• nasa tarafından 5 mayıs 2018'de fırlatılan, 26 kasım 2018'de mars yüzeyine ha indi ha inecek olan ve gayrı kızıl gezegen sahalarında çılgınca probe koşturacak olan en taze uzay aracının veya türkçesi -henüz- olmadığı için lander 'ın ismi.bu arada uzay aracına verilen "insight" isminin bir backronym olduğunu da belirtelim-->(bkz: backronym) :

    "ın"terior exploration using
    "s"eismic
    "ı"nvestigations,
    "g"-eodesy and
    "h"eat
    "t"ransport

    kendimce türkçesi: sismik araştırmalar, jeodezi ve ısı aktarım analizleri kullanılarak iç yapının keşfi
  • mars yüzeyine başarılı şekilde inen araç.
    toz bulutu kalkınca fotoğraf gönderebilirmiş.
    geçmiş olsun.
  • bir kaç saniye önce kazasız belasız iniş gerçekleşmiştir. tüm insanlık adına hayırlı uğurlu olsun. *
  • an itibarı ile marsa inmiş olan uzay aracı. hayırlı olsun.
  • fotoğraf geldi. sağ salim indi mars'a.
  • send nudes dediğimdir. lan indiği gibi foto attı ya, tam instagram kezosu.
  • probe'un içinde 8 mm'lik bir silikon isim çipi bulunmakta. eski kız arkadaşımın doğum gününde klişeleşmiş maddi bir şey almak yerine, soyut ve anlamı olan bir şey yapmak eğiliminde olduğum için hanımefendinin ismini insight'in çipine yazdırmıştım. boarding pass çıktısını zaman darlığından alamadığım için, whatsapp'tan biletin fotoğrafını yanımdayken kendisine gönderip, altına da uzunca bir şeyler karalamıştım. ismin mars'ta varlığını sürdürecek, öldükten binlerce yıl sonra minik de olsa yaşadığına dair iz kalacak, belki dünya dışı bir yaşam formu gelip ismini okuyacak ve yaşadığını bilecek, tıpkı arjantin'deki 11.000 yıl önceye tarihlendirilen eller mağarasındaki gibi iz bırakacaksın vs vs. tadında şapşalca şeyler. okuyunca hoşuna gitti ama sıradan bir sarılmayla konu kapandı. yani şimdi düşününce, karşındaki kişi çok farkı bir düşünceyle eyleme girişmiş, muhtemelen hayatında bu tarz bir hediye alamayacaksın ve insan bekliyor; mars, insight görevi, evren falan hakkında konuşalım vs. diye. dumduz aaa cogzel denilerek es gecilecek kadar duz olmamak lazim. her neyse unutmustur bile zaten, onemli degil.

    vay ya.

    her neyse romantik geyikleri bir yana bırakırsak, bundan önceki mars misyonları gezegenin yüzeyini araştırma amacıyla gönderildiği için insight onlardan bu noktada ayrılıyor. mars'ın iç yapısını araştıracak ve sismolojisi hakkında veri toplayacak. eğer varsa depremleri* gözlemleyecek ve kayaç yapılı gezegenlerin* oluşumu hakkında çok daha detaylı bilgiler edinmemizi sağlayacak. erken dönemlerinde tıpkı dünya gibi okyanuslara ev sahipliği yapan mars'ın, böylece 4.5 milyar yıllık hayat hikayesini daha net okuyabileceğiz. bulguların toplanması 2 yıla yakın bir süre alacak. delgi materyallerin hep keskin olsun haşarı çocuk, curiosity serserisine selamlar...

    edit: canikom mars'a isimlerini yazdiranlara selam yollamis, yerim lan.
  • "...
    insight uzay aracını üreten şirket tanıdık: lockheed martin. esasen havacılık ve uzay sektöründe faaliyet gösteren bu şirketin ülkemizde bilinen ürünleri arasında sikorsky helikopterleri, f16 ve f35 savaş uçakları bulunuyor. ayrıca, insight’ı fırlatmak için kullanılan atlas v roketinin de lockheed martin ve boeing’in ortak girişimi olan united alliance tarafından sağlandığını not etmek gerek. bu kadarı, dünyadaki askeri ve iktisadi motivasyonlarla mars jeodezisi arasında bir bağlantı olduğuna ikna olmamıza yetecektir.
    . . .
    temel bilim araştırmaları için üretilecek araçlar seri üretimi yapılıp piyasaya sürülemeyecek türden araçlar olduğunda, veya ticari getiri beklentileri ilgili araçları üretecek kapasiteye sahip şirketlerin iktisadi öngörüleriyle uyuşmadığında söz konusu araçların üretilmesi esasen kamu kurumları tarafından finanse edilmek durumundadır. örneğin belirli bir roket teknolojisinin geliştirilmesi için birleşik devletler’in bugüne kadar ne oranda kamu harcaması yaptığını nasa görevleriyle ilgili sayfalardan okuyamıyoruz. ancak gerekli teknoloji bir kez geliştiğinde ve kullanılır hale geldiğinde (teknoloji transferi), kamu kurumlarından ihale kapmak ve çeşitli ileri teknoloji ürünlerini üretmek çok kârlı olsa gerek.

    ...önemli olan husus, bu teknolojiler bağlamında belirleyici olan unsurun temel bilim araştırmalarının gereklilikleri veya çeşitli bilimsel soruların güdülediği başlıklar değil para kazandıracak işlerin tespiti olduğunun anlaşılması. uzay teknolojileri ile ilgili olarak özellikle telekomünikasyon veya sivil havacılık gibi alanlarda yapılan yatırımlar akla gelse de güncel olarak halen esas önceliğin askeri beklentiler olduğunu da görmek mümkün.

    ...dolayısıyla, bugün insanlığın kendi ufkundan duyduğu heyecanı bile ihtiyatla yaşamak zorunda olduğu ortaya çıkıyor. "

    http://haber.sol.org.tr/…niyor-ne-beklenmeli-251736
  • insight bir amerikan-rus-alman-fransız ortak projesidir. özetle fırlatma (main stage) rus, seyir amerikan (jpl), araştırma-inceleme fransız-alman.

    mars insight aracının ana iticileri -hemen hemen tüm amerikan, ab ve japon uzay uçuşlarında güvenle kullanılan- rd-180'ler rus npo energomash tarafından üretilmiştir (atlas, orion, arien, proton). kaşif robotun donanım ve yazılımı amerikan, robotik görevlerin planlayıcısı alman-fransız.
  • adımı ve diğer 2.5 milyon insanın adını marsa taşımış olan uzay aracı. bir çipin içinde 1 ve 0'lara kodlanmış şekilde olsa da, orda olduğunu bilmek güzel. *
hesabın var mı? giriş yap