• aile kavramlarının zayıf olduğunu değil doğu kültürlerindeki bürokrasiden muaf olduğunu gösteren durum. adam için dayı ile amca aynı çünkü bizim kadar ataerkil değiller, dayıyı ayırma ihtiyacı hissetmemişler. oysa bizde amca dayıdan kıymetli zira babanın ailesinden, seninle aynı soyadını taşıyor. haliyle ikisine aynı şekilde muamele edilmiyor. abarttığımı söyleyecek, "dayımı daha çok sevip sayıyorum" diyenler olacak muhakkak ama bir çok ailede bu böyle. evet anne tarafına daha yakın hissedersiniz ama prosedür gereği baba tarafı hep önceliklidir. geçen teyzemin kızı evlendi. biz beraber büyüdük teyze çocuklarıyla. ben bir heyecan takı takacağım diye atıldım, "önce damat tarafı, sonra kızın baba tarafı takacak" dediler. vay emenike! ulan ben bunun kakalı bezini değiştirdim vakti zamanında, halası malası yoktu hiç meydanda. ama neymiş baba tarafıymış. neyse şimdi küfür yazmak istemiyorum şuraya. eyyorlamam bu kadar olsun.

    edit: anlamayanlar için açıklayayım. o zaman hala ile teyzenin aynı olması anaerkil olduğunu muı gösterir çok saçma şeklinde mesajlar aldım. hala ile teyzenin ayrılmış olması gene bizim ataerkil yapımızı gösterir. çünkü ata tarafıyla ana tarafını ayırma ve bir tarafı kayırıp pohpohlama ihtiyacı hissediyoruz. avrupalıların ayırmıyor olması, bunu bu kadar önemsemediklerini gösterir, anaerkil olduklarını değil. anaerkil olsalar o zaman da ayırıp anne tarafını kayırma gibi bir durum olurdu herhalde, bilemiyorum. hiç anaerkil bir düzene şahit olmadım, kafamda bile canlandıramıyorum şahsen.
  • akraba sıfatlarının yalnızca teyze, amca, kuzen, büyükanne ve büyükbaba diye 5 tane ile sınılandırılması gerektiğine olan sonsuz inancımdan ötürü, sevdiğim ve saygı duyduğum uygulamadır.

    bizim laubali toplumumuzun götünden parmaklayarak uydurduğu ve sayesinde zoraki samimiyetler yaratmaya çalıştığı yöntemden çok daha iyi! bacanak nedir arkadaş? elti nedir? görümce nedir? sen benim eşimin kız kardeşisin yani aramızda bir resmiyet her zaman olacak ve olmak zorunda. sen o görümce sıfatını üstüne yapıştırınca, "benim" herhangi bir şeyim olmuyorsun. sen benim değil, benim eşimin bir şeyisin. bu kadar basit olay.

    yani hayır anlamıyorum. laubalilik-samimiyet ve saygı-mesafeli durma arasındaki seçimi neden her zaman yanlış yapar bu toplum? aradaki saygıyı koruyup mesafeli durduğumuzda ilişkiler çok daha iyi ve normal gidiyor bunu anlayamıyor musunuz? çünkü olması gereken bu. yani arkadaşın, kardeşin, dostun, eşin, kuzenin, teyzen, annen ile kurduğun ilişkinin yakınlık boyutları asla aynı olamaz. olmamalıdır. bir insan dün size tamamen yabancı biriyken ertesi gün birden bire görümceniz olduğunda anında samimiyet adı altında laubali ve sınır bilmezliklere yönelmenin anlamı ne? neden mesafeli ve saygılı durup aynı zamanda insanların birbirlerine yakın olabileceğine, birbirlerini sevebileceklerine inanmıyorsunuz?
  • köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyenleri rahatsız etmiştir. ironiktir, ilginçtir..
  • ne kadar pratik zekali olduklarini gosteren bir durumdur. ayni durum bazi bati avrupa ulkelerinde de ayni.
    farketmiyor zaten, amca, eniste, dayi, baba, komsu...
    hangi cocugun kimden oldugunun da bir onemi olmadigindan gayri, kime baba, kime amca, kime eniste, kime dayi, kime amca dediklerinin de pek bir onemi kalmiyor.
  • 3. tekil şahsa cinsiyet farketmeksizin "o" diyenlerce eleştirilmesi tuhaftır.
  • valla kaynanaya anne demedikleri için kime ne demiş, ne dememişler umrumda değil, adamlar kayınvalidelerine anne demiyorlar lan var mı böyle bir güzellik?
    bir kadın/erkek kayınvalidesine anne demek için kendini zorlarken ve demezse başına gelecekleri düşünürken yitirdiği akli denge parçasıyla, inanın dünyada çok şeyi değiştirebilir. sonra neden ülkecek deliyiz? elalem sırf 1 kişiyle evlendi diye kendini en az 15 kişiyle vıcık vıcık ilişkiler, tripler, hassas dengeler dünyasında bulmuyor da ondan.

    bir türk'le evlenirsem sırf bu yüzden evlenir evlenmez bir tane doğurup kayınvalideme sonsuza dek "babaannesi" diye hitab etmeyi düşünüyorum, bak ne kadar güzel, khaleesi gibi - babaannesi.

    "sevdiğin erkeği karnında taşımış, büyütmüş, emek vermiş sonuçta yane bir anne demeye mi yeriniyosun :s" diyen hevesli tazelerin de kafasına tüküreyim cnms.

    (bkz: kayınvalideye anne demek)
  • aslinda var olmayan bir sorundur. resmi evraklarda veya diyaloglarda (atiyorum doktorunuzla ailenizdeki rahatsizliklar hakkinda konusuyorsaniz mesela) maternal uncle (dayi) ya da paternal uncle (amca) diyerek bu sorunu cozebiliyorsunuz. ayni sekilde maternal aunt (teyze) ya da paternal aunt (hala) diyerek de aunt kelimesiyle yasadiginiz sorunu cozebiliyorsunuz. bu durumda uncle, aunt, grandma, grandpa, vs. sadece kisaltmadir.

    tabii ki bu maternal, paternal ayrimini arkadaslarinizla barda konusurken yapmiyorsunuz. bu isin resmi boyutudur sadece. adama gulerler. ama oyleyken boyle iste. isin orijinali bu.

    ozetle, siz dayiya da amcaya da uncle, teyzeye de halaya da aunt demeye devam edin. bunlarin sadece kisaltma oldugunu bilin. kafaya cok takmayin.
hesabın var mı? giriş yap