• dünyanın (şimdilik) devlet hizmetinde en üst rütbeye yükselmiş atı.

    incitatus caligula'nın sevgisini ve güvenini kazanmak için çoğu politikacının aksine gerçekten büyük çaba sarfetmiş, çalışmış didinmiş bir attır.

    imparator olduktan ve defne yapraklarıyla çelenklendikten sonra caligula, imparatorluk yıllarına spektaküler bir açılış yapmak için togasının kollarını sıvar. bir görüşe göre pers kralı xerxesin çanakkale boğazı'nı at sırtında geçmesine nazire olsun diye, diğer bir söylenceye göre ise imparator tiberius'un kahini thrasyllus'un kendisiyle ilgili "bu adamın imparator olma ihtimali baiae körfezini atla geçme ihtimali kadar" şeklindeki kehanetini boşa çıkarmak için baiae körfezinde gemileri birbirine bağlatıp baiae'deki yazlık sarayından iki mil ötedeki puteoli limanına kadar uzanan bir köprü yaptırır. üzerinde büyük iskender'in zırhı bulunduğu halde incitatus'a atlayan imparator körfezi sağ salim geçer.

    caligula'nın hizmetinde uzun yıllar başarıyla çalışan incitatus için yükselmenin önü açılmıştır artık. imparator tarafından senatör olarak atanmasının yanında konsüllük için düşünülür. diğer kıskanç konsüller tarafından bu göreve getirilmesi son anda engellenen incitatus tüm tepkilere rağmen senatörlük görevini başarıyla sürdürür.

    öte yandan imparator, atının ruhen incitilmesini kabullenemez. böylece kendisini rahip yapar, 18 köle ve cariyeyle tam teşekküllü bir ev, som mermerden bir ahır, altın bir yalak ve pırlantalarla, zümrütlerle süslü bir yular yaptırıp atına hediye eder. penelope adlı bir güzelle de (at) başını bağlar.
    incitatus rahiplik görevini imparator caligulanın öldürülmesine ve kendisinin de kesilip sucuk yaptırılmasına kadar sürdürür. görev bilinci, sağduyusu ve ("tezcanlı" anlamındaki adına uygun olarak) hızlı gittiğinde bokunun seyrek düşmesiyle tüm roma halkının gönlünde "apayrı" bir yere oturur.
    (bkz: atını seven kovboy)

    postscriptum: satirik üslubuma bakmayın, ey bu ülkenin toprağında kalleş kurşunlara hedef olup düşmüş aydınlar, sizin göz göre göre ölmenize incitatus bile izin vermezdi.
  • atın ilk adı porcellus tur..domuzcuk anlamına gelir ve caligula tarafından görkemli bulunmadığı için yel gibi giden anlamında incitatus adıyla onurlandırılır..bir de yanılmıyorsam caligula , baiae körfezini incitatusla değil, atının müstakbel eşi penelope ile geçer, zira incitatus roma daki yarışlarda para kazanmaktadır..
  • eğer bir gün alırsam atıma vereceğim isim. latince "inkitatus" diye okunur. latince bir sıfat olup, türkçe'ye "hızlı" veya "çabuk" olarak çevrilebilir. caligula'nın atıdır. rivayet odur ki; kendisini konsül yapmayı bile düşünmüştür. bir görüşe göre ise bu rivayetin kaynağı senatoyu eleştirirken atının bile daha iyi konsül olacağı şekilde mübalağa yapmasıdır.
  • caligula’nın konsolos olmaya yaklaşmış atı.
  • 21. yy türkiyesinde ''yeliz'' nam-ı müstearıyla vücut bulmuştur.
  • "bir at, insan biçimine sokulduğunda tıpkı bir böcek biçimine sokulduğu zamanki kadar yıkıma uğramış olacaktır."

    spinoza'nın dediğine bakılırsa senatör olmaktan pek hazzettiği söylenemeyecek at.
  • latince de çevik, dört nala anlamına gelen, roma imparatoru caligula'nın sahibi olduğu ve bir rivayete göre konsül yapmayı düşündüğü meşhur at. türkiye'de rahatlıkla maliye bakanlığı yapabilecek bir attır bu arada
  • bir atın ulaşamayacağı bir mevkiye ulaşıp senatör yapılması planan at ama galigula öldürülüp kendisi bim sucuğuna dönüştürülmüş dramatik yaşamlı at gibi at …
hesabın var mı? giriş yap