• enteresan bir araştırma konusudur. bu konuda yapılan araştırmalar da gerçekten vardır. elbette doğrulukları, kullanılan yöntemler sorgulanabilir.

    ortalarda dolaşan sonuçlar kimilerini rahatsız edebilir. fakat bunların her biri sadece araştırmadır; ne dindar insanların kendilerini sonuçlar yüzünden kötü hissetmesi ne de kendisini ateist olarak görenlerin kendilerini sonuçlar yoluyla iyi hissetmesi mantıklı olur. inanç bambaşka bir şeydir.

    çok merak ettiğim için kendi çapımda araştırdım ve değişik şeyler buldum, bir iki tanesini paylaşmak istedim. belki örnekler zaman içerisinde çoğaltılabilir. son olarak bu sonuçlar bireyin zeka seviyesi ile dindar/agnostik/ateist olma olasılığı olarak da ele alınabilir.. fakat herhangi bir tartışmada "zaten araştırmalar da dindarların aptal olduğunu gösteriyor, fazla konuşma" demek puştluktur ve bu verilerin bu amaçlarla kullanılması katiyen yasaktır.

    **

    2008 yılında helmuth nyborg isimli bir profesör amerika'daki ulusal istatistiklerden faydalanarak bir araştırma yapmış ve bu araştırma sonuçlarını da "intelligence" isimli bilimsel bir dergide yayınlamış. vardığı sonuçların ortalamalarına göre ateistler agnostiklerden 1.95 iq puanı, açık fikirli (liberal) inançlılardan 3.82 iq puanı, dindarlardan ise 5.89 iq puanı daha zeki çıkmışlar [1]. kendisine araştırması ile ilgili yöneltilen bir soruya da şu şekilde cevap vermiş: "tanrıya inanmak insanları aptallaştırır demiyorum. benim hipotezim, düşük zekalı insanların bir takım şeylere kesin yanıtlar veren dinler içerisinde kendilerine daha kolay yer buldukları, daha zeki olanların ise sorgulayıcı oldukları" [2].

    [1] http://tinyurl.com/6bngsf
    [2] http://tinyurl.com/d8rnde

    --

    öte yandan istatistikler bir kişinin ateist olma olasılığı ile eğitim seviyesi arasında doğru bir orantı olduğunu gösteriyor (örneğin nature dergisinde yayınlanmış bir istatistiğe göre amerika'daki ulusal bilim enstitüsü'ndeki insanların %93'ü bir tanrı olduğuna inanmıyor [3]. fakat bununla beraber amerika'daki ateist'lerin toplam nüfusa oranı sadece %0.4 [4]. bir bilim kurumundaki ateistlerin bilim kurumundaki tüm nüfusa oranının, ülkedeki ateistlerin tüm ülke nüfusuna oranı arasında neredeyse 235 kat fark olması çok şaşırtıcı. elbette bunu mevzuya bağlamak için eğitim seviyesi ile zeka seviyesi arasında bir doğru orantı olduğunu göstermek lazım..

    [3] journal nature, larson & whitham, 1998 (cilt 394, sayı 6691, sayfa 313) (internet'te bulamadım, merak eden ve erişimi olan journal'e bakabilir)
    [4] http://tinyurl.com/c2vam

    --

    uluslararası kamuoyu yoklamaları yapan bir şirket olan pew global[5]'in verilerine göre hazırlanmış olan bir grafik ülkelerin ortalama zeka seviyeleri ile dine verilen ortalama önem arasında ters bir orantı olduğunu ima ediyor [6].

    [5] http://pewglobal.org/
    [6] http://hypnosis.home.netcom.com/…vs_religiosity.htm

    elbette ülkelerin ortalama zeka seviyelerinin nasıl belirlendiğine dair çok ciddi eleştiriler var. ben de mesela bir türk olarak zeka seviyesi itibarı ile 81 ülke arasından 42. sırada olduğumuzu gösteren araştırmayı [7] eleştiriyorum (yunanistan bile 37. sırada, dikkatinizi çekerim).

    [7] http://en.wikipedia.org/…ions#national_iq_estimates

    --

    vesaire, vesaire.

    edit: şuna rastladım bugün, buraya not düşeyim dedim:

    http://www.psychologytoday.com/…sts-have-higher-iqs
  • 3-4 yasina kadar cok belli olmayan bir iliskidir, ben mesela he-man olduguma inaniyordum, sonradan superzeka ciktim oysa. akranim cocuklar da allah kitap inaniyordu, hala inaniyorlar. zekalarina saygim sonsuz.
  • bu zeka veya zekasızlığın genetik kaynaklı olabileceğini belirtmek abesle iştigal olsa da mantığınızı biraz kullandığınızda neden böyle bir genellemenin var olduğunu anlamanız çok kolay olacaktır. açıklamak gerekirse; her hangi bir inanç sistemine ve onun yarattığı ahlak çerçevesine sıkışmış bir bireyin, düşünceleri ve yaratıcılığı için kendi eliyle belirlediği bir sınır vardır. bu birey, karşısına çıkan sorunları hızlı çözmek yerine (ki zeka dediğimiz şeyin asıl tanımı budur ve buradan türlere ayrılır.) bu problemin çözümünün sonuçlarına ve bu sonuçların inandığı ahlak sistemiyle çelişip çelişmediğine bakmak eğiliminde olacaktır. öte yandan, ateist,deist diye tanımladığımız kitle (ki inanç olarak dipte tanımlamamız gereken kitle budur), bilimsel veya sanatsal ürünler ortaya koyarken sınır olarak sadece pragmatizme ve yeteneklerine sahiptirler. bu da inanç sahibi olmayan kitlenin, yaratıcı zekasını kullanırken sonuçlarını bir ödül-ceza sistemine göre değil, yarar-zarar ilişkisine göre değerlendirmesine yol açar. sonuç olarak da inançsız veya inançsızlığa meyilli insanların, budizm'den tutun da islam'a kadar her hangi bir dine mensup olan türdeşlerine göre, yaratıcı bir zekanın ürünü sayılabilecek şeyleri ortaya çıkarma olasılığı daha yüksektir.

    bütün bunların yanında, bir kişinin sadece bir dine veya inanç bazlı bir kültüre mensup olması yüzünden zekasının az olacağını belirtmek veya bunu ispatlamaya çalışmak gülünçtür. 5000 yıllık gelişimimiz içinde hatırı sayılır ölçüde inançlı bilim insanımızın, sanatçımızın, şairimizin, yazarımızın olduğu gerçeği tek başına bütün bu saçma önermeyi yıkmaya yetecektir. o yüzden zeka ile inanç arasındaki bağıntıyı bulmak yerine, zeka ile sosyal çevre ve bu çevrenin oluşturduğu tabular arasındaki ilişkiyi incelemek daha sağlıklı olacaktır.
  • bir cok insanin hayatini kararttigina, sayisiz geceler ecel terleri dokerek uyanmalarina filan sebep olduguna inandigim bir iliski.
  • iq ile tanrıya inanmama ilişkisini şöyle bir grafiğe dökmüşler: http://en.wikipedia.org/…elievegod-intelligence.svg
    şöyle bir çalışmayla: lynn, richard; john harvey and helmuth nyborg. "average intelligence predicts atheism rates across 137 nations".
  • daha buraya yapıştırdığı linklerdeki grafiklerin ne anlama geldiğini bilmeyen dincileri üzecek ilişki.

    grafiğimiz bu, kaynağı olan çalışma da bu.

    çalışmanın öz (abstract) kısmı da aşağıdaki gibi:

    "evidence is reviewed pointing to a negative relationship between intelligence and religious
    belief in the united states and europe. it is shown that intelligence measured as psychometric g
    is negatively related to religious belief. we also examine whether this negative relationship
    between intelligence and religious belief is present between nations. we ?nd that in a sample of
    137 countries the correlation between national iq and disbelief in god is 0.60."

    ingilizce bilmeyenler için özetleyelim: zeka (intelligence) ve dini inanç (religious belief) arasında genel olarak negatif korelasyon var. yani dini inanç kuvvetlendikçe zeka seviyesinde düşüş var. bir başka deyişle zeka seviyesi düştükçe dini inanç kuvvetleniyor.

    henüz bunu yorumlayamayıp da sözlüğe yapıştıran dincinin zeka seviyesini de ayrıca araştırsalar iyi olur. zira beklediklerinden de vahim bir sonuç çıkabilir ortaya.

    düzeltme: haha daha giriyi toparlayıp yollayana kadar dinci velet yazdıklarını silmiş. yazdıklarının görüntüsünü de alamadığım için buraya koyamıyorum. en azından saçmaladığının farkına varması iyi. ancak ben yukarıdakileri yazarken harcadığım zamana saygımdan silmiyorum bunu.
  • he canım he ateist olucaz hepimiz.arkadaş anlamadım gitti nedir bu müslümanlıkla alıp veremediğiniz.2 başlıktan birinde ateizmi överek ne amaçlıyosunuz.
  • (bkz: ters orantı)
  • sorgulamadan inanlar: en düşük
    sorgulayıp inanmayanlar: düşük
    sorgulayıp inananlar: yüksek
    sorgulamasına bile gerek kalmadan anlayarak inananlar: en yüksek

    tabii ben burada doğru bir şeye olan inançtan bahsediyorum.
    eyyorlamam bu kadar. basın eksiyi.
hesabın var mı? giriş yap