• abd'de ki gundem dahil dunyada olan biteni uzerinden takip ettigim, gordugum en tarafsiz yayin anlayisinin hakim oldugu gazeteleri icinde bulunduran basindir.
    serefsiz murdoch'in sahip oldugu times, sun ve kapatilan notw disinda diger populist konservatif takilan daily telegraph ve daily mail mumkun oldugunca tuvalet kagidi olarak kullanilamasi gerekirken; guardian, independent, financial times ve economist yayinlarinin basucu yapilmasi elzemdir**
  • lobi ve spekülasyon yaratmada aşmış basındır.

    (bkz: http://www.hurriyet.com.tr/…por/futbol/24494344.asp)
  • quality press gazeteler, saygınlıklarına zarar gelmemesi için, aldıkları haberi 40 kere konfirme etmeden yayınlayamazlar. çoğunlukla da iş işten geçer, skandalların üstü örtülür.

    the sun ve the mirror gibi gazetelerin ise saygınlık gibi dertleri yoktur. dedikoduyu duydukları an haberi patlatırlar. yayınladıkları haber çoğunlukla ellerinde patlar. ancak on kere boş atmanın karşılığında da bir kere dolu tutarlar. ülkeyi sarsacak skandalı ortaya çıkartırlar.

    şok, posta gibi gazeteleri the sun ve the mirror ile karşılaştırmak doğru değildir. posta şimdiye kadar hangi manşeti ile türkiye'yi salladı ki?
  • dünyada önde gelen gazetelerin içinde bulunduğu bir gruptur ancak hem gazetelerin kalitesi hem de okuyucu kitleleri arasında büyük farklar vardır. broadsheet diye adlandırdıkları gazeteler derslerde okutulacak kadar kaliteli bir yayıncılık yaparken tabloid olarak adlandırılan gazeteler okunduğu takdirde göz kanatacak kadar kalitesizdirler. bu kalite farklı fiyatlarını da yansımıştır ve 20 pence gibi ucuz gazetelerin yanısıra 2.70 pounda satılan financial times da ingiliz basını altında incelenir. türkiyede belirli bir zamana kadar çok görmediğimiz ama günümüzde herkesin farklında olduğu siyasi kutuplaşma da bu gazetelerin önemli bir parçasıdır. bir çok gazetenin bir siyasi duruşu vardır ve içindeki makaleler bunlara uygun yazılır. bildiğim kadarıyla britanyada televizyonların seçimde açık şekilde bir partiye destek vermesi yasak ama aynı yasak gazeteler için geçerli değil ve bu gazeteler her seçimde kimi desteklediklerini belirtiyorlar. aşağıda britanyanın önemli gazetelerinin siyasi duruşları ve okuyucu kitleleri hakkında bilgi vereceğim.

    1)the guardian: görüş anlamında sol ve merkez sol olan bir gazete. ülkenin en kaliteli gazetelerinden birisi. okuyucuları genel anlamda entelektüel kesimden veya orta sınıfın iyi işlerde çalışanları. seçimlerde işçi partisine destek veriyorlar. ülkenin en solda olan büyük gazetesi olarak gösterilir ama ideolojik görüşlerinden dolayı kalitesiz haberlere çok nadir rastlarsınız.

    2)the daily express: sağcı ve özellikle göçmen karşıtı bir gazete. tabloid sınıfında olan kalitesiz gazetelerden birisi. okuyucu kitlesi genellikle adanın kuzeyinde yaşayan ve göçmenlerle hiç karşılaşmamış yaşlı muhafazakar ingilizler veya kraliyet ailesi ile takıntısı olanlar. bol bol provakatif ve yalan habere rastlarsınız.

    3)the daily mirror: işçi sınıfının gazetesi olarak da anılan sol görüşe sahip bir gazete. siyasi görüş ve işçi partisine destek açısından guardian'a benzese bile kalite anlamında daily express'in aynısı. bol bol magazin haberi yaparlar. normalde okunmaya değecek bir gazete değildir ama fiyatının düşük olması ve halkın büyük çoğunun magazin okumak istemesi nedeniyle en çok satan sol gazetedir.

    4)the daily mail: bir zamanlar kaliteli denebilecek haberler de yapan ama yakın geçmişte kalitesini iyice düşüren bir gazete. bir çok kişiye göre britanya'nın en sağcı gazetesi. okuyucu kitlesinin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. bunda gazetenin sağlık, magazin ve bakım gibi konularda haberler yapmasının payı çok büyük.

    5)the daily telegraph: kaliteli gazeteler arasında en çok satan, muhafazakar partinin de kalesi olarak görülebilecek merkez sağ ve sağ kesimin gazetesi. genellikle taşrada yaşayan yaşlı ve muhafazakar ingilizler tarafından okunuyor. haberciliği the guardian gibi üst düzeydedir ve güvenilir bir haber kaynağıdır.

    6)the times: the daily telegraph gibi sağ kesime hitap eden orta-üst sınıfın okuduğu bir gazete. okuyucuları genellikle büyük şehirlerde yaşayan erkeklerdir. aynı zamanda iş dünyası hakkında kaliteli haber yaptığı için bazı üst gelir gruplarının da okuduğu bir gazete. kaliteli habercilik yaparlar.

    7) the independent: bu listede en çok üzüldüğüm gazete bu oldu. zamanında eğitimli sol kesimin okuduğu gazeteler arasında the guardian ile beraberken, internet yayınına geçtiğinden beri kalitesinde ciddi anlamda bir düşüş yaşandı ve orta kalite bir gazete konumuna geldi. görüş olarak the guardian'ın merkeze yakın olanı denebilir.

    8) the financial times: bana göre ingiliz basının en önemli gazetesi. fiyatının aşırı yüksek olmasından dolayı üst sınıfların okuyabildiği bir gazetedir. genelde zengin ve zeki bireylerin okuduğu söylenir. okuyucu kitlesi ise londrada yaşayan üst sınıf erkeklerdir. gazete siyasi haberden çok piyasa ve iş dünyası haberlerine odaklanır ancak siyasi görüş olarak muhafazakar partiye daha yakındır. ancak diğer sağ gazetelerin aksine ab referandumunda birlikte kalmayı desteklemiştir.

    9) the sun: çok ilginç bir gazetedir. bir çok kişi nefret eder ve tuvalet kağıdı der ama britanya'nın en çok satan gazetesidir. genel görüş bu gazetenin okuyucularının eğitimsiz, parasız insanlar oldukları yönündedir ancak okuyucu kitlesinin %40lık bir kesimi orta-üst gelir grubuna mensuptur. sağ görüşlüdür ancak okuyucu kitlesinin gazeteyi siyasi görüşü için aldığını söyleyemeyiz. genellikle siyasi görüşlerinden bağımsız olmak üzere magazin haberi okuyup kadınlara bakmak isteyenler alır. çöp seviyesinde bir gazetedir ve ciddi şekilde okunmaz.

    hatta bundan 31 yıl önce bbc'nin yes, prime minister dizisinde gazeteler hakkında yapılmış bir espri de vardır. onun biraz geliştirilmiş versiyonunu şu kaynakta buldum: http://www.wepsite.de/newspapers(1),readership.htm

    -the times bu ülkeyi yönetenler tarafından okunur
    -the daily mirror bu ülkeyi yönettiğini düşünenler tarafından okunur
    -the guardian bu ülkeyi yönetmesi gerektiğini düşünenler tarafından okunur
    -the morning star bu ülkenin başka bir ülke tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünenler tarafından okunur
    -the independent bu ülkeyi kimin yönettiğini bilmeyen ama yanlış yönettiklerinden emin olanlar tarafından okunur
    -the daily mail bu ülkeyi yönetenlerin karıları tarafından okunur
    -the financial times bu ülkenin sahipleri tarafından okunur
    -the daily express bu ülkenin eskiden olduğu gibi yönetilmesi gerektiğini düşünenler tarafından okunur
    -the daily telegraph hala bu ülkenin kendilerine ait olduğunu düşünen kişiler tarafından okunur
    - the sun okuyucuları için ise yöneticinin memeleri büyükse ülkeyi kimin yönettiği farketmez

    işin daha ilginç olan yanı ise bu geliştirilmiş versiyon sadece başka gazeteleri de eklemiş ama diğer gazeteler için yazılanlar 30 yıl sonra bile geçerliliğini koruyor.
  • bir genç ingiliz kadın (29 yaşında), poposunu kaldırtmak üzere (estetik) bir operasyon için türkiye'ye gelmiş (izmir'e) ve ölmüş. ingiliz gazeteleri ölümünü sorguluyor:
    http://www.dailymail.co.uk/…tic-surgery-clinic.html
  • maradona'nın elle attığı golün acısı adamların içine oturmuş. hepsi aynı manşetle duyurmuş diego'nun vefat haberini.

    https://twitter.com/…and/status/1331733925153091585
hesabın var mı? giriş yap