• bunu psikolojik teori alt yapılarıyla açıklamak isterdim fakat yorgunluk, özellikle de gerçekten neden dolayı yorgun olduğunu bilmemek, üstelik güzel bir hayatının olması sebebiyle bu düşüncenin varlığını sürdürmesinin vicdanı yükü...

    çok fazla yaşanmaya değer birşeyler kaldığına inanmazsınız. hala seviyorsanız aileniz ve birkaç dostunuzun üzülmemesini istersiniz.

    hayalleriniz yoktur, hiçbir şey heyecanlandırmaz artık sizi. bir amacınız yoktur.

    ergen gibi düşündüğünüzü farkedersiniz fakat hiçbir yere gerçekten ait olmadığınız hissini altına ezilirsiniz.

    işe gidersiniz ya da okula ama olmanız gereken yer orası değildir. neresidir o da tam olarak belli değildir. aslında yoktur öyle bir yer.

    yukarıdan bir el, bir şans, bir fırsat istersiniz. tutunacak, tutunmaya değer tek birşey. bulamazsınız.

    gözleriniz artık yarı açık yarı kapalıdır, uykusuzluk omuzlarınızda tonlarca ağırlık yapar. herşey son bulsun istersiniz.

    yatağınızda sağa sola dönerken bir tabanca hayal edersiniz ya da pencereden aşağıya süzüldüğünüzü. huzur hissedersiniz, herşey bitmiştir hayal dahi olsa.

    bir kez bile olsa, bu kendi cenazeniz bile olsa değerli olduğunuzu hissedersiniz.

    yetmez hiçbirşey, bitmez bir acı içinizi yakar. geçmez. yaşatır ama yaşıyor demeye utanırsınız.
  • intihar ve özellikle şair/yazar intiharları hakkında yazılmış en kapsamlı makale de bilimsel teorileriyle özetlenen yok olma biçimi.
  • biraz zaman geçince genellikle bu düşünceden vazgeçilir.
  • insanın içinde hep vardır.
    ama biraz daha zaman geçsin, onu halledeyim, bunu da bitireyim derken bi bakmışsın ömür gerçekten bitmiş.
    dünya işleri alıkoyar insanı.
  • oğuz atay'ın şöyle özetlediği düşünceler.

    "ben ölmek istiyorum sayın albayım, ölmek. bir yandan da göz ucuyla ölümümün nasıl karşılanacağını seyretmek istiyorum. tehlikeli oyunlar oynamak istiyor insan; bir yandan da kılına zarar gelsin istemiyor. küçük oyunlar istemiyorum albayım."

    şimdi buradan oyun oynamayın gidin kendinizi öldürün çıkaranlar olabilir o yüzden uyarayım, yok öyle bir şey!
  • saçmalıktan başka hiç birşey değildir. yaşamak için yüz binlerce organ nakli bekleyen ve türlü hastalıklarla mücadele eden insanları düşününce saçmalık olduğunu tekrar tekrar söylemek zorundayım
  • ara sıra kapıyı yoklayan, kimse.
  • mesleki ve insani anlamda, en büyük dehşete kapılma anını yaşamamı sağlamış kavramdır. sağolsun, düzenli olarak sağlıyor.

    intihar düşüncesi ile eyleme geçmenin çok ayrı bir yerde durduğuna inanıyorum. aralarında çok ince bir çizgi olsa da sanki çok farklı şeyler gibi. intihar düşüncesi sanki biraz da 'yapar mıyım acaba?' kaygısı gibi. yani içerisinde aslında ölme değil, yaşama arzusu var. arzusu var ama, yaşamın kendisi yok gibi hissettiğinden bu düşünceye kapılıyor insan. gündüz düşlerine bunu dahil edebiliyor. hayal kurmaktan bahsediyorum evet. hayal kurmak her ne kadar olumlu bir çağrışıma sahip olsa da insanın hayalleri gün geliyor intihar sonrası kendi cenazesini düşünmeye kadar varabiliyor. aradaki süreçte de nasıl yaparım, neyle yaparım, ne zaman yaparım, mektuba ne yazarım gibi düşünceler. ve bu hayaller kurulurken kesinlikle gülümsenmiyor. müthiş bir anksiyete eşlik ediyor bu hayallere. yapar mıyım, yapacak mıyım, yapmamalıyım derken insan kendini küçük bir sinir krizinin içinde bulabiliyor. dikkat çekmek için diyecekseniz, dikkat çekmenin binlerce yöntemi varken bilmiyorum insanın tercih edeceği şey bu işkence mi olur.

    bir gün, dış koşullara bağlı olarak bu düşünceye kapılmış biriyle bir görüşme yapıyordum. bunun böyle bir şey olduğunu kendisine açıklamaya çalıştım. yani zaman zaman, herkesin aklına gelebilecek bir şey olduğunu. bunun, eyleme geçeceğinin göstergesi olmadığını anlatmaya çalıştım. benim iki katım yaşa sahip adam, dönüp bana ne dedi biliyor musunuz? "hayatım boyunca, bir defa bile olsa aklıma gelen bir şey değildi, ne demek normal?"

    mesleki anlamda ne kadar sıçıp sıvadığım hiç umrumda değil. kapıldığım dehşeti tarif edemiyorum. çünkü intihar düşüncesinin nasıl bir şey olduğunu, kitaplardan okuyarak öğrenmedim.
hesabın var mı? giriş yap