• kendilerini "eskimo" diye tanıdığımız insanların kendilerine verdikleri ad. bu insanlar "eskimo" diye çağırılmaktan hoşlanmazlar zira "eskimo: çiğ et yiyen" anlamına gelmektedir.
  • bu insanların sıcak topraklara neden göç etmediklerini uzun süre çözememiştim. fakat arktika hakkında yeterli bilgi edinirsek bunun cevabı açık. bu coğrafya antartikanın aksine tamamen buzullarla kaplı değil ve özellikle yaz ayında eriyen kar ve buzul sularının oluşturduğu geniş bataklık ve yüzlerce gölcükte çok geniş bir habitat meydana geliyor. göçmen kuşlar için de çok uygun olan bu habitatta binlerce değişik hayvan yaşar. kanımca inuit halkı bu başka yerde bulunamaz sayıdaki av popülasyonu yüzünden hiç bir mevsimde göç etmeyen misk öküzleri gibi buzullara çakılmaya razı olmuştur.

    ayrıca birilerini, istemedikleri-sevmedikleri isimlerle çağırma hakkımız yok.
  • kara en çok basan insanlar. karsız yapamazlar ayol. beyle beş on gün karları eriyecek... allahım allahım, ölüm gibi gelir onlara.
    bi güzel balık tutarlar... buzun altından altından. çeşitli teknikleri vardır. anlatmakla bitmez lakin, balıkların sudan çıktıkları anı müteakiben donmaları, ayrı bir enteresanlıktır. balık sudan çıkar ve donar emme, inuit donmaz.
    igloolarda yaşayabilirler. ev yapmaları yarım saat ile üç saat arasında vakitlerini alabilir. karın eskisinden yapılır bizim evlerimiz derler.
    çok enteresan kimseler çoook.... gıpta ile araştırırım kendilerini...
  • bu konuda ayrıca insan bir yandan "buzdan evlerde yaşarken böceklerle haşır neşir olmaz heralde insan" diye düşünüp, inuit olmak istiyor. düşünsenize, o eksi otuz derecelik ortamda donmadan bi inuitler, bi gutup ayuları, bi gurtlar yaşayabiliyo. foklar balıklar aynı ısıda yaşamıyor inuitlerle. zira suyun altındaki suyun ısısı, tipideki ayazdaki kutup yüzeyinden daha yüksek.
    öte yandan "bu adamlar bu kadar soğukta yaşıyorlarsa, nasıl çocuk yapabiliyorlar, soyunmak gereği hissetmiyollar mı, ne vakit çimiyollar, çimiyollarken nası donmuyollar misal" diye sorular gelmiyor değil akla. allah allah. (iglooların içi sıcak olabilir diye bir fikir atmayın ortaya, içi sıcak olsa erir kardan ev. karın eskisinden yapıyorlar gerçi onlar bu evleri ama, olsun, erir..)
    dinibütün kimselerin bu soyunmak mevzuundan hareketle kutuplara yerleşmeleri filan tavsiye edilebilir. hatunlarının avrat yerlerini kimse görmez. erkek sinek bile görmez!!
  • (bkz: angakut)
  • flemenkçe: içeri dışarı (in out)
    the gathering'in nighttime birds albümünden on most surfaces şarkısının diğer adıdır.
  • (bkz: inuk)
  • modern sehir yasamina adaptasyonlarinin ne kadar zor oldugu temasi, dancer in the dark filminde bjork'un basarili yorumuyla lars von trier tarafindan layikiyla islenmistir.
  • aynı zamanda eskimoların şarkı söyleme biçimlerinden birisine verilen genel ad. bildiğim kadarıyla, kadınların oynuyor olduğu bir çeşit oyun biçimi de. oyunun amacı bir şarkı oluşturmaktır aslında, yani hepsi birbirleriyle ilişkili. 2 (ya da daha fazla) kadın bir araya gelip, karışılıklı bir şekilde ayakta durup, 'sırayla', çok hızlı bir şekilde farklı sesler çıkarak (gerçekten farklı sesler, throat singing olayı da var işin içinde) bir şarkı oluşturmaktadırlar. orta afrika polifonisini ve ortaçağ(lar)da kullanılan bir teknik olan hocket'i andırır bir yapısı vardır.

    örneklersek:

    1 (birinci kadın)
    2 (ikinci kadın)

    1: meka------meka------mevölö------mevölö---------ep---ep---ep---***-----***-----+++----+++-----...--...--...
    2: ------meka------meka------mevölö---------mevölö---ap---ap---ap-----***-----***-----+++----+++--...--...

    (sözler(?), duyulduğu kadarıyla yazılmaya çalışılmıştır)

    çok başarılı bir örneği için:

    http://www.youtube.com/watch?v=_z6ko-fej3e
  • paranın hüküm sürmediği topraklarda -25 ile -40 derece sıcaklıkta, avcı ve toplayıcı olarak -ki bu evden uzak haftalar demek bazı bazı- yaşayabilen topluluk. gronland'da kalan son temsilcilerinin iklimsel ve politik baskılara boyun eğerek güneye göç etmek zorunda olup; dillerini ve kültürlerini kaybetmek üzere olan topluluktur haddizatında....

    http://edition.cnn.com/…#fbid=apg8wizc4ll&wom=false
hesabın var mı? giriş yap