• abraham maslow klinik gözlemlerinden yola çıkıp insan davranışlarına yön veren temel gereksinimleri bir piramite benzeterek iki temel kategoride, toplamda ise 7 farklı başlıkta ele almıştır. ilk kategori insanların temel ihtiyaçlarıdır. bunlar, fizyolojik, güvenlik, sevgi, saygı. ikinci kategori ise üst düzey ihtiyaçlardır. bunlar, bilme anlama, estetik ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarıdır. sırasıyla tek tek ele alacak olursak:

    1. fizyolojik ihtiyaçlar: piramitin en alt tabakasını oluşturan, nefes alma, yeme içme, uyuma vs. gibi hayati ihtiyaçlardır.

    2. güvenlik ihtiyacı: kendisini ve sevdiklerini güvende hissedeceği istikrarlı istihdam sağlaması. finansal açıdan da fiziksel açıdan da kişinin kendisini güvende hissetmesi gerekmektedir. ayrıca sağlıklı kalmak yine bu ihtiyaç dahilinde ele alınmaktadır.

    3. ait olma, sevme, sevilme ihtiyacı: başlığımıza konu olan kişinin temel ihtiyacıdır. piramidin bu basamağında birey aidiyet duygusunu tatmin etmeli, değer verip değer görmelidir. dostluk, romantik bağlanma, ailesel bağların kuvveti yine bu ihtiyaç dahilindedir.

    4. saygı ihtiyacı: ilk üç ihtiyaç tatmin olduktan sonra saygı ihtiyacı daha çok önem kazanmaktadır. başkalarınca benimsenip tanınmak başarılı olmak bu ihtiyaç içerisinde ele alınır. insanlar bu ihtiyaçlarını karşılamak için okula gider, spora gider, mesleki faaliyetlerde bulunurlar. burada kişi başarılarının farkedilmesini sağlarken başarısız olursa kendisini fakir ya da başarısız hissedebilir.

    5. bilme anlama: temel ihtiyaçlardan sonra gelen, üst düzey ihtiyaçlardan ilkidir. kendi içinde olsun, toplumda olsun, çevresinde olsun, olayları daha iyi bilme ve anlama ihtiyacıdır.

    6. estetik ihtiyaçlar: sanatı anlama, zevk alma, kendi yaratıcılığını kullanma, ihtiyacı estetik ihtiyaçtır.

    7. kendini gerçekleştirme ihtiyacı: ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üst seviyesidir. kişinin potansiyelinin farkına vardığı, kendini ve çevresini olduğu gibi kabul ettiği, kendi üzerine değil, sorun üzerine yoğunlaştığı, hayata nesnel açıdan bakabildiği, çok değil az insanla derin, tatmin edici ilişkiler kurduğu basamaktır.

    maslow'a göre kişi, sırasıyla bir kategorideki ihtiyacını tam olarak karşılayamadan bir üst düzeydeki ihtiyaç kategorisine geçemez. açıklamasını ise 'karnı aç olan bir bireye 5.sınıf bir çorba, 1. sınıf bir yağlı boya tablosundan daha değerli gelir.' şeklinde örneklendirmiştir.

    kendini gerçekleştirme insanın nihai ihtiyacıdır. piramidin bütün basamaklarını tek tek çıkmak gerekmektedir. bir ihtiyacı karşılamadan bir üst aşamaya gelinemeyeceği için insan, sevilme ihtiyacını karşılamadan saygı ihtiyacını, saygı ihtiyacını ve sonra gelen ihtiyaçlarını karşılamadan da kendini gerçekleştirme ihtiyacını tatmin edemez. *
  • dünya denen bu tırrık gezende neredeyse 8 yıldır gerçek mutluluk hissini yaşamadım. bu sekiz yılın sonunda şunu anladım; insanın başkası tarafından sevilme arzusu rezalet bir zayıflıktır.
  • bazen tanımadığınız insanların yanında uyandırıp ağlatandır.(bkz: en güzel hikayem)
  • sevilme ihtiyaçtan ziyade haktır. sevgisiz büyüyen insandan ne kendine ne başkasına ne de bu dünyaya fayda gelir. çocuklarımıza öğretmemiz gereken ilk şeydir sevgi. kendini sev, insanı sev, hayatı sev, işini sev, dünyayı sev...
  • kadın olsun erkek olsun her insanın ihtiyacıdır. bir yandan da insanın başına gelebilecek kötü şeylere sebep olur. sevilme ihtiyacı öylesine güçlüdür ki insan yanlış olduğunu görse bile bazı şeylere göz yumabiliyor. görmezden gelebiliyor. sırf o mutluluk hali devam etsin diye yalan olduğunu bilse bile sürmesini istiyor.
  • maslow piramidinin 3.diliminde yer alır.
  • bunları da mı görecektim burada? sevilmek özgürlük kısıtlayıcıymış ahahahah.

    beş yaşında bir çocuğun duygu setine sahip koca kadınlar dünyalarını saran her şeye sevmek ve sevmemek ekseninde yaklaşıyor.

    bir yazarı illa sevmek veya sevmemek zorunda değilsin. takdir edersin, beğenirsin, saygı duyarsın, bağlanırsın, hayran olursun, örnek alırsın, zevk alırsın... ve bunları yaparken kimseyi sevmek zorunda değilsin.

    "sağlıklı olan sevilme ihtiyacı değildir" buyurmuş bi de. zaten onun adı kabul edilme/onaylanma ihtiyacı ve her sağlıklı insanda olan bi duygudur. ahkam kesmeleri yok mu böyle...

    yine laf çorbasıyla psikolojik analiz kasıp lafı aşka bağlamış, ahahahaha, beni öldürüyor ya.
  • yeme içme gibi, uyku gibi, gündelik hayatın bir parçası olan tüm fiziksel ihtiyaçların dışında birşey, hava gibi, su gibi.
    yarattığı hasar da ancak hayatınızdan gittiğinde, artık sevilmediğinizde anlaşılıyor.
    soluyorsunuz işte, soluyorum, daha nasıl diyeyim.
  • işin ilginç kısmı bu ihtiyaç ne kadar fazlaysa ihtiyaç sahibi o kadar az sevilir çünkü ihtiyaç ne kadar şiddetliyse o kadar mantıktan uzaklaşılır. bu da ihtiyaç sahibini itici yapar.
  • insanın ne kadar aciz olduğunu hissettiği durumdur.
    sarhoş olduğumda daha net hissettiğim. sevilmeyi özlüyorum, birini özler gibi özlüyorum
hesabın var mı? giriş yap