• karakutu isminde bir yayım çıkartmış basımevi. eskişehir kaynaklı olup kitapları kalitelidir. bazı kitaplarında soru yanlışlığı olması normaldir çünkü her yayında bu vardır.
  • evet her yayında soru yanlışlığı vardır ama asla bu kadar fazla değildir. bir soruyla beş dakika uğraşıyorum ama çözüme bir bakıyorum soru farklıymış. hayır bir de ismail kaynarca bey her yere ismini bastırıp bolca reklamını yapıp (mükemmel bir iş başarılmış gibi) 'yanlışımızı bulanlara para ödülü var' gibi iddialı bir söylemde bulunmuş. bir de kıymetli kitabının fotokopiyle çoğaltılmasını engellemek için 'fotokopi kul hakkıdır bilmem ne' yazmış. bak bak bak bak! peki özensizce iş yapıp insanların zamanını almak kul hakkı değil midir? bence araştırıp başka yayın deneyebilirsiniz arkadaşlar. tabii tercih sizin.
  • ales'e hazırlanırken kara kutu serisini kullandığım yayınevi. sınavda da faydasını gördüm ama kitapları insanı delirtecek seviyede hatalarla dolu ve kalite kelimesinin yanından bile geçemez.

    öncelikle her yayında hata olması gayet normaldir. dünya çapında kullanılan ders kitaplarında bile hatalar oluyor ama daha önce ösym tarafından hazırlanan ve cevapları belli olan soruları bir kitap haline getirirken bu kadar hata yapmak asla normal değil.

    bu yayınevinin ales için olan kara kutu serisini aldım. bildiğim kadarıyla tüm ösym sınavları için aynı kitabın kapağını değiştirip basmışlar. yani burada yazacaklarım diğer sınavların kara kutuları için de geçerli.

    kitap hatalarla dolu. türkçe kitabı anlam bilgisi ve paragraf başlıklı iki cilt halinde. anlam bilgisi kitabında sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragraf adında üç farklı başlık var fakat bir başlık altında çözdüğünüz soru başka bir başlık altında tekrar karşınıza çıkıyor. soruları düzgün ayıramamışlar.

    bunun dışında anlam bilgisi kitabındaki paragraf soruları ile 2. ciltteki soruların hemen hemen hepsi aynı. bunun için ikinci cildi yarıda bıraktım. insanlara fazladan bir kitap daha satmak için aynı soruların yerlerini değiştirip kitap basmışlar.

    matematik ve mantık kitapları da hatalarla dolu. ozellikle mantık kitabı insanı delirtecek seviyede. sayısal mantık tarafında bazı şekiller kitaba yanlış aktarılmış. haliyle sorular çöp oluyor. örneğin sözel mantıkta bir soruya başlayıp yarım saat uğraşıyor ve yapamıyorsunuz. sonra açıp ösym'nin sitesinden bakıyorsunuz ki soru kitapta eksik yazılmış. soruyu düzeltip çözüyorsunuz cevaplarınız yanlış. bir bakıyorsunuz kitabın cevap anahtarlarında da hatalar varmış. daha önce girdiğim bir sınavda 5 dakikada çözdüğüm mantık sorusu için bu hatalardan dolayı yarım saat kafa yordum. özellikle son baskıya eklenen 2019 sorularının neredeyse yarısında bu tarz hatalar vardı. belki yeni bir baskıda düzeltmişlerdir.

    yine aynı şekilde bazı matematik sorularında her şeyi doğru yapmanıza rağmen soruyu çözemediğinizi zannedip deliriyorsunuz ve çözümlere baktığınızda sorunun yanlış yazıldığını görüyorsunuz. özellikle mantık ve matematik kitaplarında böyle hatalarla çok sık karşılaştıktan sonra diğer sorular doğru olsa da soruyu çözemeyince acaba bu da mı yanlış diyerek direk sorunun çözümüne bakıyorsunuz.

    bunların dışında kitabın içinde çok sayıda 70'li 80'li yıllardan kalma gereksiz sorular var. bu sorular da günümüz ösym tarzına çok uzak. ayrıca aynı kitabı ösym'nin farklı sınavları için sadece kapağını değiştirip satışa sunduklarından ales'e ya da dgs'ye çalışırken, bu sınavlarda benzeriyle karşılaşmayacağınız lys sorularını da çözüyorsunuz.

    ayrıca kitabın içinde fotokopi çekmenin kul hakkı yemek olduğunu söylüyorlar ama bu kitap serisini insanlara yüzlerce lira karşılığında satıp da hangi haktan bahsettikleri tartışılır.

    bu yayınevinin kara kutu dışında başka kitapları varsa onları bilmiyorum. ama hazır soruları kopyalayıp yapıştırmaktan dahi aciz olan bir yayınevinin kendi içinde hazırlayacağı sorular da nasıl olur siz düşünün.

    sonuç olarak piyasada ösym sorularını benzer şekilde alan başka kitaplar da varsa kesinlikle uzak durulması gereken yayınevi. ama benim araştırmalarıma göre yine de kötünün iyisi denebilir. her ne kadar neredeyse insanı delirtecek hatalarla dolu olsa da faydasını da gördüm. eğer içerik bakımından alternatifi yoksa tercih edilebilir.
  • sadece soruları değil, şıkları da hatalı olan karakutu serisi için teşekkür ediyorum. parantez içine alıp hangi sınavda ve hangi yılda çıktığını yazdıkları soruyu açıp ösym’nin sitesinden baktığımda, soru aynı ama şıkların bir tanesini yanlış yazmışlar. doğru cevap ise, yanlış yazdıkları şeçenek. fakat ösym, başka seçeneği doğru kabul etmiş.

    ayrıca, bazı soruları ösym’den bakmak istediğimde o soruyu bulamadım. altında şu yılda şu sınavda çıkmış soru diye yazmış, gidip bakıyorsun öyle bi soru bile yok. cevap anahtarı hatalı, soru şıkları hatalı, değişik bi şey. insana kendi bilgisini tereddüt ettirip bilgi kirliliğine yol açan “bu nasıl böyle olur?” diye sorduran, fazlasıyla da vakit harcatan bi kitap olmuş. 1 dakikalık soru için, “bu nasıl böyle olur ya?” diye diye 20 dakikanız çöp olabilir.
  • çok araştırma yapmadan, arkadaş tavsiyesiyle kpss setini almış bulunduğum yayındır.

    bir konu için sittin sene öncesinden başlayarak tamamen çıkmış sorulardan oluşan içeriği var. konuda ortalama 10-15 test arası gibi bir sayı oluşturuyor. yani bir konuyu bitirebilmek için epey zaman kaybettiriyor. e kardeşim o zaman güncelleri çöz geç derseniz de soruların dizgisi de tarih sıralaması şeklinde değil. ortaya karışık. yani önce güncel soruları çözmek istiyorum diyerek son testten de başlayamıyorsun. yarım yamalak çözüp bırakmak da konuyu bitirmemişim gibi bir psikolojik rahatsızlığa sebep oluyor.

    hadi bunlar önemli değil, kitaplar hata dolu. ösym’nin orijinal sorusuyla kitap yapıyorsunuz, soruları nasıl yanlış geçirirsiniz. bir soruyla uğraşıp yapamayınca, ösymnin sitesinden açıp bakıyorum -ki bu da gerçekten zaman kaybı- soruyu yanlış yazmışsınız. artık bir soruyu çözerken acaba yanlış mı yazıldı, yanlış mı öğrendim diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum. editörünüz orada ne işle meşgul?

    özetle, akılsız başın cezasını bu sefer cüzdanım çekti. zira dayanamayıp başka bir yayından set sipariş ettim. bu salaklığımı da dümdüz ifşa etmemin sebebi, alacak olan arkadaşların araştırma yaparken okuması. herkes benim gibi araştırmadan almaz herhalde. kendimi takipçilerimin iyiliğine adamış bir influencer gibi huzurlu hissediyorum. salak ama huzurlu. *
    tavsiye eden arkadaşıma selam.
  • çözdüğüm tek bir denemenin bir sürü hata barındırdığını gördüğüm yayınevi. hani öyle her yayınevinde olabilecek baskı ile ilgili bir hata falan da değil üstelik. ne demek istediğimi fotoğrafları inceledikten sonra sizler de anlayacaksınız zaten.

    öncelikle deneme kitabı şu:
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzeo7u.jpg

    başlayalım...

    1) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yz1lnt.jpg

    herhâlde cevap şıkkı yanlış yazılmıştır diye düşünüp çözüme baktım.
    buyurun:
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yz1fiy.jpg

    2) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yz1d26.jpg

    4 soruya sahip olan bu mantık sorusunda bir yanlışım çıkınca çözüme baktım.
    bir de ne göreyim !
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yz1aox.jpg

    soruda verilen bilgilerden birincisi ile çözümdeki ilk cümleyi bir karşılaştırın.
    meğer doğru bilgi çözümde yazanmış. işlemleri ona göre yapınca doğru çıkıyor çünkü. komedi gibi değil mi?

    3) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzqoph.jpg

    bu paragraf sorusuna göre hangi şıkkın yanlış olduğu sorulmuş. evet, 2 tane yanlış şık var.
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzqh3o.jpg

    4) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzkji8.jpg

    soruyu çözdüm ve kendimden emin bir şekilde 28'i şıklarda aradım ama yok. tekrar tekrar çözdüm, sonuç değişmedi ve boş bırakmak zorunda kaldım.
    çözümüne baktım deneme sonunda:
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzkyvo.jpg

    ne hikmetse 4 yerine 8 yazılmış ve cevap yanlış çıkmış.

    5) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzksuh.jpg

    aynı şekilde soruyu çözdüm ve şıklar içinde 1/2'yi aradım ama yok tabii. işlemde bir yanlış mı yaptım acaba diye düşünüp tekrar tekrar çözdüm ama değişen bir şey olmadı. yine boş bırakmak zounda kaldım.

    çözüme baktım:
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzkuaa.jpg

    domates ve salatalığın satışından elde edilen kazançlar birbirine eşitlenmiş. bak sen şu işe. oysa soruda kârlarının eşit olduğu yazılmış. bildiğin, komple çözüm yanlış.

    6) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzkxut.jpg

    burada da verilen bilgiler içinde t'nin kâr oranı u'nun %30'u demiş. kâr oranı değildir o, miktarıdır. oranı olsa duramazdın. bu ifade bana sınav esnasında saçma sapan bir şekilde zaman kaybettirdi.

    7) https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzkzjv.jpg

    soruyu çözerken farkettim ki istenen bc uzunluğunun değeri eksi (-) çıkıyor. vay anasını be. uzunluk nasıl eksi çıkar diye şaştım kaldım.

    çözüme baktığımda şunu gördüm:
    https://i.imgyukle.com/2020/06/07/yzk1wx.jpg

    meğerse ad uzunluğu 12 değil, 15 imiş. elf gözlerim beni yanıltmış olsa gerek, yanlış görmüşüm. (yersen)

    toparlayalım...

    aynı denemenin içinde, 60 tane sorunun olduğu genel yetenek bölümünde toplamda 7 hatalı (hatalı demek hafif kalır) sorunun olmasını benim aklım almadı, alamaz da. diğer 2 denemesini de deneme niyetiyle çözmeyi düşünmüyorum zaten. tek bir denemesi sayesinde yeterince sinirim bozuldu.

    matematiğin kara kutusu -bu kitabın sorularında ve çözümlerinde de birçok hataya rastlamıştım (başlık içinde yazanlar olmuş)- adlı kitabını aldığımda yanında hediye olarak gelmişti bu 3'lü deneme seti.

    son sözüm, siz siz olun bu yayınevinin yakınından uzağından geçmeyin.
  • kitaplarında onlarca yanlış cevap barındıran yayın evi. kul hakkından bahsedersiniz ama en büyüğünü siz kusurlu malları zar zor para bulup alan öğrencilerden yersiniz.
  • hatalarla dolu olduğu yazılmış.

    çözüm pdf'inde yer alan hatayı (hata dediğim de 5 tane testin cevaplarının olmaması haha) ilettim kendilerine ve hiç yardımcı olmadılar. "yanlış bakmışsınız" dediler sadece.

    eğer yanlış baktıysam doğrusunu göster değil mi, o da yok. müşteri ilişkileri de çok başarılı gerçekten.

    aynı formatta bir alternatiflerinin olmamasına güveniyorlar sanırım.
  • hatalar çok, bazen soruyu anlaşılmaz kılan hatalar da mevcut. ayrıca şöyle bir sorun yaşadım, yapamadığım sorulara balmak için çözüm kitapçığına baktım internetten (bendeki kitap matematik 2022 için) çözüm pdf ini sanırım güncellemedikleri için çok eksik var. öyle böyle değil, bir üniteden 2-3 testin çözümü hiç yok mesela yani onlarca sorunun. uygulamayı indirdim oradan da baktım aynı. müşteri hizmetleri de başından savıyor asla yardımcı olmuyor. yanlış bakmışsınızdır hata yok diyor. doğrusunu bana gönderin dediğimde ise "bende yok şuan" diyor ahahah. ne diyeyim bu kalite bize çok bile.
  • ösym'nin arşivi olan yayınevi. "çözümlü " olan bir kitabında çözüme aynen şu yazılmış ;
    "diğer ifadeler sağlamadığından cevap b 'dir ". allah razı olsun keşke bu ifadeden sonra cevap anahtarı koymasaydınız.
hesabın var mı? giriş yap