• doğru hali, insan en vahşi hayvandan bile daha vahşidir olması gereken önerme.

    sadece birkaç bakınız bile bu durumu açıklayacaktır sanırım :

    (bkz: kanada daki fok katliami)
    http://www.petatv.com/…o=canada_seal_hunt&player=wm

    (bkz: cinde yasanan kedi kopek katliami)
    http://www.petatv.com/…og_cat_fur_boards2&player=wm

    (bkz: japonya daki yunus katliami)
    http://www.glumbert.com/media/dolphin

    (bkz: balina katliamı)
    http://www.seashepherd.org/…ish-faeroe-islands.html

    şu da çanta haline getirilmek üzeren katledilen yılanlara dair :
    http://www.milliyet.com.tr/…sp?galeriid=5793&ver=62

    bunlar da bizden:

    (bkz: kurban bayrami sabahi katliami)
    (bkz: kars taki kopek katliami)
    (bkz: antalya da kopek katliami)
    (bkz: agri da kopek katliami)
    (bkz: mamak katliami)
    (bkz: kutludugun beldesi yavru kopek katliami)

    tüm bunların ışığında, insan en vahşi hayvandır demek hayvanlara ağır bir hakaret olmaktan öte bir anlam taşımıyor benim gözümde.
  • hayata bir ön kabul olarak yerleşmesi halinde, içi huzurla dolduran önerme.
    bakınız şöyle; diyelim ki ben insanı en vahşi hayvan olarak kabul ediyorum:
    - savaşları yadırgamıyorum; biri öldürmese diğeri öldürür bu şerefsizlerin.
    - savaşlarda mağdur olanlar için kahrolmuyorum; ya ne olacaktı? çicek mi dağıtacaktı bu şeytan soyu. her an her şey beklenir; bakarsın yarın bizim başımıza da patlar; cehennem olsun cümlesi.
    - politik konularda stres olmuyorum; edi de gelse büdü de gelse aynı haltı yerler.
    - hoşgörülü olmamalarına ve çatışma ortamları yaratmalarına içerlemiyorum; insana bu yaraşır, hoşgörmek için üstün insan olmak gerek.
    - kimse beni üzemiyor, kıramıyor; çünkü beklentim sıfır hepsinden de.
    - ...
    - ...
    bu böyle uzar gider dostlarım; hayatınıza "insan en vahşi hayvandır" önermesini yerleştirin, huzurla dolun, nirvanaya erişin.
    insan, üstün insana giden yolda bir basamaktır. insan, aşılması gereken bir varlıktır.
  • şu açıdan doğrudur: hiçbir hayvan kendi yaşam sahasını tehdit etmeyen veya beslenmek için yemeyeceği bir başka hayvanı öldürmez. keyif için cinayet sadece insanlara özgüdür. bir de zamanında bir belgeselde izlemiştim, şempanzeler de aynı boku yiyebiliyor. hatta bu şempanzeler toplanıp başka bir yerde yaşayan tek bir şempanzeyi döve döve öldürmüş ve akabinde sevinç nidalarıyla kendi alanlarına geri dönmüştü. hayvanlar resmen deplasmanda racon kesti. galiba şunu diyebiliriz; insan ve şempanze en vahşi hayvan olma konusunda yarışmaktadır.
  • bu tespit mi önerme mi her ne sikimse içinde gerçeklik barındırmıyor. insan vahşi değildir, insana gerekli şartları sağlarsanız birbirlerini asmazlar kesmezler. vahşet şartlara bağlı bir davranış şekli. tüm insanların barış içinde yaşadığı bir dünya teorik olarak mümkünse orada insanın vahşi olduğundan bahsedemeyiz.

    hayvan vahşeti başka bir hayvanı yakalayıp öldürüp yemesinden ibaret. buna vahşilik demek ve bunun üzerinden onu insanla kıyaslamak zaten hata.

    ancak bunlardan önce insan en azından vahşetin olmadığı bir dünyaya özlem duyuyor, içimizden bazıları tüm yaşayışında bu şekilde davranıp kimsenin kötülüğünü düşünmüyor. hümanizm denen bir olgu var ve bu insanlığın en büyük umudu.

    karşılaştırma yapmak yanlış dedik ama hayvanın en azından hümanizmden haberi yok.

    insan vahşi değil, herkesin içinde daha iyiye olan özlem var, ancak evrimsel olarak içinde bulunduğumuz noktada eylem tarzı başkalarına uygulanan vahşetten geçiyor. başkaları diyorum, insandan bahsediyorum. burada insana yapılan vahşet yanında hayvanlara yapılan katliam, yok balina yok fok katliamı vahşetten sayılmaz.

    "plansızca üremek" diye bir vahşetin yanında hayvanlara yapılan katliamın vahşilikten sayılmayacağını insanlık bir gün anlar umut ediyorum. o zamana kadar kıt kaynaklarımızı tüketmezsek tabii ki.
  • gayet doğru önermedir..
    insan tarımı öğrendiğinden beri beslenmesi için öldürmesi gerekmez, öldürmeden de hayatta kalabilir..
    ancak şimdiki insan öldürme eylemini sadece kin, intikam, kibir, öfke gibi sebeplerden dolayı gerçekleştirir.
    bu da onu en vahşi hayvan yapmaya yeter de artar..
  • en vahşi hayvanlar bile sadece karnını doyurmak için öldürür . karnı tok bir aslanın kediden çok farkı yoktur . insan denen vahşi yaratık neden öldürdüğünü bilmeden de öldürür
    edit : hiçbir labaratuar hayat üretemez ama en kötü labatuar bile çok rahat ölüm üretebilir . işte insanoğlu denilen canavar bu
  • vahşi deyince aklıma nieztsche'nin "birbirimizi parçalamamak için ahlakı yarattık" sözü geliyor. akabinde, insan ahlakının tam olarak doğa ve hayvanlar karşında hiçbir işe yaramadığını, tek yönlü, iki boyutlu bir olgu olduğunu, doğayı ve hayvanları boyunduruk altına alıp, bir bakıma onlara sınırsız şiddet uyguladığımızı görüyorum. yok sana inanmıyorum derseniz, etrafınızdaki betondan yapılara, tabağınızdaki pişmiş hayvanlara ya da hayvan üretim çiftlikleri denilen hapishanelere, işkencehanelere bakabilirsiniz.

    edit:

    gelin bir de vahşet üzerine dostoyevski'nin sözlerine bakalım:

    “zaman zaman insanın acımasızlığı ‘vahşi’ sözcüğüyle ifade edilir ama bu, vahşi hayvanlara yapılan korkunç bir haksızlık ve hakarettir. vahşi hayvan hiçbir zaman ustalık ve zevk almak bakımından bir insan kadar acımasız olamaz." (bkz: karamazov kardeşler)
hesabın var mı? giriş yap