• buyuk iskender anadoluyu, misir'i, persia'yi fethettiginde hocasi aristo'ya "bu kadar cok yeri nasil yonetmeliyim" diye sorar. aristo der ki; "buralarda yasayan insanlara iyi davranirsan, insan oglu nankordur. gunun birinde ayaklanir imparatorlugunu elinden alirlar. kotu davranirsan, insanlari oldurursen,torunlari kin icinde buyur, senin imparatorlugundan intikam almak isterler, isyan eder, imparatorlugunu elinden alirlar. sen onlara iyi de, kotu de davranma. onlar arasinda sorunlar cikar. onlari sorunlarla mesgul et. bu yolla cok rahat yonetirsin."

    ingilizler aristo'nun ucuncu dedlgini uygularlar. iste klasik bol, parcala, yonet politikasi bu olaya dayanir. .

    iyiligi baz alan imparorluklar (roma, osmanli) yikildi. kotulugu baz alan impatorluklar ( persler, mogollar) yikildi gitti. ingiltere hala ayakta.
  • emperyalist felsefenin temelini yaratan politikalardan birisidir.

    sömürgecilik ve 3. dünya ülkelerinin temel kaynaklarını, iliklerine kadar emmek isteği ise başlıca ingiliz politikalarındandır.

    dünya halklarının mutsuzluğu da bu politikaya dayandırılırsa, çok da yanlış olmayacağı kanaatindeyim.

    2. dünya savaşı döneminin ardından, özellikle de marshall planı ile bu en temel politikalarını birleşik devletler' e bırakmıştır ingiltere.
  • "avusturya dışişleri bakanı avrupa'nın türkiye'ye karşı olan durumunu inceledi. ona göre avrupalı büyük devletler ortadoğu konusunda birlikte hareket edebilir, istanbul'da bir kargaşalık olduğu zaman hepsi kendi çıkarlarına göre davranabilirler. istanbul'a baskı yaparak parlamentoya hristiyan azınlık temsilcileri sokabiliriz."

    istanbul ingiliz büyükelçiliği müsteşarı mr. marling 3 eylül 1912
  • her şeyin mübah olduğu ve hayvanları yaşatıp ırk dışı insanları yok etmek üzerine kurulu siyasi oyunların tamamı.
hesabın var mı? giriş yap