• pratik aklın eleştirisi isimli kitabında geçen şu cümlesiyle beni benden alarak hislerime tercüman olan filozof.

    "tutarlı olmak bir filozofun en büyük yükümlülüğüdür, oysa buna çok ender rastlanır."
  • prusya topraklarında yetişmiş filozof.

    bilgiye deneyimle elde edilir dese de deneyim öncesi bilgiyi de inkar etmemiştir ve şimdiki felsefenin babası sayılır.
  • kant, nietzche, schopenhauer akılları sarsan akıllar. düşüncenin bedbaht ettiği ve normal bir yaşamdan yoksun yaşamlar. insan aklının en üst düzeyde kullanıldığının ispatı olan adamlar. düşünce dünyamızı zenginleştirip, bizi mutsuzlaştıranlar.
  • "aydınlanma; kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir" ve de “aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. bu ergin olmayış durumu ise, insanın kendi aklını bir başkasının kılavuzluğuna başvurmaksızın kullanamayışıdır.” gibi kelamları ile bilinen aydınlanma çağının en önemli düşünürlerinden (diğer büyüklere ayıp olmasın; ama seçme şansım varsa emmoğlu descartes'ı da yanına koyalım).

    hayatı boyunca o aklı kullanarak kendi yasalarını da oluşturmuş ve uygulamış. uygularken tipik bir alman portresi de çizmiş(çok dakik ve planlı programlı olması vs). bir de uykuyu çok önemseyen ve hiçbir şeyle değişmeyenlerdenmiş. artık benim de bu konuda kendisini örnek almam gerekiyor sanırım...

    saf aklın eleştirisi” ve de "aydınlanma nedir?" çok önemli (damat ağzı). “bilgi deneyle başlar; ama deneyden doğmaz” fikirlerini temellendirdiği en önemli sözlerinden.

    bir de tabi dünyanın en güzel mezar taşı yazılarından birisine sahip bir şahıs (bkz: üzerimdeki yıldızlı gök ve içimdeki ahlak yasası).
  • yeni çağ felsefesinde diyalektik terimini ilk kullanan kant’tır. kant’a göre diyalektik yanılgını mantığıdır.
  • bizi zengin kılan sahip olduklarımız değil, sahip olduklarımız olmadan ne yaptığımızdır.- ımmanuel kant
  • id ve ego sahibi ancak bir superego sahibi olamayan insanlar,ödev ahlakı nedir bilmezler, onlar için iyilik "yarın benim de ona işim düşer" mantığı ile yapılır. id kişide bilinc ve ahlak barindirmaz bebekler birer id olarak dünyaya gelirler açken patlayana kadar aglarlar ve dertleri besin almak olur bu noktada hayvanlardan da bir farkları yoktur,ego ise akilli rasyonel fakat ahlakin olmadığı durumdur. örneğin id sizden kapkac yapmanızı ister ego ise olaya gerceklik katarak kapkac yapacaginiz yerin tenha olmasını ister.
  • hareket noktası bilgi olan kant, insanın sahip olduğu bilginin yapı ve sınırları üzerinde durmuştur. yaptığı araştırmalar sonrasında kant’a göre bilgi, kavramlar arasında gösterdiği münasebet ile aynı zamanda bir hükmü ifade ettiğini ve bununda bir bilgi kaynağı deneyi olduğunu belirtmiştir.
  • günümüz türk felsefe dünyasında oldukça popüler ve sevilen, hatta sevilmenin de ötesinde kendisine karşı obsesif bir aşk beslenen büyük alman filozofu. öyle ki türkiye sınırları içerisinde siyaset ile uğraşan hangi felsefe bölümüne giderseniz gidin kant her derste, her konuda karşınıza çıkıyor. konu içerisinde çıkmakla kalmıyor kendisi başlı başına ders olarak karşısınıza çıkıyor.

    ''kant'tan geçmeyen felsefi anlatı biraz eksiktir.''
hesabın var mı? giriş yap