• cesur internet kullanıcılarınca dikkate alınmayan kişiye özel alan.

    diyelim ki oyun (okey, poker veya kelimelik) oynuyorsunuz; sayısız şifre ve kullanıcı kimliğine bir yenisini eklememek için facebook hesabınızla bağlanma kolaycılığına kapıldınız.
    aşağıda benzerini verdiğim tanışma girişimlerine maruz kalıyorsunuz:
    - gözlüğünü çıkarsana...
    - kaç yaşındasın?
    - evli misin?
    - konuşmak ister misin?
    sanki oyun uygulamasında değil, bekarlar gününde buluşmuşuz!
    değiştirmeye üşendiğim beş yıllık bir fotoğraf.. yüzüm kısmen görünüyor. ne hayal ediyorlarsa... ben aradıkları kişi olmadığımı biliyorum. onlar anlamıyorlar.
    çünkü soru 'evli misin' olunca, ciddi bir ilişki beklentisi dile getirilmiş oluyor. evlilik söz konusu olunca en ciddiyetsiz seçenek ben olduğumdan, baştan yanlış kişi olduğumu söylemekten başka çarem kalmıyor.
    çünkü dürüstüm.
    yalan söylerken - internette bile - yüzüm kızarır.
    bugün kelimelik oyununda beni yoklayan orta yaşlı kadın da benzer bir yanıt alınca 'hoşcakal' bile demeden oyundan çıktı.
    oysa başka her konuda konuşmaya açık olduğumu söylemiştim.
    hüzünlendim yine...
  • ticari, finansal, resmi, hukuki ve benzeri işlemler dışında, internet'teki herkesin hakkı olan mahremiyettir. bir önceki tümcede örneklendirilen işlemlerse, dışa karşı mahrem ama işlemi yapan kurum ve birey arasında mahrem olmamalıdır yani namahrem olmalıdır*; dışa karşı mahrem olmalıdır, çünkü dışarıdan üçüncü bir kişi/kurum mahrem bilgilerinizi çalabilir ve kötü niyetle kullanabilir ki bu da maddi-manevi zararlara neden olabilir. işte burada güvenliğin önemi ve güvenlik bilincinin internet kullanıcılarında olmasının gerekliliği üzerinde düşünmek gerekir ki, derin bir konu olup, reşit olmayanların internet'i nasıl kullanmalarından ve başlarına gelebileceklere karşı alabilecekleri önlemlerden başlayıp, reşit ama bu konularda bilinçsiz sözde netizen*, özde teknoloji fukarası bireylerin bilinçlendirilmesine varan bir eğitim süreci şarttır!

    viva la muerte! viva la revolution virtual!

    (bkz: respecting personal privacy)
    (bkz: anonimite)
    (bkz: anonimity)
    (bkz: anonimlik)
    (bkz: privacy is holy)
hesabın var mı? giriş yap