• üniversitelere integral bilerek girsen dahi mühendislik fakültelerinde kalkülüs, lineer cebir ve diferansiyel denklemleri almadan mühendislik derslerinin başlamadığını bilmeyen arkadaşların yanlış tespitidir
  • ben.
    gurur ile söylüyorum amk.
    dolu dolu 4 sene geçirdim integral bilmeden. hem de endüstri, gıda, işletme mühendisliği de değil. siz de integral bilmeden mühendislik kazanabilir ve okuyabilirsiniz. yalnız mezun olamazsınız. burada az önceki gururumu bir kenara bıraktığımı ve halâ mezun olamadığımı söylemek istiyorum.
  • benim birebir anatomi bilmeden tıp okuyan arkadaşım var ben size onu da getireceğim.

    tanım: her fakültede bölüme uyarlanmış haliyle rastlanabilen eylem.
  • türkiye'de mümkün olan.

    lys'de matematik bölümünde türev ve integralden 10 soru çıkıyor ortalama. bunlar yapılmadan orta karar bir puanla rahatlıkla bir mühendislik okunabilir. ya da girilebilir ama okunamaz.

    (bkz: system sucks)

    edit: bu entrynin üzerinden 2 yıl geçmiş sayılır. o zamanlar pek işe vakıf değildik şimdi mühendisliğin ucundan tutmaya başladık. integral bilmeden olunmuyormuş, bunu gördük.
  • integral nedir, neden alırız gibi soruların cevabı biliniyorsa çok da dert olmayan hadise. 2014 teyiz bu zamanda elle integral almaya kalkmak çok da verimli değil zaten.
  • üniversiteyle ilgili hala aklıma geldikçe sinir eden bir anımı akla getirmiştir.

    kafa var ama hafıza yok, o yüzden mühendis olmuşuz zaten, össde de soruları formülsüz, gerekirse formülünü de sınavda keşfederek filan çözmüşüz. ilk dönem calculusta fizikte gayet güzel gitmişiz, integraller basit, ters mantıkla bi şekilde çözülüyor filan, arada trigonometrik integral gelince sıkıntı var onları da ödevlerde şunun integrali neymiş diye bakarak, sınav öncelerinde ise o sınavla ilgili bi iki integral zar zor hafızaya yerleştirilerek aşmışız.

    neyse ikinci dönem gelmiş efenim, benim dersler aşağıya doğru uçuşa geçmiş, o zamana kadar dersi dinleyerek yapabilen bünye artık konuların gittikçe birikmesi ve katlanmasıyla artık benim de çalışmam lazım bilincine sahip olmuştur. ancak bilinç alışkanlıkların yerini alamıyor malum, çalışma konusunda da başarısızlık ve isteksizlik devam etmiştir. derken fizik midtermü gelir(calculus değil), ya da final şimdi tam hatırlayamadım uzuun yıllar oldu. 4 soru var, bakılır bakılır, en az formül en çok işlem gerektirene odaklanılır. çözülür, çözülür, çözülür, 1,5 sayfa çözüm çıkılır, ama o ne, içinde tanjant geçen çok katlı pek tatlı bir integralcik. gidilir diğer sorularla biraz uğraşılır, ama dişe dokunur bir şey yazılamaz, geri dönülür, kıvranılır, neydi ki ters tanjantın integrali, kassam formülünü kendim çıkarsam zaman yetişmeyecek. ama şu integralin sonucu sorunun cevabı işte. neyse çözümüm mükemmel, inşallah hoca sonunu yazmadım diye çok kırmaz diye dua edilir ve soru öyle bırakılır.

    sonuçlar okunur, felaket, inanılmaz, korkunç. kesin bir yanlışlık var. o zamana kadar değil sınav kağıdına itiraz etmek, kağıtlar dağıtılsa bile hangisine ne puan vermiş merak edip bakmayacak olan ben, kağıtları inceleme saatinde hocanın ofisine koyuldum. baktım, 1,5 sayfalık çözümün üstünde "0" yazıyor. hocayla konuşacağım, çözümü anlamadıysa anlatacağım filan o kadar da kendime güven var. kapıyı çalıp girdim, soğuk herifin teki zaten. hocam bu soruya hiç puan vermemişsiniz yanlış mı olmuş diye soruyorum. kağıda bi bakıp geri veriyor, bilgisayarına geri dönerek. "o kadar şeyi çözebilen insan böyle basit bir integrali çözerdi" diyor. bildiğin kopyacı muamelesi yapıyor ya da başka bir kafadan sakatlığı var adamın. animasyonunu filan bulsam link verecektim, hani çizgi film karakterleri aşağıdan yukarıya doğru kıpkırmızı olur, sonra kulaklarından duman çıkar ya, tam olarak o hissi yaşadım. gayet sakin bi insan olmama rağmen ne söyleyeceğimi bilemeden dışarı attım kendimi.
    ortalamam düştü, ama mezun oldum. ben o integral formülünü bilmek zorunda değildim. şimdi de bilmiyorum. kullanmıyorum da zaten, kullanmam gerekseydi arada kitaba internete filan bakar çözerdim.

    düşünüyorum da, o an çıldırma anıma gelmese, çıkmasam, desem ki adama, iki formül biliyor olabilirsin ama öğrencilerini tanımadığın belli, çarpık mantığınla insanların hakkını yemeye utanmıyor musun, getir çözeyim soruyu tekrar gör nasıl çözülüyormuş. fizik dersinin prerequisitesinde calculus yok, ben calculus almadan bu dersi almış olabilirdim, size çözümü verdim bundan tek not bile kırmaya hakkınız yok diyip carlasam... bilemedim iyi olurdu ya, en azından derslerden soğumazdım, devamsılıklara başlamazdım filan belki. ama hakkı yenildiğinde carlama yeteneğini sonradan edindim hala da pek kullanamam.

    bu da böyle bir anımdır....
  • daha önce bir tartışma olmuştu damar yolu açamayan doktor gibi bir başlık, işte o başlıktaki gibi bir şey değildir. damar yolunu iyi açamayan doktor ancak iyi kaynak yapmayi bilmeyen veya torna makinasından anlamayan makina mühendisi ile karşılaştırabilirsiniz. ama integrali kavrayamamış bir mühendis kan şeker mekanizmasını kavrayamamış bir doktorla aynı kazmalıkta bir adamdır, o doktorun teşhisi sizi ölümü götürebilir, integrali ve temel matematiği kavrayamamış bir mühendisin dizayn ettiği makina ve yapılar üzerinize çökebilir.
  • bunu savunanlar integral'i tam anlamiyla kavrayamamis kisilerdir.

    kimse is hayatinda sana x^3 + e^x'in turevini al demeyecektir, ama bir seyi optimize etmeye calisirken belki aklina ilk gelen sey turev almaktir.

    yine ayni sekilde kimse gelip "haci su fonksiyonun integralini nasil aliyoduk yaa" demez ama bazen grafigin altinda kalan alan bilgisi lazim olur.

    yazilim kendisi bazi seyleri hallediyo olabilir ama yazilimi kurmadan once elle yapilabilecek iki uc kolay hesap cogu zaman isleri oldukca kolaylastirabilir. yazilim sadece sizin verdiginiz gorevi yapar, gorevi ne kadar basit ve dogru vermissiniz o size kalmis.
  • türev ve integral bilmeden mühendislik kazanmak mümkün olsa da mühendis olabilmek mümkün değildir, illa ki öğrenilir.
  • türkiye için gerçekleştirilmesi mümkün hadisedir.

    aslında benim merak ettiğim, integrali mühendislik uygulamalarında ne kadar etkin kullandığımız. sonuçta üniversiteye girmek için çözdüğümüz sorularda integrali atlamış olsak bile dört yıllık lisans eğitiminde integral dersi alıyoruz öyle değil mi? peki bu alınan dersleri başardıktan sonra içeriğini ne kadar hatırlıyor ve kullanıyoruz? iş ileri düzeyde diferansiyel denklemlerden, yıllar içinde integrale dx yazıp dışarı x olarak çıkartmaya dönüşüyor.

    bence önemli olan mühendislik disiplinine integral gibi matematik yöntemlerini adapte edebilmek. burada denklemin basitliğinden çok mantığına odaklanmış bir eğitim sistemimiz var ki bu hiç yanlış bir uygulama değil.
hesabın var mı? giriş yap