• bu efsane banka sozlukte yeterince yazilmamis. 90'li yillarin bankacilik ortami turkiye'de vahsi bati gibiyken ortaya cikmis bir cavit caglar tezgahiydi. banka uyanik gecinen kerizleri su taktikle carpmisti: televizyonda dakika basi cikan cok pahali ve uzun reklamlarla yuksek faiz vadediliyordu. faiz diger bankalara gore o kadar yuksekti ki cok para kazanmak isteyen herkes parayi guvenli bankalardan cekip interbank'a koymustu.

    interbank'da yuksek miktarda para birikti ve bir gece ansizin banka bativerdi, dalavera suydu: interbank'ta toplanan yuksek miktarda para caglar'in kendi sirketlerine kredi olarak kullandirilmisti. bu sirketler parayi geri odemediler. interbank'in ici bombos kaldi ve sonuc olarak insanlar yuksek faiz beklerken ana paralari da kaptirmis oldular. bankaya devlet el koydu, borclarinin bir kismini odedi. yani cavit caglar hepimizi soymus oldu.

    bu mevzu turkiye cumhuriyeti tarihinin en buyuk banka soygunu olarak anilmaktadir.

    demek ki neymis, batmak uzere olan bir bankayi hayvan gibi reklam yapip sicak para toplamaya calismasindan hissedebilirmisiz.
  • izini kaybettiğim banka. üniversitedeyken bu banka üniversite öğrencilerine kredi kartı veriyordu. bir ekstremin ne kadar olduğunu unutmuş ve 10 lira fazla yatırmıştım. bankaya el koydular, başka bir isim aldı, sanırım egebank satın aldı, ismi bir daha değişti, tmsf el koydu falan filan bankanın izini kaybettim ve 10 liram içeride kaldı.
  • tanım olarak bankalar arası para piyasası diyebiliriz. bankalarda tıpkı kişiler gibi birbirleri arasında para alışverişi yaparlar, ancak bunu merkez bankası kanalıyla yaparlar. örneğin, a bankası fon fazlasını merkez bankasına belli bir faiz karşılığında verir ve merkez bankası da bu parayı fon ihtiyacı olan olan b bankasına aynı faiz oranından verir. piyasada para bolluğu yaşandığında interbank faiz oranları düşer. diğer yandan para kıtlığı yaşandığında interbank faiz oranları yükselir. faiz yükseldiğinde fon ihtiyacı olan banka, merkez bankasından para almak yerine dövizini bozdurmayı tercih eder. bu durumda da piyasada döviz bolluğu yaşanır ve döviz fiyatlarında düşüş yaşanır.
  • selanik bankasi adi altinda uyuklarken bir grup girişimci tarafından alınarak adı uluslararasi endüstri ve ticaret bankasi na donusturulen bankadır. erol aksoy ilk genel mudurlugunu burada yapmış, iktisat bankasini kuracak kazanimlarini buradan elde etmiştir. erol aksoy, yuppie gorunumlu musteri temsilci lerini, ve bir çok pazarlamatekniğini ilk kez burada uygularken bankanin adini da interbank olarak değiştirmişti. bankacılığın gereksindiği birçok yazılımı yazmak için bir yazılım şirketi kurmuştur. daha sonra yonetimin başına geçen melih araz yonetiminde banka kendini cavit caglarin kollarina atacak sürece girmişti.
  • organize para piyasalarinin en onemli ornegidir.
    yerel piyasalarla birlikte doviz piyasalarinin da kastedildigi , 24 saat acik, agirlikli olarak bankalarin sistemde oldugu bir para piyasasidir.
    uluslararasi oldugu gibi bir de her ulkenin kendi icinde interbank piyasasi vardir. turkiyede bunu merkez bankasi denetler.
    (bkz: london interbank offered rate)
  • eski adi selanik bankasiydi.. su an turk tasarruf fonunun denetiminde..
  • türkiye de bankalararası piyasa. doviz alım satımında kullanılır, her banka bu piyasaya kotasyon girer ve reuters aracılıgıyla i$lem yaparlar. genelde girdikleri i$lem rakamları kar edecek $ekilde ayarlanmı$tır. en iyi teklifler sıralamasına gore sıralanırlar, en ufak i$lem 1 milyon dolardır; bugunlerde doların yukseli$inde adını sıkca duyuyoruz.
  • şu anda mevcut bankaların üst yönetimlerinde oldukça fazla sayıda, zamanında batmış olan interbank'ın personeline rastlayabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap