• kulak tırmalayan ısrar türü. oku şunu yazıldığı gibi işte; aha, "ins-tag-ram". ha eğer hakikaten ingilizce okumak istiyorsan, doğru okunuşuna yakın birşey olan "instıgraem" falan dersin olur biter, şayet bu kadar ısrarlıysan.
  • doğru okunuşuna yakın birşey olan "bisk-raem" falan dense olup bitecek ısrar.
  • annemin insta gıram diye okuduğu gerçeğini değiştirmeyecek, ısrar.
  • ingilizce'yi türkiye'nin götümdenuydurdum yöresinin aksanıyla konuşan insanların ısrarla telaffuz etmeye çalıştıkları şekildir. çünkü dünyanın hiçbir yerinde "insta" kelimesi "inste" şeklinde okunmaz.
    bu okuma şekli yine götümdenuydurdum yöresi insanlarının "erkek" kelimesini "irkek" olarak okumasına benzetilebilir.
    halbuki "instagram" kelimesi yazıldığı gibi okunsa doğru telaffuzuna çok daha yakın olacaktır ama götümdenuydurdum yöresi insanları bölge isminden de anlaşılacağı gibi götlerinden uydurmayı severler.
  • bilmeden kibarlaşmaya çalışan kitle.
  • kulağımı tırmalayan telaffuz.

    daha niceleri için;
    (bkz: şarz)
    (bkz: gardolap)
  • yemin ediyorum ilaç gibi gelen başlık, böyle saçma bir okunuş görmedim, ulan bilmiyosun bari yazıldığı gibi oku en azından.

    edit: virüs gibi artıyor, durduramıyoruz, sizin kibar ingilizcenizi sevsinler!

    edit:

    sorunun kök nedenine inersek çözüme daha çabuk ulaşırız:

    instagramın ortasında sıralanmış olarak yer alan t-a-g harfleri hashtag'i ifade etmiyor, tag'lemekle alakası yok, niye mi:

    instagram "instant telegram" ifadesinin kısaltması. şans eseri ta-g olarak yanyana gelmiş, dolayısıyla "teg" diye okunması yanlış.

    tam doğru okumak isterseniz instınt telegrem -> inst(ı)grem gibi okuyabilirsiniz, ama sonuçta o da özenti gibi duracağı gibi, noolursunuz efendi gibi türkçe'de yazıldığı gibi okuyum, instegram gibi bir saçmalık yapmayın. sinirleniyorum.
  • arkadaş çevremde sık sık vurguladığım ve "sana ne be istediğimiz gibi okuruz!" gibi tepkiler aldığım durum.

    şimdi istediğin gibi okumadığın aşikar bi kere. öyle olsa "instagıram" diye okursun. belli ki öyle okuduğun için kınandın ve kendince aksan yapmaya çalışıyorsun. ama instegram diye bi şey yok, valla yok.

    neyse, biri derdimi sevebilir mi?
  • öyle diyenlerin ağzına şaplağı atasım geliyor işte.
hesabın var mı? giriş yap