• zeka yahut fiziksellik bakımından çoğu canlı ile karşılaştırıldığında üstünlük sağlayamasada bilinç yani düşündüğünü bilme yetisi sayesinde kendi fiziksel formunu yaşayan diğer canlılardan daha spesifik bir yere taşıyabilmiştir. insanı yaşayan diğer canlılardan ayıran özellik kesinlikle bilinçtir.
  • bilinçli olarak kötülük yapabilme gibi bir özeliğinin olmasından utanç duyulacak olan özelliktir
  • göçmüşlerini yad edebilen tek canlıdır.
  • ''insan eşref-i mahlûkattır
    derdi babam
    bu sözün sözler içinde bir yeri vardı
    ama bir eylül günü bilek damarlarımı kestiğim zaman
    bu söz asıl anlamını kavradı...''

    *
  • dünyanın anasını bellemesidir.
    tabiatın içine eden,
    hayvanlara şiddet uygulayan,
    hayvanlara tecavüz eden,
    doğaya, yeşilliğe düşman olan,
    diğer canlıların ekolojik sistemine çubuk sokan,
    kendi kendisini yok etmeye çalışan canlıya insan denir.
  • öğrenebilmesi. hayvanlarda öğrenme yoktur eğitilme vardır. bugün aslanlarla yaşayan insanlar bile var (bkz: dean schneider). o aslanlar bir şekilde eğitiliyor ve insanlara zarar vermiyorlar ama öğrenme diye bir şey söz konusu değil. insanların ise öğrenme sınırı yoktur.
  • daha zeki, daha yüksek iradeli ve daha kötü.
  • zekanın kendi türüne ait olduğunu düşünen suserlerin toplaşacağı başlık.

    zeka insana özgü bir şey değil, düşünme de insana özgü bir şey değil.
    bunca zaman koduğumun eğitim müfredatında çocuklara hep "insan düşünebilen tek varlıktır" öğretildi. hayvanların düşündüğü hatta plan yaptığını vs. vs. es geçtiler hep.

    insanda olan ancak diğer canlılarda olmayan tek şey; evliliktir.
    ben hiç evlenen bitki görmedim.
    veyahut evlenen hayvan da görmedim. *
  • hayvan olmasi
  • üstteki sayilan maddelerin tümü diğer canlılarda da bir şekilde mevcuttur, dolayısıyla tümü geçersizdir. bilmeden ne güzel atıp tutuyorsunuz öyle, sorsan sözlük bik bik...

    homo sapiens sapiens türünde olup da diğer hayvanlarda olmayan yegane özellik soyutlama yeteneğidir. somut olan üzerinden soyut olanı anlayıp idrak edebilme yeteneğidir.

    yine aynı türün tüm bireyleri potansiyelde bu yeteneğe sahipse de açığa çıkarabilen ve aktif kullanabilenler insan kullanamayanlar ise insanımsı (bu siteye yazabilen mevcut homo sapiensler de dahil, neandarthaller, homo erectuslardan, habilislere ve australopithecuslara kadar) maymunlardan farksız hominoidlerdir.

    soyutlama yeteneği dinlerin, sanatın, bilimin temellerini oluşturur ve ortaya çıkışında rol oynar. bu sebepledir ki, "aşağılık maymunlar olun, dedik." sözüne nail olunmuştur.
hesabın var mı? giriş yap