• inspector morse aslen colin dexter tarafından yazılan 13 kitaplık bir seridir. inspector morse detektiftir, ingiltere'nin oxford şehrinde alengirli olaylara girer çıkar. 90'larda dizisi çekilmiştir, john thaw morse'u oynamıştır.

    morse ağır abidir, karizmatiktir, enteldir, beyefendidir, zaman zaman fırlamadır, hazır cevaptır. yaşı ilerlemekte olmasına rağmen bekardır, kızlar hasta olur. 60'lardan kalma, gözü gibi baktığı jaguar coupe'si vardır. özetle; morse klasik detektif archetype'ına uygun bir polisiye hedesidir.

    (bkz: ukte doldurmak hey ne güzel şey)
  • bu dizinin bir de müziği vardır ki mors kodlamasıyla müzik nasıl yapılır sorusuna doğrudan yanıttır.

    youtube
    fizy
  • colin dexter'in yarattığı detektif ve aynı isme sahip 13 kitaplık bir seridir. ayrıca dizisi de çekilmiştir. morse ön adını açıklamak istemez, soranlara "inspector" diye cevap verir. daha sonraları adının "endeavour" olduğunu açıklar. ayrıca oxford'da öğrenciyken diğer öğrenciler ona "pagan" lakabını takmışlar.

    wagner'in müziğini sever. bulmaca çözmeye bayılır. dizide genelde morse ve yardımcısı lewis olayı çözene kadar 3-5 kişi ölür. ama lewis ile iyi bir ikili oluştururlar.

    --- spoiler ---

    son sözleri "thank lewis for me." olmuştur.
    --- spoiler ---
  • dizisi kaliteli, insana kendini izlettiren, karakterleri çok net çizilmiş bir 90'lar ingiliz polisiyesidir. morse ile lewis güzel bir ikilidir; morse tam bir oxford'ludur; elit, aristokrat, rafine zevkli, bekar, bohem, alkolsever, çapkın; lewis ise tam halk çocuğu, aile babası havalarındadır. işin ilginç yanı gerçek yaşamlarında bu ikiliyi canlandıran aktörlerin dizide canlandırdıkları karakterlerin zıttı olmalarıdır. aristokrat dedektifimiz morse rolündeki john thaw bir kamyon şöförünün oğlu olarak büyümüştür; halk çocuğu dedektifimiz lewis'i oynayan kevin whately ise gerçek hayatta elit, eğitimli bir aileden gelen tiyatrocu bir abimizdir.
    dizide lewis ingilizce kelimeleri yer yer yanlış anlam ve nüanslarıyla kullanır; morse ise ısrarla lewis'i oxford ingilizcesine davet eder.
    inspector morse hafiften topallar ancak bu çok hafif bir topallamadır ve karizmasını çizmez. morse her bölüm beyin hücrelerini çalıştırmak için iki pint birayı lewis'e ısmarlatıp yuvarlamadan rahat edemez.
    aktör john thaw dizideki morse karakteri gibi bira bardağında balık olduğundan ve duman çeke çeke yaşadığından 60 yaşında sizlere ömür olmuştur. ölümünden sonra bu defa lewis'in esas oğlan olduğu, ekuri olarak james hathaway adlı yeni yetme tıfıl bir dedektifin yer aldığı lewis çekilmiştir. bu da yetmemiş morse'un gençliğini ve mesleğe başladığı yılları anlatan endeavour bu iki seriyi izlemiştir. inspector morse da, lewis de, endeavour da izlenesi müptelası olduğumuz dizilerdir. ayrıca endeavour'da gördüğümüz kadarıyla dedektifimiz morse gençliğinde de richard wagner dinlemeye düşkündür.
  • ditektif kanstbl moğs
  • kendisi kadinlara asiri derecede zaafi olan bir karakterdir. sorusturma sirasinda gorusulmesi gereken kadin bir supheli ya da tanik olursa genelde bu kisilerin evine aksam 8-9 gibi (yani hava karardiktan sonra) gider. taciz olarak kabul edilmeyecek olsa da mutlaka uygunsuz bir laf sarfeder kadinlara. bazi yazarlarin sandiginin aksine kadinlar da bu hareketlerine hasta falan degildir. alenen "yurudugu" onlarca kadindan sadece 2 tanesiyle opusmus bir tanesiyle de sevismistir. kalanlarin hepsi kendisini reddetmistir. zaten bu kadar pervasiz olmasi da basari oraninin oldukca dusuk olmasindandir.

    bir de siddetli derecede supheli ama cekici bir kadin karakter denk gelirse sucsuzlugunu ispatlamak icin gece gunduz calisir morse abi. bu kadinlarin da gunun sonun da suclu olma ihtimali %50-60 arasindadir. isin ilginci herkes de bunun farkindadir. ama bu yuzden basi hic belaya girmez. bunun icin de baya sanslidir. su yaptiklarinin yarisini bu zamanda yapsa hemen aciga alinacagi asikadir.
  • ikinci elizabeth bu dizinin hayranlarından biriymiş, endeavour'ı da takip ediyor mu bilemiyorum. * dizi tam olarak 200 ülkede yayınlanmış, 750 milyon kişi tarafından izlenmiş.

    1987'nin ocak ayında inspector morse ile başlayıp lewis'ten endeavour'a uzanan baştan sona sıkılmadan izlenebilecek uzun bir serinin; klasik müziği ve bulmaca çözmeyi seven, kadınlarla kovalamaca oynamaya bayılan ama sonunda hep yalnız kalan, melankolik ve sherlock'tan çok daha ayakları yere basan bir karakterdir morse.

    ''there's always time for one more pint'' * der.

    dizi boyunca 81 kişi ölüyormuş bu arada, eser sahibi colin dexter ''oxford'da gereğinden fazla insan öldürdük. dizi bittiğine göre oxford artık daha güvenli bir yer olabilir.'' diye bir şaka yapmıştı. gerçekten de dizi genelinde egolarına ve hırslarına hakim olamayan akademisyenler, asistanlar, dekanlar birbirlerini öldürmek için fırsat kolluyordu, hatta bunlardan biri de endeavour'da fred thursday rolünde izlediğimiz roger allam'dı.
hesabın var mı? giriş yap