• internetin yayılması ile bilgiye ulaşmanın kolaylaşması ile ortaya çıkmış, internet üzerinden okuduğu, rastladığı haberleri harmanlayarak yapılan gazetecilik türüdür.

    fakat internette ulaşılan bilginin haberin asıl kaynagı olmadığı, haberin birden fazla kişiye ugrayarak değişikliğe uğrayabileceği gerçeği ortadadır.

    ve de çıkış noktası olan internetin bilgiye ulaşmadaki kolaylığı, kendi amaçları dogrultusunda dezenformasyon için kullanmak isteyenlere de aynı kolaylıgı sagladıgı da bilinmektedir.

    ki bu tür gazeteciliğin ne kadar sağlıksız oldugu, çok rahat dezenformasyona neden olabilecegi, her mail grubunda rastlanan forwardçılardan bizzat anlaşılacaktır. ki zaten her forwardçı ruhunda bir miktar internet gazeteceliği mevcuttur. *
  • olmuyor olmuyor olmuyor.
    bir türlü istediğim şekle girmiyor.

    gazete haberlerinin word dosyası olarak internet sitelerine koyulması ile bu işin olmadığı gibi seksi resimleri icin tıklayınız gazeteciliği ile de bir yere varılmıyor. okuyucu yorumlarının katılabilmesi ise internet gazetelerini ve gazetelerin internet sitelerini "0-3 iq arası forum siteleri"ne dönüştümekten gayri bir işe yaramıyor.

    bu dakikadan sonra bütün internet gazetelerinden beklenen şey, bütün arak ve derleme haberleri için kaynak linki vermeleri, basılı gazetelerinde sığdıramadıkları şeylere sitelerinde yer vermeleridir. misal amerikalı bilim adamları domatesin kansere iyi geldiğini mi bulmuşlar, çok güzel, ver linki gidelim bakalım, istatistiklerine, resimlerine şuyuna buyuna. morgıç kanunu mu çıkmış, iki dene dandirik emlakçının yorumunu koydun biz de okuduk, taam da... kanun metni hani... koy bi kenara, link ver bişey de... alllalaa... milletin vekili öbürüne dangalak mı demiş, ver linki meclis tutanağına, bakalım öbürü ne diyomuş o esnada...

    ohoo...

    bi ara gelsinler yanıma da konuşalım şu hususu etraflıca
  • mide bulandırmaya başlayan gazetecilik anlayışıdır.
    magazin haberleri ile içeriklerini şişiren, bazı haberleri televizyonlardan kayıt ettiği görüntülerle video şeklinde sunup hiç değilse internetten birşeyler okumaya son veren, yıllar önce yapılmış ve hala araştırma aşamasında olan çalışmaları "müjde x hastalığına çare bulundu" diyerek "flaş" haber olarak yakıp söndüren, haberlerinin altına yorum yazdırıp "bilmemkim bey!! bilmemkim bey!!! sizin gibi kişiler yüzünden...." benzeri laflarla dolu mahalle kavgası benzeri yazışmaların olmasına göz yuman, youtube videolarını "ay çok komik noolur izleyin" gibi iletilere benzer şekilde izletmeye çalışan, kıytırık bir haberin 3 gün boyunca okunabilmesini sağlayan sözde gazetecilik anlayışıdır.
    bunun yanında yorumlarda yazılanlarla, en çok okunan haberler kısımlarıyla (bilmeyenler için örnek vereyim * bugünün en çok okunan haberi** gamzeli evliliğin bitmesi; önceki günlerde birinin seksi pozları idi, bunların yanında tecavüz, magazin haberleri hayli ilgi çekmekte) beni daha çok okusunlar uğruna kaliteden ödün verip, yozlaşıp, kendinden iyice uzaklaştıran bir anlayıştır.
    televizyonu izlenmez yapan zihniyet gazetelere de el atmış olacak ki okunacak birşey bırakmamaya başladı...

    not: örnek olarak hürriyet gazetesini aldım diye kimse alınmasın, tüm gazeteler aynı durumda.
  • literatürde kimi uygulamaları pijama gazeteciliği olarak geçer.
  • geçen gazetede ilanına rastladım; bilgi üniversitesi'nde böyle bir bölüm var hatta 2 yıllık yanlış hatırlamıyorsam...
  • internet gazeteciliğinin en önemli özelliği geri besleme'ye (feedback) olanak tanımasıdır. bu özelliği, internet gazeteciliğinin interaktif bir ortamda okurları ile karşılıklı etkileşim halinde olmasını ve okuyucu yorumlarını dikkate alarak internet gazetesinin eksik yönlerini gidermesini sağlıyor. geleneksel gazetecilikte okurların böyle bir imkanının olmaması internet gazetesini bu açıdan avantajlı kılıyor. ayrıca gün içinde yaşanan olayların haber olarak topluma sunulmasını sağlayan internet gazetesi; haberi gün içinde güncelleyebilerek okurun habere hızlı ulaşımını da mümkün kılıyor. geleneksel gazetelerde ise bu bir gün sonra mümkün oluyor. ses, görüntü, grafik gibi farklı türdeki verileri aynı ortam içerisinde sunabilme özelliği ise internet gazetesini daha cazip hale getiriyor.
    sonuç olarak internet gazeteciliğinin geleneksel gazeteciliğe oranla okura sunduğu avantajlar sanal ortamı daha cazip kılmaktadır.
    hal böyle olunca; gazeteyi ele alıp, onun kokukusunu duyarak okumanın keyfi hiç bir yerde yoktur diyenler de malesef giderek azalıyor.
  • yapısal bir değişim yoluna gidilmezse yakın bir zamanda en önemli misyonu dışında kategorize edilebilecek gazetecilik.

    asıl mecrası yazılı basın olan gazetelerimizin aynı isimlerle kurmuş oldukları internet sitelerini yakın bir zamana kadar gerçekten haber edinme amaçlı kullanırdım. şimdilerde ise canım sıkılırsa biraz vakit geçirmek için o da en fazla bir kaç dakikalığına bakıp geçtiğim sitelere dönüştü büyük bir çoğunluğu.
    seksi fotoğrafları için tıklayınız ucubeliği de yeni bir boyut kazandı, artık;
    ''şimdinin güzelleri yakışıklıları gençliklerinde tam bir maymundular... aha! bunlarda fotoğrafları''
    '' bu çirkin ördek yavruları acaba hangi ünlülerin çocukları''
    '' nerden nereye... bir zamanların seks sembolü yıldızıydı şimdi götü düştü... bak bak şu fotolara... yağlara... selülitlere''
    ''photoshop sen nelere kadirsin...''
    '' bak bak burda da bisikletten düşen adamların resmini galeri yaptık.... şurda da afişlerdeki çıplak kadınlara bakan çocukların resimleri... bu tam bir klasik, yanındaki kadının memelerine bakan adamların galerisi bu da''

    tamam bunlar çok izleniyor hit alıyor olabilir de gazetecilikle ne alakası var... hadi bi kere yayınladın o görüntüleri de ertesi hafta aynı galerileri niye gene anasayfadan giriyorsun? herhangi bir haberi ertesi hafta tekrar giriyor musun anasayfadan? ya da gerçek gazetende yayınlamış olduğun bir haberi aynı şekilde başka bir gün yayınlıyor musun?

    ayrıca adam gibi okunabilecek değerde olan haberleri de cümle cümle parçalayıp 8-10 hamlede okutma gayretleri peydah oldu. yanına bırakılan fotoğraflarda fotoğraf olsa canım yanmayacak, bazen konu ile ilgili fotoğraf bulunamıyor google’den, yerine kırmızı büyük fontlu başlıklar ekleyip fotoğrafsız galeriler bile hazırladıkları oluyor.

    son dönemin favori uyanıklığı ise ‘’şükrü saracoğlu’nda iki gol var… biri sana biri bana’’ veya ‘’başbakan dedi ki…’’ tarzında gösterip elletmeme haberciliği. bazen iki üç tıklamada bile asıl habere ulaşamıyorsunuz. o da yetmiyor dakikada bi kaç kere sayfa kendi kendine yenileniyor ki bu son açgözlülüğü de anlamış değilim, teknik olarak getirisi vardır elbet.

    bunlar gibi onlarca örnekle çoğaltılabilecek anlayış elbette ki gazetecilik ahlakından yoksundur. belki kısa vadede bu yayın organlarını en çok tıklanan siteler listelerinin üst sıralarında tutarak yaptıklarını kendi mesleki anlayışlarında yaptıklarını mübah gösterebilir ama yarın öbür gün listeleri zorlayacak bir kaç porno sitesi türerse artık kimin kıçını başını yayınlayarak rekabet etmeye çalışırlar bilemem. ki bu aç gözlülükleri asıl mecraları olan yazılı basına da olan güveni ve saygıyı azaltıyor. kendilerini internetten tanıyacak olan yeni nesillere bunların bayilerde gazetelerine rastlamak, bizim kuşağın ‘’günlük siyasi playboy gazetesi’’ ne denk gelmesiyle aynı şaşkınlığı yaratacaktır.
  • hitlerimizi nasıl arttırırız gibi abuk bir mantaliteyle çalışıyor hepsi..

    hürriyet,milliyet, vatan, habertürk vb..

    mantık şöyle işliyor..

    ana sayfa'dan (manşetten) sadece yazıdan oluşan bir haber.. (86 punto, mümkün olan en dikkat çekici şekilde)

    "bu yıl memura zam kapıda!!!!"

    içine bir tıklıyorsunuz,

    "guatemala hükümeti, memurlarına bu sene %6354651 oranında zama yapacağını açıkladı.."

    küfretmek istiyorum, ama değmez diye korkuyorum..
  • "arapçılık piyasası. medyadan ve birbirinden haber ve yazı araklama ve de lumpen veletlerine gaz verip ona buna küfür ettirme siteleri."(resimli ansiklopedik engin ardıç sözlüğü)
  • daha doğrusu x fotoğraflar için tıklayın gazeteciliğine dönmüştür. yurt dışındayım pazar günü sabahı yanlı/yansız bütün gazeteleri baştan aşağı tarayıp habere ve bilgiye ulaşmaya çalışıyorum, 6-7 ana başlık ayırmışlar iyi güzel ilk 3'ü haber niteliği taşıyor ondan sonra eğlence başlıyor işte. çok güvendiklerim vardı, asla değişmez ciddiyetini korur dediklerim vardı ama hepsi fotoğraflar için tıklayınız'a geçmiş bulunuyorlar. demek ki internet gazeteciliği neymiş, bir sürü dekolte, göğüs, komik fotoğraf, ünlülerin yeni tercihi, doğa harikası yerler'miş. aferin bize.
hesabın var mı? giriş yap