• kampanya dahilinde küresel barış ve adalet koalisyonu üyesi bir grup, bilgi edinme kanunu çerçevesinde, incirlik üssü'nün abd tarafından kullanılmasını öngören kararnamenin içeriğinin açıklanması talebiyle başbakanlığa dilekçe verdi.

    kerem kabadayı tarafından yapılan basın açıklamasından:

    “incirlik'in irak işgalindeki rolü, kaç abd uçağının kaç kez irak'a sefer yaptığı, incirlik üssü'nde kaç adet nükleer başlık olduğu, irak'ta necef, samara ve felluce gibi katliamlarda rol alan işkencecilerin incirlik üssü'nde kaç gün kaldıkları, türk askerlerinin abd ordusuna yardımlarının kapsamının neler olduğu, neden incirlik üssü'nde 90 tane nükleer başlık tutulduğu gibi konularda bilgilenme hakkımızı sonuna kadar kullanmak istiyoruz.

    biz önce kararnamenin tüm ayrıntılarını öğrenmek istiyoruz. ama aynı zamanda incirlik üssü'nün kapatılmasını istiyoruz. çünkü incirlik üssü'nün açık kaldığı ve abd'ye kullandırıldığı her gün, türkiye işgale ev sahipliği yapıyor.”

    http://www.kureselbarisveadalet.org/
  • "vaktiyle üssün yapılması için istimlak edilmiş alanlar toprak sahiplerine geri verilsin! yaşasın feodal düzen! (burası opsiyonel)" şeklinde devam ettirilebilecek slogan.

    (gitmiş dedemin dönüm dönüm arazileri, hava parasına istimlak etmişler, oralar şimdi nasıl para eder biliyon mu? yüz liralıkla cıgara yakarmış zamanında dedemgil)
  • italya’da savaş karşıtlarının oluşturdukları yeni bir kampanya birlikteliği var. disarmiamoli bu hareketin ana fikri ve kampanyalarını yaygınlaştırdıkları network ağının ismi; onları kendi silahlarından arındıralım anlamına geliyor. kampanyada, inek güdücü ( cow boy) george bush’un 19 haziran tarihinde roma’ya gelmesi nedeniyle italya’nın üç bir yanından başlayan bir konvoy oluşturuluyor. 19 mayıs da kuzey doğu, kuzey batı ve güneyden harekete geçecek konvoy a.b.d. başkanının geldiği gün roma’ya ulaşmış olacak. kampanyanın bu bacağının ismi konvoy. amacı şöyle açıklanıyor: italya’daki tüm amerikan üstlerine karşıyız. italya’da tüm silahlanma çabalarına karşıyız. italya’da sosyal, kültürel, ekonomik ve politik yaşamımız üzerine, askeri harcamalar ve silahlanma amacıyla koyulan ipoteklere karşıyız. toplumların askerileşmelerine karşıyız. italyan hükümetinin tüm toplumsal muhalefete karşı a.b.d. politikalarına uydu olmasına karşıyız. italya’da askeri sanayinin ekonomi içindeki gücünün büyümesinden endişe duyuyoruz.
    italya’da yükselen savaş karşıtı kampanya 5 mart 2007 tarihinde ekvator’da düzenlenen “askeri üslerin kapatılması için uluslar arası konferans” ve 5 mayıs 2007 de prag’de düzenlenen “avrupa’nın askerileşmesine karşı uluslar arası konferans”ın devamı niteliğinde. dünyanın hemen her ülkesinde askeri üslere karşı, dünyanın askerileşmesine karşı, askeri harcamalara karşı, askeri sanayilerin gücüne karşı ve dünyanın savaş ortamına sokulmasına karşı kampanyalar yürütülüyor.
    7-11 mart 2007 tarihleri arasında ekvador’da düzenlenen “askeri üslerin kapatılması” konferansına 34 ülkeden 125 konuşmacı katıldı. konferans için, askeri üslere karşı kampanya yürüten tüm aktivistlere, savaşa karşı olan tüm bağımsız kişilere, örgüt , kuruluş ve koalisyonlara, küreselleşme karşıtı güçlere, militarizm ve emperyalizme,silahlanmaya karşı tüm güçlere, barış, adalet ve özgürlük isteyen kişi ve kuruluşlara, kadın, insan hakları, çevreci ve gençlik örgütlerine, yerel, ulusal ve uluslar arası yaşanabilir bir dünya isteyen tüm örgütlere çağrı yapıldı ve konferans bu güçlerin birleştirildiği, gelecek ile ilgili kampanya planlarının yapıldığı bir platforma döndü. konferans dünya üzerinde askeri üslerle birlikte büyüyen tehlikeye dikkat çekti.
    dünya’da, 130 ülkede 725 i amerikan olmak üzere 1.000 den fazla “bilinen” askeri üs var. üslerin bir bölümü tümüyle amerikan üsleri, bir bölümü nato şemsiyesi altında kalan üsler. amerikan üslerinin bir bölümü “insanlar üzerinde dayanıklılık testi” yapılan ya da “işkence eğitmeni” yetiştiren üsler: guantanamo ve diego garcia gibi. kimileri nükleer silah deposu üsler: klein brogel-belçika, büchel, ramstein-almanya, aviano, ghedi torre-italya, volkel-hollanda, raf lahenhealt-ingiltere, incirlik-türkiye gibi. irak’taki liberty üssü gibi kurulan ve sürekli kalacağı anlaşılan 5 yıldızlı üsler var.
    bu üslerin sayısı “teröre karşı savaş” politikası çerçevesinde günden güne arttırılıyor ya da genişletiliyor. dünya bir savaş ortamının içerisine çekilmeye çalışılıyor. silahlanma var olan sorunları hiçbir biçimde çözmüyor, çözmediği gibi tırmandırıyor. bugün dünyanın 162 çatışma bölgesi var ve çözüm silahlarda arandığı için bu sayı azalmıdan artıyor.
    askeri üsler günümüzde kapitalist sistemin vardığı aşamanın ve onun egemenlik kurma çabalarının bir göstergesi. önceleri sosyalist sistemi izlemek, denetim altında tutmak için açılmış olan üsler şimdi enerji hatlarını izleyerek kuruluyor, çünkü şimdi gözetilmesi gereken bu kaynaklar. bu nedenle kurulmak istenen egemenliğe muhalefet odağı olarak “askeri üsler” görmek çok yanıltıcı değil.
    dünyanın askerileşmesi a.b.d.nin neocon stratejisinin paradigmasına dayanıyor: abd’ye rakip bir güç yükselmeyecek, abd kendi askeri gücüne dayanarak enerji kaynakları ve yolları üzerinde kesin bir egemenlik kuracak. bu proje ortadoğu’da bir seri rejim değişikliğini ve israil’e kayıtsız şartsız destek anlamına geliyor.
    üslerin türü ne olursa olsun, yarattığı sosyal, kültürel, ekonomik ve politik zararları var. üslerin bulunduğu ülkelerde kadınlara yönelik olarak yaşanan aşağılayıcı uygulamalar, cinsel ticaret ve taciz, ekonomizm ile militarizmin iç içe geçmiş yapısı var. ister abd’nin tek taraflı tırmandırması ile olsun, isterse bm şemsiyesine ve nato kılavuzluğundaki daha ılımlı ve çok taraflı haliyle olsun, savaşın kendisi küreselleşen bir politik sistem. bu nedenle üslere karşı yürütülen mücadelenin, hukuki mücadeleyi de içerecek biçimde, bu alanlarda da sürdürülmesinin gerekir. amerikan askeri üslerine karşı, onların yarattığı sosyal, kültürel, ekonomik ve politik zararlara karşı güçlerin birleştirilmesinin gerektiği açık.

    tüm dünyada bir yıllık askeri harcama tutarı bir trilyon dolar. bu rakam günde 2.7 milyar dolara, dakikada 2 milyon dolara karşılık geliyor. askeri harcamaların insani yardım harcamalarına oranı 20 ye 1 oranında. birleşmiş milletler gelişme raporuna göre afrika’nın kurtuluşu için gerekli bütçe 50 milyar dolar kadar. aynı rapordaki rakamlara göre, yoksulluğun yok edilmesi, çocuk ölümlerinin azaltılması, anne sağlığının iyileştirilmesi, çevre konusunda sürdürülebilir bir gelişme sağlanabilmesi, bulaşıcı hastalıklarla baş edilebilmesi, temel eğitimin verilebilmesi, küresel işbirliği ile ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için gereken fonun tutarı da işte bu 1 trilyon dolara eşit. eğer 1 trilyon dolarlık bir kaynak kullanımını hangi alanlara yöneteceğimizi düşünüyorsak, yapacağımız seçim çok basit; silahlanma ya da insan.
    insanların yaşamı üzerinden, sosyal yaşamları üzerinden askeri harcamalar ve askeri yaşam için pazarlık yapılıyor. soğuk savaş’ın başladığı 1945’den sonraki dönemden daha fazla askeri harcaması yapılıyor.3.99 milyar dolarlık a.b.d.askeri bütçesi 2006 yılında 420 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2007 için 462 milyar dolar öngörülüyor. işte bu savaşların, silahlanmanın, askerileşmenin insani maliyetidir.
    türkiye’de, savaş karşıtlarının en geniş platformu olarak küresel barış ve adalet koalisyonu 2005 yılından bu yana incirlik üssü’nün kapatılması için kampanya yürütmektedir. koalisyon, üslerin yarattığı sosyal, kültürel, ekonomik ve politik zararlara karşı yürütülecek bir kampanyanın demokrasinin gereği olduğunu, üslerin dünya egemenliği kurmak isteyen güçlere karşı yürütülen bir muhalefet olduğunu, üslerin, bulundukları ülkelerin hukuki yapısını, sosyal ve kültürel düzenini, demokrasisini, barış ve adalet duygusunu bozan, tehlike yaratan merkezler olduğunu görmüştür.
    ulusal kaynaklar savunma konseyi’nin 2005 tarihli kristensen imzalı “ avrupa’daki amerikan nükleer silahları” başlıklı raporuna göre avrupa’nın 6 ülkesinde toplan 480 adet nükleer bomba bulunmaktadır. bu bombalardan 90 tanesi 1998 yılından bu yana türkiye’de incirlik üssünde bulunmaktadır. bu bombalardan 50 tanesi amerikan uçaklarında, 40 tanesi de türk uçaklarında kullanılmak üzere hazır tutulmaktadır.
    türkiye’nin en eski üssü olarak incirlik 1954 yılında “türkiye’de bulunan amerikan askeri yardım kurulu personeline nato kuvvetler statüsü antlaşmasının tatbik edileceğine dair anlaşma” adı altında, askeri tesisler kapsamında kurulmuştur. pentagon kaynaklarında, 39.kanat olarak adlandırılan üssün kuruluş amacı “ güney bölgesinde amerikan ve nato çıkarlarını korumak” olarak belirtilmektedir.
    2002 verilerine göre üste 4.000 personel bulunmaktadır. bu sayının yarısı omw kapsamındaki (kuzeyi izleme operasyonu) personeldir. türkiye’deki tüm üsler gibi nato kapsamında kuzeyi, sovyetler birliği’ni izlemek amacıyla kurulan incirlik, varşova paktı’nın dağılmasından sonra orta doğu’yu kuzeyden izleyen üs niteliğine bürünmüştür. incirlik nato amaçlarının dışında, orta doğu’ya ve orta doğu’da yaşanan olaylara müdahale etmek amacıyla kullanılmıştır ve kullanılmaktadır.
    incirlik üssü ilk kez 1958 yılında alan dışı olarak lübnan müdahalesinde kullanılmıştır. 1960 yılında, sovyetleri izlemek amacıyla u2 uçaklarının havalanma noktası olmuştur. 1991 yılında, irak’ın kuveyt’i işgali sırasında çöl fırtınası ve çöl kalkanı operasyonlarında etkin olarak kullanılmıştır. pentagon kaynaklarına göre çöl fırtınası operasyonunun %5 i incirlik üzerinden yürütülmüştür. 2004 yılından itibaren üs amerikan askerlerine terminal görevi yapmaktadır. yüzlerce amerikan askeri, irak’ı özgürleştirme operasyonu boyunca, ülkelerine gitmeden önce ya da geçici sürelerde üste konaklamaktadırlar. kargo uçakları ile güney caraolina’daki charleston hava üssü’nden gelen lojistik malzeme de incirlik üssü’nden irak’taki amerikan üslerine dağıtılmaktadır.
    bunun dışında, incirlik üssünde bulunan türk ve amerikan akaryakıt tanker uçakları, 8 saatlik uçuş sonucunda afganistan’da yürütülen özgürlüğü sürdürme operasyonu’na lojistik destek vermektedirler.
    9 ağustos 2006 tarihinde, sabah 5 de üsse giren tırlar saat 8 de, üzerlerinde “patlayıcı madde” yazıları ile üsten çıkmış, iskenderun limanından güney kıbrıs’taki agratour üssü’ne oradan da israil’e, filistin ya da lübnan’a karşı kullanılmak üzere askeri malzeme taşımışlardır.
    askeri üslerin bulunduğu bölgeler yalnızca başka ülkeler için saldırı merkezleri olmakta kalmamakta, bizzat kendileri de saldırı odakları, saldırılara davet merkezleri olmaktadır. bugün incirlik üssünün kullanım amaçları ve saldırı gücü bilindiğinden, incirlik, adana ve çevresi aynı zamanda ilk saldırılacak hedeflerden biri olma özelliğindedir.
    yukarıda açıklanan tüm nedenlerle üslere karşı olmak, emperyalizmin
    egemenlik politikasına karşı olmak anlamına gelir. savaşa ve silahlara hayır demek tüm bu egemenlik politikalarını, bütün açık ve üstü örtük amaçlarını, niyetlerini gördüm demek. savaşa hayır demek, savaşı hazırlayan, ona kaynaklık eden ve onu tırmandıran her türlü olguya, kişi ve kuruluşa, düşünce sistemine karşı olmak demektir.
    askeri üslere karşı olmak, askerleşmeye karşı olmak, sorunlardan kurtulma yolunu askeri yollarda değil siyasi mücadelede, parlamenter sistemde ve sivil insiyatiflerde görmek demokrat olmanın gereğidir. 21 yüzyıl’da demokratlara düşen görev küresel anlamda barış kültürünü egemen kılmaktır. 21 yüzyılda barışseverlere düşen görev dünyadaki tüm üslerin kapatılması için ve tüm askeri varlıklara karşı mücadele etmektir.
    o halde şunu diyebiliriz: amacınızı anladık, önünü-arkasını gördük, sizi silahlarınızdan arındırıyoruz, çırılçıplaksınız.
  • abd parasıyla erbil e yapılan 5 km uzunluğunda ve 90 m genişliğindeki askeri havaalanıyla gerçekleşecekmiş gibi duran slogan.
  • (bkz: #10906598)
  • küresel bak 25 mayıs'ta izmir'de yaptığı basın açıklamasında "incirlik ortadoğu halkları ve bizim için tehlike olmaktan çıkartılmalı, üs hemen kapatılmalı. kararname açıklığa kavuşturulmalı" dedi; başbakanlığa dilekçe gönderdi.

    örgüt, 31 mayıs'ta da, istanbul'daki taxim hill otelde saat 12:00'de bir basın açıklamasıyla incirlik'i kapatılması isteğini yineleyecek. bu kampanyaya sendika konfederasyonları ve meslek örgütleri de destek veriyor.

    http://www.kureselbarisveadalet.org/…=40&itemid=121
  • (bkz: nato) hayal kurmayın.
hesabın var mı? giriş yap