• hitit uygarlığının önemli başkentlerinden biri olan şapinuva'nın, şimdiki adıyla ortaköy ilçesinin sınırları içinde bulunan ve ortasından çekerek ırmağı (antik adı scylax) geçen bu kanyonun toplam uzunluğu 12 km, genişliği ise 50 m. yukarıdan taş düşmesin diye tel örgülerle kapatılan ve tahta köprülerle belli bir yere kadar gezilebilen (sanırım 2 km) bu kanyonun en son noktasında antik anadolu'nun en yaygın tapınma kültü olan kibele tanrıçasının kabartma heykeli bulunuyor. hayli uzun bir kanyon olduğundan ve 1363 metrelik alan dağı ile malbelen tepesi arasında kaldığından gecenin erken çöktüğünü hesaba katmazsanız bir anda kendinizi korku filmi atmosferinin içinde bulmanız işten bile değil.
  • çorum'un ortaköy ilçesine bağlı incesu köyünden başlayan bir doğa harikası. iki yanınızda yükselen sarp yamaçların heybeti sizi büyülerken, nehir yatağında bulunan killi çamurun ve yüzlerce çeşit bitkinin tadını çıkarabilirsiniz.

    gideceklere tavsiyem, mutlaka bir lastik ayakkabı edinmeleri. hani şu köy pazarlarında satılanlardan. zira nehir yatağının kıvrımlarını sadece bir tarafından takip etmek mümkün değil ve defalarca nehrin karşı tarafına geçmek zorunda kalıyorsunuz. ayrıca mutlaka bir sırt çantasıyla gidin.
  • “çorum’da ne yapılabilir ki?” diyenler için, alacahöyük ve hattuşaş dışında gidip görülmesi gereken rotalardan biri incesu kanyonu. köprülerle yürüyüşü kolaylaştırmış, seyir keyfini arttırmışlar. yaklaşık 2 kilometrelik mesafenin ardından devasa kibele yontması ile karşılaşıyorsunuz. doğası ve tarihi ile dikkat çeken bir rota. yolunuz düşerse, sırt çantanıza yiyecek ve içecek bir şeyler koyup kibele ile birlikte sofra kurabilirsiniz. tabii ki çöplerinizi toplamak şartıyla.
hesabın var mı? giriş yap