• sosyalist romanların en iyisi denilebilecek eser.
  • steinbeck'in troçkist eğilimleri* olabileceğini düşündürten duru bir dille yazılmış kitabı***
    eni konu 2 hafta içinde geçen bir grevi anlatan kitap –izm tartışmalarından uzaktır. yazar anlatıcı olmadığından kendi düşüncelerini ana karakterlere söyletmektedir.
    bunların içinde mac'in nereden geldiği pek bilinmemekle beraber davaya en bağlı üye olduğu açıkça bellidir. bütün insanlık için bir kaç yüz kişinin* telef olmasını üzüntüyle "ama başka çıkar yol yok" cümlesiyle karşılar. grevin en baştaki organizatörüdür. hatiptir. tecrübelidir.
    jim davaya kendini yeni adamış, babasıyla hesaplaşması olan*, davanın birebir içinde olmaktan büyük mutluluk duyduğunu fark eden* bir gençtir. hatipliği bu iki hafta içerisinde ortaya çıkar; bu kısa dönemde pişer, tecrübelenir.
    london ve diğer işçi başkanları karizmaları olan*, gitmekte olan düzene en azından kendi çıkarları söz konusu olmasından mütevellit mac ve jimin yardımıyla da karşı koymaya çalışırlar.
    bir de doktor burton vardır. kendisi pek de göze batmayan ama * yazarın muhalif düşünceleri de ekleyebilmesi, mac ve jim ile* ikili ve üçlü tartışmaları ile dikte etmeden farklı fikirlerin de göz önüne serilmesine yardımcı olan bir karakterdir. davaya inancı yoktur düzene olmadığı kadar. anarşist denilebilir belki bu karakter hakkında. kitap içinde söz alan tek aklı başında, çıkarsız muhaliftir. vicdanlıdır. düzeni sevmez de kurtuluşun devrimle olmayacağına inanır fakat grevlerden ve benzer aktivitelerde yardımcı olur. bu kısaca vicdanla akıl karışıklığını bir araya gelmesi olarak düşünülebileceği gibi romanda kendisinin de belirttiği üzere bu tip olayları incelemeler yapmak için laboratuar olarak görmesinden de kaynaklanmaktadır. kurtuluşun devrimde olmadığını düşünen ama sol düşünceye eğilimli olan bir okuyucunun romandaki sesi denilebilir*
    kitabın yazıldığı dönemde "grev nedir, nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir?" benzeri sorulara yanıtlar verdiği düşünülebilir. esasında kitap günümüzde de bu sorulara cevap vermektedir. gerçi grev kavramı o günlere göre değişmiştir ama insan yine insandır ve topluluklara hareket vermek, yöneltmek için gerekli koşullar pek de değişmemiştir*
  • sonuyla birlikte adamın boğazında bir şeylerin düğümlenmesine neden olan, kişiyi kendini sorgulamaya iten eşsiz bir romandır..temel aldığı konular dışında farklı şeyler öğretir insana..
  • cevirisinin berbat yapıldıgından dolayı icinde gecen butun öğelerin anadolu diliyle özdeşleştirilmesiyle (hanım yerine bacım gibi) kafamda olayların amerikada bir eyalette değil adana-ceyhan yoresinde oldugunu zannetmeme yol acan hayatımda okumus oldugum en kötü kitaptır. kesinlikle abartmıyorum belki gunumuz cevirileri daha uygun daha insancıldır.
  • "partizanların birbirlerine propagandası aptallıktır" sözünün geçtiği roman, iyi kitap.
  • steinbeck'in dünya devrimci edebiyatındaki en ünlü yapıtıdır. kaliforniya'daki meyve bahçelerinde çalışan emekçilerin hikayesini anlatır.
  • bir john steinbeck romanı. diğer romanları gibi bir çırpıda okunur ve yine diğer romanları gibi uzun süre unutulmaz.
  • su gibi akan roman senede 3-4 roman okuyan ben bu kitabı 4-5 günde bitirmiştim sol framede görünce ben de bu başlığın altına bir şeyler yazayım dedim.okuyun okutturun.
  • ana karekterin, işçileri örgütleyebilmek için sigara içmenin zaruri olduğunu savunduğu roman.
hesabın var mı? giriş yap