• günümüz bebelerinde yaygın olan bir alerji türü. kimi aşıların yaptığını iddia etmekte kimi annelerin gdo lu beslenmesinden kaynaklandığını iddia etmekte kimi ineklerin hazır yemle beslenmesinden kaynaklandığını iddia etmekte...bu konuda kesinlik yok maalesef.
    inek sütü alerjisi olan bebeklerde mukuslu kaka, deri döküntüleri, huzursuzluk gözlenebilmekte ve bu bebeler ortalamanın çok altında kiloya sahip olabilmektedir.
    anne için çok zorlu bir ekstra çaba gerektiren bir süreç gerektirir. emziren anneler inek sütü diyeti yaparlar. sadece inek sütü diyeti olsa gene iyi inek çaprazları diyeti denmekte. süt ürünlerinin yanı sıra dana eti, tavuk eti, balık eti hatta kuruyemiş, meyvelerden mahrum kalır anneler. anneliğin verdiği güçle bu diyet dayanılabilir hale gelir; zeytin ve patatesle aylarca beslenen anneleri biliyorum. yavruları anne sütünden mahrum kalmasın diye vitaminsiz kalıyorlar.
    titizlik gerektiren bir hastalık. bebeklere ek gıdaya geçerken bu süreç daha da zorlaşır. her şey verilemez. önce anne kendi yiyerek dener gıdayı annenin sütünden bebeğe bir tepki olmazsa bebeğe de denenir ama hep temkinli olmak gerekiyor. önce çay kaşığı sonraki gün tatlı kaşığı sonraki gün yemek kaşığına geçilir.
    nitekim anlatacak daha çok şey var zor süreçtir. çevre baskısı süreci zorlar. dikkat edilir, titizlikle temkinli davranılırsa bebek 1-2 yaşlarında atlatabiliyor bu da annelerin en büyük umudu çok şükür...
  • kızımı doğurduktan ilk defa anne olmuş gibi değil de sanki hep anneymişim, bu benim hep içimde varmış gibi hissetmiştim. emzirme, bez değiştirme, uyutma, birlikte uyuma, gaz sancılarıyla baş etme, ek gıdaya geçiş... her olayı ustalıkla hallediyordum. kızım 2 buçuk yaşındayken oğlum doğdu. daha 3 günlükken meme uçlarım yara oldu. kızımda hiç yaşamadığım için zorlandım. ilk günler meme ucu yarası dışında sıkıntı yaşamadım ama iki aylık olduktan sonra halledemediğim şeyleri yaşamaya başladık. ilki boyun pişiğiydi. ağustos ayındayız, sıcaktan pişik oluyor dedik. kremle, pudrayla ve sürekli yıkayarak halletmeye çalıştık. olmadı. pişik inatçıydı. sonra poposundaki pişik başladı. onu çözemeden 3 saat kesintisiz uyuyabilen bebek gitti yerine uyuduktan 15 dakika sonra kıvaranarak, çığlık atarak uyanan bebek geldi. aha dedim ben bunu tanıyorum, bu gaz. hemen bilindik, kızımda işe yarayan tek bitkisel ilaç alındı, verildi. bebe yağıyla, bazen de zeytinyağıyla karın masajları başladı. ama yavrumun içindeki pis gazlar bana mısın demiyordu. kundaklar, sallamalar, ayağın altına acı elma yağıyla yapılan masajlar, bebeyi sıcak tutmalar, ayağını sıcak tutmalar, piyasadaki tüm gaz damlaları, gaz şurupları falan bana mısın demedi. elimizde gündüz bir kaç uyuyan, geceyi ayakta geçiren, sadece benim göğsümde uyuyan bir adet bebe vardı. bu arada kabızlık başlamıştı bir de. kabızlıktan 10 gün sonra da dışkısında mukus belirmeye başladı. başlarda kolik sandık. ama koliğe iyi gelen hiç bir şey işe yaramayınca anne içgüdülerim çalışmaya başladı. bu çocukta başka bir şey var ama ne?

    semptompları sırasıyla bir kağıda yazdım. fakültede, gıda hijyeni dersinden (veteriner hekimim) bir kaç şey aklıma geldi. laktoz intoleransı bulgularına benzettim. ama dedim öyle olsa doğduğu anda başlardı bulgular, benim sütüm de dokunurdu. ilk 2 ay biz hiç sıkıntı yaşamadık ki. açtım sevgili google'u, yazdım bebeklerde süt intolaransı, ta taaaa inek sütü alerjisi çıktı karşıma. laaaan laaaan ben lohusalık falan diye her gün koca bir kutu dondurma yiyorum. sabahları yarım kilo peyniri de mideye indiriyorum. e bir de üstüne emzirince bu çocukta inek sütü alerjisi varsa bu yavrucak nasıl gazlanmasın?

    hemen o an inek sütü ve ürünlerini kestim. yavrum 5 aylıktı. 5 gün sonrasına da çocuk doktorundan randevu aldım. ilk gece bir şey değişmedi. yine uykusuz ve sancılı gece bitti. ertesi gece inanmayacaksınız ilk yatırınca 2 saat kesintisiz uyudu. sevinçten ağladım. 2 saat yaaaa. emzirdim. yine uyudu. sabaha kadar böyle gitti. valla 2-3 saatte bir emzirdim ama bana hiç koymadı, sabah uykumu alarak uyanmıştım. ben o zaman bu inek sütü alerjisinden emin oldum. doktor da beni doğruladı; fakat alerji doktoruna görünün test yapsınlar, biz yapamıyoruz dedi. bir tanıdık vasıtasıyla hacettepe çocuk hastanesinden randevu aldık.

    alerji uzmanı hocamız da semptomlardan teşhisi doğruladı; ama deri testi ve kan testi yapıldı. deri testi temiz çıktı. kanda ise test pozitif çıktı. 6 aylık olmuştu oğlum bu arada. oğluma ek gıda diyeti verdi hocamız. bana da kalsiyum ilacı yazıp, diyete devam etmemi söyledi.

    oğlum bugün 9 aylık oldu. önümde yarım çay bardağı sütle yaptığım kek var. hocamız son kontrolde 9 aylık olduğu gün bu keki yapmamı ve 3 gün boyunca birer dilim yeyip bebeğimin tepkisini ölçmemi söyledi. süt ürünlerine çok düşkün olan ben bu bir dilimden bir ısırık almaya bile korkuyorum. ya yine acılar, ağrılar başlarsa diye. cesaret edemedim yemeye. öncesinde buraya entry yazıyım dedim.

    bu arada inek sütü diyetine başladığımda 76 kiloydum. 4 ay sonra bugün 62 kiloyum. ilk 2 ayda gitti kilolar. 2 aydır da sabit.
  • oğlumun gaz dönemini geride bırakmasına rağmen şikayetlerinin azalmaması, ciltte inatçı döküntü, huzursuzluk, kilo azlığı gözlemleriyle pediatristimizin koyduğu teşhis. sütün kendiyle pek başım hoş olmasa da peynir ve yoğurtla ömrünü geçirebilecek olan bana 'ne yiecem lan ben şimdi' hissiyatı yükledi. başından geçmiş arkadaşlarımın yol göstermesiyle 3 günde etkisini göstermesiyle yol haritamız belli olmuş oldu. sonunda derdini bulmuşumdur inşallah diye sevindirmesinin yanında sonrası nasıl olacak diye üzen hastalık.
    yavrum iyi olsun ben aç kalsam da olur
  • öncelikle geçmiş olsun benimde oğlum bu alerjiyle doğdu markete girdiğimde dalga geçerlerdi elimde kocaman bir liste mamaların içeriklerine baka baka alırdım.daha sonra heyet raporuyla hazır mama verdiler o zamanlar baya pahalıydı, daha çok sebze ve etle beslemem söylendi gerçi bizim bazı sebzelere de alerjimiz çıktı çok özenirdim arkadaşlarım herşeyi yedirebilirken ben ne yedireceğimi bilemezdim çok zordu neyse ki o günler geçti en azından kek börek peynir yiyebiliyor. sadece sabırlı olmak gerek çok şükür şimdi iyiyiz. keçi sütünü öneririm, ben biorezonansa götürmüştüm faydasını da gördüm. ama üzülmeyin 6 yaşından sonra rahatlarsınız. bize 5 yaşına kadar çok uğraşırsınız ama sonra daha iyi olur ve birde dışkısına çok dikkat edin doktorumuz cildindeki problemlerden ziyade içi önemli demişti doktorumuz şimdi sadece üşütüp hasta olduğunda buhar kullanıyoruz ayrıca bebekken de buhar makinesi hep çalışırdı evimizde. şu an 11 yaşında sadece yeme alışkanlıklarımız hala değişik çok seçici buna da şükür tekrar geçmiş olsun canınızı çok sıkmayın.
  • inek sütü alerjisi aslında bir gösterge. başka bir şeyler olduğunun habercisi. 5,5 aylık oğlumda egzama ile başlayan süreçte en son çocuk alerji uzmanımız prof dr ülker öneş e gittiğimizde yapılan deri testi ile ortaya çıktı. daha başka şeyler de dahil. neyse diğerleri önemli değil ama inek sütü elzem di çünkü anne sütü kesilmişti. diyet ve probiyotik pulver takviyeleri ile , yaşında ilerlemesi ile sorun çözüldü.

    ha asıl sorun, bu neyin habercisi ? bu alerjiye sahip olanlarda yüksek ihtimal ıge seviyeleri de bir hayli yüksek. bu da alerjik yürüyüş ardı verilen bir metotla ölçümlenmiş ve çocuğun ileride astım olma ihtimali söz konusu. amaç onun önünü kesmek.

    sağlıkla kalın.
  • çare keçi sütü. evet pahalı ama gayet sağlıklı. özellikle doğal taze bulursanız evde yoğurdu da kendiniz yapın. peynir için keçi peyniri yedirin. insan vücudu farklı ona göre yaşamak gerekiyor. benim de yumurtaya turp gillere mercimeğe var mesela. yemiyorsun bitiyor. ben böyle büyüdüm. sağlık içinde şu an keçi sütü ürünlerini tercih etmeye çalışıyorum.
  • ilk yoğurt deneyimimizi hastanede sonlandıran alerji türü. gerçi ıslak mendile de alerjileri olabilir ama hemen yoğurt sonrası çıkınca ilk aklımıza gelen bu oldu. bir süre yoğurt moğurt yok. akılcığımın önemli bir miktarı sekteye uğradı, olsun. iyi ki de danaları kapıp doktora gitmişim. gidene kadar söndü kabarmalar üstelik, ona rağmen vücutları da kıpkırmızıydı. çok şükür söndü, allah yardım etti. sönmeyip artabilirmiş hatta şoka bile girebilirlerdi dedi doktor. anca anca kendime geliyorum. kaldı ki doktorumuz dört dörtlük rahat bir hanım. alerjinin sağı solu belli olmaz dedi. diyeceğim, alerji olduğunu düşünürseniz kapın bebeleri, götürün hemen hastaneye. üstelik bizim ikizler aynı anda reaksiyon gösterdiler, bu da doktorun ilk defa rastladığı bir olaymış.

    allah cümleten sağlık selamet versin.
  • “ inek sütü alerjisi sadece anne sütü alan bebeklerde de görülebilir, sebebi annenin yedikleri dolayısı ile sütüne karışan süt proteinleri olabilir” bilgisinin (bkz: #111875753) yanısıra;

    anne sütünün yapısının içinde bulunan kazein (bkz: casein) ve whey proteinleri de tek başlarına alerjiyi devam ettirebilir.
    bazı durumlarda, anne eliminasyon diyetleri yaptığı halde bebekte alerji devam ediyorsa bu ihtimal de göz önüne alınmalıdır.

    yani,
    anne sütü kesinlikle alerjik tepkimeye yol açmaz bilgisi hatalıdır.

    ayrıca inek sütü alerjisi olan bebek/ çocuklarda dana eti gibi çapraz alerji yaratabilen gıdalar da bilinmeli, duruma göre, doktor kontrolünde diyete sokulmalıdır.
  • keçi sütü denmiş, inek sütü deniyor ama aslında hayvansal protein alerjisi daha doğru olur bence.
    benim çocuğum hayvansal tüm gıdalara tepkiliydi.
    her bünye farklı yanlış yönlendirmemek lazım.
    emzirdiğim süre boyunca çapraz alerji yapabilecek *hiçbir gıda tüketmedim. deneyeceğim gıdayı da önce tenine sürüyordum kızarmazsa ağzına veriyordum.
    ara ara deneyerek 13 aylık yoğurda başladı, 19 aylık köy sütünü kendim pişirip verdim çok şükür bir sorun olmadı.
    geçiyor zamanla ama sabır istiyor.
    şu da bir gerçek asla diğer çocuklar gibi herşeyi yemiyor alerjisi bitse bile...
    buna da şükür elhamdülillah
  • bugün 15 günlük çocuğumda olduğunu öğrendim nasıl bir süreç bizi bekliyor bakıp göreceğiz.
hesabın var mı? giriş yap