek ki. standartlaştırmaya aldanma, sıradanlık diye bir işleyişin içinde durma çünkü tüm bunlar zamanla kendini önemsiz görmene ve o zaman neden varım kaoslarına girmene sebep olur. misal işçiysen patronun senden daha iyi bi işçi bulabilir, avukatsan yerin dolmaz değil, vazgeçilmez değilsin dünya hayatında. bu hislerle yaşarsan bu hislerle ölüp gidersin. oysa iman etmek hayata yeniden tutunmaktır. özel olmaktır. standart değil… kulluğun nispetinde pay almaktır ilahi rızadan.
  • - süt için, süt içirin (bir acayip aşramım belki?)
  • peygamberlik koltugunu ele geciren belirler bunlari. yani hurma ticareti yapiyorsan orucu hurmayla actiracaksin, oglun esin dostun altin pirlanta isindeyse takmak gunah olsa da onun vergisini sifirlayacaksin falan. merak etmeyin cozduk o din dediginiz seyi biz. (iki goz kirptim burda wink wink)
  • amından götümden bir yorum yapayımda milletin aklını karıştırayım diye filizof biçimine bürünen sayısız sözlük yazarlarının yeni sorgulama konusudur. iyi güzel de sen bir kere bile kuranı kerim'i eline alıp güzel bir şekilde tavsirini okumamışsan sen bu şartlardan ne anlayacaksın ki zaten? en akılsız varlık bile eğer burada anlatılmak istenilenleri gerçek kaynaktan okuyup akıl yürütürse haa demek bu böyleymiş ben yalnış kişiden veya yalnış kaynaktan yalnış öğrenip görmüşümdür diye az da olsa o mühürlenmiş kalbini sorgular. çok garip ya, modern çağda yaşamak demek din ile alay edip espiri malzemesi çıkarmaktır halen anlamış değilim. eskiden bile bir şeye inancı olmayan insanlar bile inancı olan insanlara bakıp onlara saygı duyar herkes sevgi ve saygı çercevesi içersinde kendi hayatlarını sürdürürlerdi. herkesin imanı, inancı kendisine ve kimsenin bir kimsenin dinini rencide edicek şeyler söylemeye hakkı yoktur bu küçük düşürmek bile olsa. buradaki şartlara inanıp inanmamak bir insanın kendi seçimidir ve bu her bir bireye nasip olucak bir şey değildir. ayrıca şu peygamber'e inanma konusuna da açıklık getireyim; sadece hz. muhammed'e değil, allah'ın peygamberlerine inanıcaksın ve müslüman isen tabii ki de kendi peygamberinin üzerine titreyeceksin:

    4 - nebi ve rasullere iman: kur’an-ı kerim ve sahih hadislerde ismi zikredilenlere ismiyle, ismi zikredilmeyenlerin ise hepsine birden iman edilmesi gerekir. yani allah'ın peygamberler gönderdiğine inanmaktır. buna göre:

    onların (emir getiren) ilki adem sonuncuları da muhammed'dir. içlerinde meryem oğlu isa ve üzeyr de dahil olmak üzere peygamberlerin hepsi birer insandır. rablık sıfatlarından hiçbirini taşımazlar. onlar allah'ın kendilerine peygamberlik vermekle lütufta bulunduğu kimselerdir, allah'ın elçileridirler.

    allah, muhammed'i bütün insanlığa göndermekle peygamberliği sona erdirmiştir. islam'a göre ondan sonra .... peygamber yoktur.

    kur'an'da adı geçen peygamberler şunlardır:

    * âdem
    * idris
    * nuh
    * hûd
    * sâlih
    * ibrâhim
    * lût
    * ismâil
    * ishak
    * yâkup
    * yusuf
    * eyyûb
    * şuayb
    * mûsâ
    * hârûn
    * dâvûd
    * süleyman
    * ilyas
    * elyesa
    * zulkifl
    * yûnus
    * zekeriyyâ
    * yahyâ
    * îsâ
    * muhammed

    bunların dışında lokman , zulkarneyn ve hızır'ın da peygamber olabileceği konusunda görüşler vardır. bunlardan hızır'ın adı, kur'ân-ı kerîm'de peygamber olarak geçmez, mûsâ'yla birlikte yaptıkları seyahat anlatılır.

    kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/İslam'da_iman
  • --- alıntı ---

    “-söyle bakalım islam’ın şartı kaç?” “- peki imanın şartı kaç?” diye devam edip giden konuşmaların yüzlercesine şahit olmuşsunuzdur.

    artık böyle sorular soruluyor mu bilmiyorum, ama bizim çocukluğumuzun en ünlü sorularıydı bunlar… özellikle misafirliklere gidildiğinde çocuklara en çok bu ve benzeri sorular sorulurdu. çünkü ‘muhafazakâr dindâr’ büyüklerimize göre bunlar ilk öğrenilmesi gerekenlerdendi, bilmemek çok ayıptı. bu tür sorulara verilen cevaplar çocuğun dini öğrenmeye başlayıp başlamadığının da testi ve göstergesi sayılırdı…

    gel gör ki bu tür “şartlı refleksler” tâ emevî devrinden kalma ezberden başka bir şey değil. bari doğru olsa, üstelik yanlış bir ezber.

    http://www.ihsaneliacik.com/…muktedirin-kaderi.html

    --- alıntı ---
hesabın var mı? giriş yap