• japonyada gençler geceleri dağ yollarinda son model arabalari ile down ve uphill drift yarişlari yapmkatadir .. babasinin isteği ile eski ae86 toyota trueno'su ile 12 yaşindan beri her sabah 04 de tofu servisi yapan takumi ise arabalarda, yarışmak veya bir yarışçı olmak konusunda hiç birşey bilmemektedir .. tek bildiği şey ise o dağda olabildiğince hızlı bir şekilde arabasını sürüp evine dönmek istemesidir ... fakat akina dağının efsanesi olma yolunda istemeden ilerlemek zorunda kalır ....

    initial d 'serisinin bölümleri :

    first stage - 26 bölüm x 25 dk (takumi'nin nasıl akina dağının efsanesi olduğunu anlatir )
    second stage - 13 bölüm x 25 dk (takumi artik ünvanını korumak zorundadır , çok daha zorlu rakipler onu bekler)
    third stage - 1 ova x 105 dk (takuminin son senesi ve okulunu bıraktıktan sonra ne olmak istediğine karar verdiği dönemi içerir)
    battle stage -1 ova x 30 dk ( first second ve third stage 'in en ateşli yariş sahneleri toplanip grafiksel olarak revize edilmiştir)
    extra stage - 1 ova x 60 dk ( first stage'de 22. bölümde çıkan mavi sil-080 sürücüsü hatunlarin başindan geçen maceralar anlatilir)
  • illegal japon sokak yarışlarını konu eden shuichi shigeno imzalı manga serisi. birkaç anime serisi ve film versiyonu da bulunmakta.

    epeski bir toyota ae86 ile babasının tofu dükkanı için sipariş dağıtan takumi'nin farkında olmadan bir sokak yarışı efsanesi haline gelişini anlatıyor.

    aynı isimle yayınlanan 2005 tarihli uzun metraj filmini izleyerek tanıdım bu yapımı. işbu girdi itibariyle imdb puanı 6.3. ben şahsen araba yarışı konulu filmlere ekstra bir ilgi duymamama rağmen filmi beğendim. soundtrack seçimleri harika olmuş. biraz da 2005 yapımı bir japon filmi olmasından mıdır bilmiyorum ama çekim şekli, kullanılan açılar ve genel olarak sinematografisiyle ilginç bulduğum bir film oldu. film netflix'te mevcut (en azından abd'de öyle).
  • içinde bir tık bile otomobil merakı olan herhangi birinin fena halde kaptıracağı anime ve manga serisidir. insana ae86 aldırası gelir. araç seslerinden drift fiziklerine kadar üzerinde inanılmaz emek harcanmıştır anime versiyonunda.
  • 2005'te filmi çekilmiş animedir. insan ilk izlediğinde yadsıyor biraz sonra farkediyor ki mekan japonya, ortamdaki yazılar japonca, ama filmin dili çince... çünkü kendisi bir hong kong filmi ve oyuncular da çinli veya hong konglu. rahatsız oldum izlerken, takata tukata japonca bekliyor insan, çong çing konuşuyorlar. olmamış sırf bu yüzden. film olarak bakıldığında oldukça dandik ama en azından doğal diyaloglar kullanılmış. hollywood tarzı karizmatik görünümlü klişe laflar sokulmamış filme. sırf drift sahneleri için izlenesi aslında.
  • bu animedeki tüm araç sesleri orjinal seslerinin aynıdır. konu profesyonel down hill yarışlarını ele alır.isimde geçen "d" nin manasını "drift" olarak düşünmüştüm. netekim öyledirde heralde. araçlara ismiyle değil şase numarasıyla hitap ederler.

    rx7 eski kasa = fc35
    rx7 yeni kasa = fd35
    skyline gtr =r32

    gibi gibi
  • sinema filmi yapım aşamasındadır.

    filimde kullanılmak için toyota fabrikası üretimden yıllar önce kalkmasına rağmen üç adet hachiroku (a86 sprinter trueno) üretmiştir

    http://www.imdb.com/title/tt0439630/
  • fifth stage hakkında nihayet açıklama gelmiştir. wikipedia aracılığı ile öğrendiğimiz kadarıyla japon natalie sitesi kaynaklı haberde yeni bölümlerin 9 kasım 2012 tarihi itibari ile yayınlanmaya başlanacağı ve ayda 2 bölüm üzerinden yayın yapılacağı duyrulmuştur.

    güncelleme: haber resmiyet kazanmıştır. ilk bölüm 9 kasım 2012 cuma saat 04:00'da (utc+09:00) yayınlanacaktır. yayınlayan animax kanalı çift bölüm başına 840 ¥ (~20 tl) talep edecektir.

    (bkz: http://www.animax.co.jp/special/initial-d/)
    (bkz: http://www.perfectchoice-pr.com/initial-d/)
  • japonca adı: kashiramoji d
    ingilizce adı: initial d
    bölüm sayısı: stage 1 (26 bölüm x 24'); stage 2 (13 bölüm x 24'); extra stage (60'); ova (60'); battle stage (60')
    yapıt: anime
    yapımcı şirketler: avex inc., pastel studios
    yönetmen: noboru mitsusawa
    yazar: shuichi shigeno
    senaryo: hiroshi toda, nobuaki kishima
    karakter tasarımı: noboru furuse
    animasyon yönetmeni: noboru furuse
    sanat yönetmeni: masami hata
    müzik: move
    orijinal seslendirme: shinichiro miki (fujiwara takumi), ishizuka unshou (fujiwara bunta), kawasumi ayako (mogi natsuki), hiyama nobuyuki (nakazato takashi), fujiwara keiji (shingo shouji), seki tomokazu (takahashi keisuke), koyasu takehito (takahashi ryousuke), iwata mitsuo (takeuchi itsuki)

    fujiwara takumi, tokyo’nun kuzeyindeki gunma eyaleti’nin akina dağ kasabasında yaşayan bir lise öğrencisidir. takumi, boş zamanlarında bir benzin istasyonunda çalışmakta ve aynı zamanda geceleri, babası bunta’nın işlettiği tofu (soya peyniri) dükkânının siparişlerini akina dağı ve akina gölü’ndeki otel ve restoranlara götürmektedir. fujiwara bunta gençliğinde, akina dağının çılgın, arabalı gençlerinden biridir. dağ yolunda kırdığı rekorlarla hâlâ yenilmezdir. yıllarca kendisine ait olan toyota üretimi trueno ae86 (“hachi-roku” "sekiz-altı") ile dağ yollarını fetheden bunta halen arabayı elinde tutmakta ve dükkânının servis arabası olarak kullanmaktadır. sıkılgan bir genç olan takumi, 13 yaşından beri her akşam araba ile servisleri yapmaktadır. servisleri yaparken tofuların kurumaması için tofular su dolu bir kutuda tutulmaktadır. bunta, takumi yola çıkarken her zaman bardaklığa bir bardak su koyarak, bu su dökülmediği sürece tofuların zarar görmeyeceğini söyler. yaz-kış, yağmur-kar demeden, sabahlara dek dağıtım işini yapan takumi, bir an evvel eve gitmek ama suyu da dökmemek için zamanla arabasını daha hızlı ve daha dengeli kullanmayı öğrenir.

    bu sırada takumi’nin bu becerileri kimse tarafından bilinmediği için, hachi-roku’nun bir hayalet olduğu gibi söylentiler, cadde yarışçısı gençler arasında dolaşmaktadır. zira senelerdir aynı beyaz araba dağın hükümdarıdır. takumi’nin bu sırrı bir süre sonra kasabadan arkadaşları tarafından keşfedilir. akina speedstars takımının üyesi arkadaşları, takumi’yi aralarına alırlar. zira bu sırada akagi redsuns adlı akagi kasabasından gelen takım eyaletteki takımları tek tek yenerek sırayı akina’ya getirmiştir. takumi speedstars’ın diğer takımın güçlü üyeleri, rx-7 fc ve fd sahibi takahashi kardeşlere, ya da nam-ı diğer "takahashi brothers of the rotary engine" karşısında tek kozudur. speedstars orta halli bir kasabanın takımı olarak diğer kasabalardan çıkan yüksek güçlü yüksek teknolojili arabalara karşı zayıf bir takımken, takumi’nin gelişi onlara bir şans tanımıştır.

    bütün bu olaylar arasında, bir japon gencinin tipik problemleri de devam ediyor. aşık olunan kızlar ve hüsranlar, araba sever kızlar, harçlık edinmek için çalışmak zorunda olmak, harçlık için eskortluk yapan liseli kızlar.

    aslına bakarsak tüm dizi ve filmler boyunca speedstars’ın yatıp, takumi adına yarış teklif etmesi, kabul etmesi ve takumi’ye “atıl” komutu verilmesiyle geçiyor. takumi her yarışta sıkılgan umursamaz yapısını kaybedip, yarış hırsıyla dolarken, rakipler gittikçe zorlaşıyor. rakip arabaların listesi '90 senelerinin başından bile gelseler bir çok araba hastasını deli edecek türden. takumi’nin '86 model arabası babasının yaptığı teknik modifikasyonları ile; mazda rx-7 fc ve fd, nissan skyline r32 gt-r v spec, honda civic ej9, nissan sil-080, mitsubishi lancer evolution iii ve iv, trueno ae86 turbo...

    yine araba hastalarına hitap edecek binlerce detay mevcut: motor özellikleri, viraj teknikleri, araba dengeleme, ralli teknikleri, hızlanma teknikleri, motor modifikasyon yöntemleri....

    araba ile ilgili kısımları dışında hikâyenin pek de bir sağlamlığı yok gibi. ancak söz konusu otomobil olunca her şey kuralına uygun. araç hareketleri fizik kurallarından şaşmıyor. araba seslerinin hepsi gerçek sesler, arabadan gelen her ses, eksoz, turbo, lastik sesi, flaşör uyarı sesi, 120 km/h uyarı sesi vb. kaydedilip sahnenin boyut gerçekliğine uygun şekilde stüdyoda yapılandırılmış. yarışlar sırasında motorlardan gelen devirlenme sesleri, turbo ıslığı, atık gaz valf sesleri bir araya gelince f1 yarışı seyretmekten fazla heyecan duyulabiliyor. hele ki; dizi boyunca değişik defalarda gerçek yarış görüntülerinde yanlama ustası sürücü tsuchiya keiichi, ya da nam-ı diğer “drift king” gözüktükçe gerçekçilik artıyor.

    görsellik ise yaratıldığı 90'ların başı için mükemmel, 2 boyut ve 3 boyut görüntülerinin harmanlanması gerçekten mükemmel. tek zayıflığı rendering’de ve lastiklerin dönel hareketinde farkedebilirsiniz. bunun dışında yekpare obje olarak arabaların hareketleri çok gerçekçi.

    http://www.anime.gen.tr/yazi.php?id=109
  • japonca karşılıklı diyaloglarda bir taraf lafını söyledikten sonra diğer tarafın ıgh! diye aniden kakası gelmiş gibi kitlenmesine hasta olduğum anime.

    -akinaruhatchiroku!
  • serinin gerçeğe bağlılığını başka bir anime'de bulmak imkansız. (aynı tornadan çıkma daha erken bir yapım ve motosiklet konulu, bari bari densetsu da böyleydi)

    misal keisuke takahashi ile kyoko iwase'nin yarıştığı bölümde keisuke'nin fd'sinin (mazda rx7) 1992 sonrası çift turbolu (sequintel turbo) oluşuna karşılık kyoko bacımızın görünürde aynı ama tek turbolu 1991 model bir fd kullanması; veya itsuki'nin çift egzantrik 1.6 4age motor kodlu hachi-roku (ae86) sanarak tek egzantrik 3au kodlu 1.5 motora sahip hatchi-go (ae85) alıp kazıklanması (hoş turbo'ladı sonra da bişeye benzedi) falan, gearhead takımını tatmin eden detaylar.

    bir de japonya ne güzel ya! kısa kısa binalar, yeşillik çayır çimen, kıvrım kıvrım togue'lar...
hesabın var mı? giriş yap