380 entry daha
  • evet, benim de değerli sözlükçülerden yardım dilenmek üzere olduğum yeni işletim sistemidir.

    back up da yaptığım halde uygulamalarımdan eser yok. bilen biri allah rızası için el atsın. çıldırıciiiim.

    edit: yardımlarını esirgemeyen tüm sözlük yazarlarına en derin teşekkürlerimi borç bilirim efenim. uygulamalarım geri geliyorlar.

    edit 2: gördüm ki aynı sıkıntıyı çeken bir çok kişi var bu nedenle yardımlaşma geleneğini nesillerden nesile aktaralım bir ışık da ben tutayım;

    öncelikle back up alırken hemen akabinde 'transfer purchased' yapanlar, yükleme bittikten sonra tekrar transfer purchased yaparsa sorun ortadan kalkıyor-muş. ben böyle bir şey yapmadan sadece back up aldığım için yükleme bitip de uygulamarımı göremeyince perişan olmuş idim. ancak üzülmeyin, tıpta çareler tükenmiyor! itunes 'store' kısmında sağda 'purchased' butonuna basıyoruz ve ilk günden son güne kadar indirdiğimiz hatta chazdan sildiklerimiz bile dahil- tüm uygulamalarımızın orada mevcut olduğunu görüyoruz. aşağıda göreceğimiz 'download' butonuyla uygulamaları tekrar cihaza aktarıyor ve en sonunda 'sync' yaparak sorunumuzu çözmüş bulunuyoruz.

    ios 5 kurulumu artık resmen sona eriyor ve bizlere de doya doya cihazı kurcalamak kalıyor.

    not: zamanın ötesine nasıl gittim cidden aklım ermedi.
  • 5-10 deneme sonrası yükleyebildiğim işletim sistemidir. 3194 hatasını alırken, aleti dfu mode'a alma önerisi geldi bir arkadaşımdan, şu anda elma simgesi altında dolan bir çubuğu izliyorum. jb'sinin çıkmasını bekliyoruz.

    ayrıca pil durumunu nasıl yüzdeliğe çevireceğimi bilemediğim işletim sistemidir.
  • icloud'a bir sey yuklemek inanılmaz yavas. aynı sekilde newsstand'deki bedava bir kac dergiyi yuklemek de saatler alıyor. notification bar guzel, imessage pek kullanılmaz belki ama ulkedeki bu iphone patlaması sayesinde telefon listesinden en az bir iki kişiyle bedavaya mesajlasabilecek herkes. pek bahsedilmemiş ama yeni gelen ozellikler icinde en guzellerinden biri de safari reader. web sayfalarını aynı ibooks seklinde okumanızı saglayan cok kullanıslı bir hadise. ustelik sayfadaki belli baslı resimleri fln da kaybetmeden. cok sevdim.
  • eveeeeet. nasıl başlasam nereden başlasam, bodrum bodrum diyerek açıyorum ağzımı yumuyorum gözümü. öncelikle kurulum aşamasında bir kılavuz olması açısından birkaç önemli noktaya parmak basmak istiyorum. iphone'a aşama aşama nasıl kurdum:

    1- tüm virüs programlarını, güvenlik duvarlarını pasif hale getiriyoruz. modemimizde firewall attack engelleyici varsa devre dışı bırakıyoruz. modem kontrolümüzde değilse, internet cafeye gidip "abi yarım saat daha aç" diyoruz. aksi takdirde 744 mb download bittiği anda "network connection time out" hatası alarak, üzülebiliriz.

    2- iphone'u usb kablosu vasıtasıyla (tek vesait oluyo) pc'ye bağlıyoruz. itunes programı ayarlarıyla oynanmamışsa direkt olarak açılıyor. kurulum sonlanana kadar internet bağlantısı kesilmemeli.

    3- itunes 10.5'i daha önce yüklediyseniz bir sıkıntı yok. yüklemediyseniz, bunun uyarısı çıkacaktır. yükleme onayını veriyoruz. kurulumu bitiyor. itunes'u kapatıp açınca "işletim sisteminin bir üst sürümü olan ios 5 çıktı onu yüklemek ister misiniz?" gibi bir şey otomatik olarak soruluyor. itunes'un ingilizcesini kullananlar ve ingilizce bilmeyenler için söylüyorum. "hello, how are you, i wonder if we could get acquainted, i'm giving you my msn address so that we can get in touch. what do you say?" şeklinde çıkacak. "cancel" diyerek çıkıp işimizi garantiye alıyoruz.

    4- ...'s ,phone olarak telefonumuz gözüküyor. bu yazının üstüne tıklayıp garanti olsun diye önce backup'a basıyoruz, işlemin tamamlanmasını bekliyoruz. daha sonra yine aynı yazının üstüne tıklayıp transfer purchases'e tıklıyor ve işlemin tamamlanmasını bekliyoruz. aynı şekilde iphone'un ayarlarıyla oynamadıysak, iphone'u her bilgisayara bağladığımızda otomatik yedekleme aldığı için bu işlemler çok uzun sürmeyecektir. "benim 10 gb zımbırtım vardı, nasıl bu kadar kısa sürdü, yüklenmedi mi acaba, ben kimim, burası neresi, siz kimsiniz?" demeye hiç gerek yok. üst kısımda bulunan notification'daki hareket bittiyse, işlemler tamamlanmıştır.

    5- ...'s iphone yazısının üstüne bir kere tıklıyoruz. cihazı daha önce kaydetmediysek, register ekranları çıkacak. register later deyip bir sonraki ekrana geçiyoruz. check for update'a basıyoruz. "merhaba havaalanında görevliyim saat ister misiniz?" diye bir yazı çıkarsa inanmayın. ingilizce veya türkçe olarak, "yeni bir sürüm mevcut (ios 5) güncellemeyi şu an yapmak ister misiniz?" diye soracak. kabul ediyoruz. download and update'a basıyoruz. bu saatte sonra önümüze gelen her şeye "continue, ok, apply, oh shit" diyoruz.

    6- download edilecek dosya tam olarak 744,4 mb olsa gerek. 4-8 mbit hızında internet kullanan biri için yükleme süresi 30 dakika civarı. 1 mbit hızda da 2 saati bulur diye tahmin ediyorum.

    7- yükleme bittikten sonra kurulum işlemi başlıyor. önümüze gelen sorgu ekranlarına "yes, evet, wunderbar, deutschland über alles, bundesliga" gibi cevaplar vererek ilerliyoruz.

    8- kurulum bittikten sonra telefon açılıyor. hiç ellemiyoruz. usb kablosunu bilgisayardan çıkarıyoruz. daha sonra tekrar takıyoruz. atıyorum "şimdi, yedekler geri yükleniyor" gibi bir ekran geliyor. bittikten sonra "telefonun bilgisayarla bağlantısını kesin" uyarısı çıkıyor. kabloyu çıkarıp tekrar takıyoruz. yedeklemeler parça parça alındığı için her geri yükleme tamamlandığında (yaklaşık olarak 5-6 defa yapılması gerekiyor) telefonu bu şekilde takıp çıkarmak durumundayız.

    9- tüm yedeklemeler bittiğinde yönlendirmeleri ve tanıtımları takip ederek, önümüze geleni onaylayarak kurulumu onaylıyoruz. "icloud'a güncellemeler otomatik yapılsın" seçeneğini bu kurulum esnasında yapmanızı tavsiye etmiyorum. "cihazla ilgili bilgiler apple'la paylaşılsın" (yer imleri de buna dahil) seçeneğine de "hayır" diyerek ilerlemek mantıklı olacaktır. bu seçenek tamamen apple'ın cihazları geliştirmesi ve istatistik veri elde etmesine yönelik. biz bencil, pislik insanlar olduğumuz için bir problem yok. ne olduğunu kavradıktan sonra yapmak, çok daha mantıklı. onu da yeni sürümdeki özellikler hakkındaki düşüncelerimi belirtirken açıklayacağım. (gelen seçeneklerden birinde "yeni bir iphone olarak ayarla" seçeneğinı değil de diğerini seçmeliyiz)

    10- bir adet ios 5 yüklenmiş ve yedeklemeleri geri yüklenmiş cihazımız karşımızda. biraz seviyoruz, şefkat gösteriyoruz, öpüyoruz kokluyoruz. kurcalamaya başlıyoruz.

    ***
    ***

    gelelim, ios 5'in getirdiği yeniliklere. ios 5'in 2 özelliği ise sadece iphone 4s ve ipad 2 kullanıcılarına açık. yazılımcılar için eylül ayının başında sunulan ios 5, son kullanıcılar (yani cihaz kullanıcıları) için ekim ayının 2. haftasına doğru indirilebilir ve kurulabilir hale getirildi. böylece yazılımı yüklediğimiz anda, yeni özelliklere yönelik uygulamaları kullanabilmemiz hedeflenmiş. bu da güzel bir şey tabi. ios 5'le gelen irili ufaklı 200 adet yenilik var. . bu yeniliklerin bazıları, varlığını yokluğunu pek farketmeyeceğimiz çok ufak yazılımsal değişiklikler, bazıları ise köklü değişiklikler:

    icloud

    en çok ses getiren özelliklerden biri bu. telefonun hafızası dışında 5 gb daha online alana sahip oluyoruz. sadece wi-fi bağlantısı varken kullanabildiğimiz bu özelliğin özeti şu. internet üzerinde apple'ın sağladığı 5 gb'lık alanda ekstra verileri veya yedeklerimizi saklayabiliyoruz. bu özelliği kullanmak için ...@me.com gibi bir id ile kayıt yapıyoruz. ayarlar kısmındaki icloud aktif hale getirildiğinde, yönlendirmeler yoluyla çözülebilir. pek fazla kurcalamadığım için kesin konuşmak istemiyorum. ...@me.com id'mizle giriş yaptığımızda (bilgisayardan veya telefondan) bu verilere ulaşabiliyoruz. fakat yüksek güvenlik isteyen bazı verilerin internet server'larında cirit atmasını istemeyebiliriz. sonuçta, süleyman demirel taklidi yapıp kendimizi videoya kaydeden insanlarız. her ihtimale karşı bu özelliğin belli bir müddet kullanılmaması taraftarıyım. en azından bizim götümüzden güzel götler icloud database'inde yer aldığında, hacker arkadaşlar sistemi kırarlarsa bizim götümüzün fotoğrafı ilgisini çekmeyecektir. ben yine de kullanmak istiyorum, hatta 5 gb yetmiyor diyenlerin elini ceplerine atması gerekiyor. ekstra 10 gb'ın yıllık ücreti 20 dolar.

    `wi-fi vasıtasıyla bilgisayar ve telefonu kablosuz senkronize etmek`

    tam olarak şu anlama geliyor. bilgisayarla telefonu birbirine bağlayıp aktarma yapmak için beyaz usb kablosuna ihtiyaç yok. bilgisayar ve telefonla aynı wi-fi ağına bağlandıktan sonra, ayarlar<genel kısmına giriyoruz. "itunes wi-fi eşzamanlanama" seçeneğine giriyoruz. yönlendirmeleri takip ederek işlemi yapıyoruz. henüz bu özellikle de içli-dışlı olmadığım için artılarını eksilerini çok fazla değerlendiremiyorum. ayrıca, telefonun şarjda olması gerekiyor.

    kamerayı hızlı şekilde açmak

    telefonun power tuşuna dokunarak, uyku modumsu haline getirdiğimizde aniden kamera kullanmak gerekiyordu ve biraz zaman alıyordu. artık home tuşuna 2 defa bastığımızda, ekranda kamera işareti beliriyor. ona tıklıyoruz. iphone'un solunda bulunan ses arttırma tuşuyla da fotoğrafımızı çekiyoruz. safari'de ve diğer uygulamalarda parmağımızı açıp kapayarak yaptığımız büyültme-küçültme işlemini, kamera açıkken yakınlaştırma-uzaklaştırma için kullanabiliyoruz.

    notification center

    telefonda "kilidi aç" kısmını sürükleyip ana uygulamaların ve ayarların olduğu sayfaya geldiğimizde, üstte saatin bulunduğu kısma parmağı koyup aşağı doğru çektiğimizde açılıyor. android kullanıcılarının yabancı olduğu bir şey değil. o anda bulunulan bölgenin hava durumu ve borsa verileri dışında, telefonda alınan son bildirimlerin de görülebilmesi gibi özellikleri var. alttan tutup üste ittirdiğimizde ana ekrana dönüş yapıyoruz. üstten alta çekmek, yukarı ittirmek çok zevkli. belli bir süre sonra alışkanlık yapıyor. ayrıca, herhangi bir uygulamayı kullanırken herhangi bir bildirim aldığımızda ekranın üstünde yatay olarak bunu görebiliyoruz. uygulamadan çıkmamız gerekmiyor. ayrıca, notification center'a hava durumu dışında farklı widget'lar da ekleyebiliyoruz.

    imessage

    bu özelliği çok fazla pasif konuma getirmemek gerekiyor. çünkü her aktif hale getirişte, kullanılan operatör'den ingiltere'deki bir merkeze sms gidiyor. her açışta telefonunuzdan yurtdışına sms gittiğini unutmayın yani. henüz kullanmadım. sağdan soldan duyduğum ve okuduklarıma dayanarak konuşuyorum. wi-fi ve 3g bağlantısı varken kullanılabiliyor. karşıdaki kişi de iphone kullanıcısıysa, yazılan mesaj mavi fontta beliriyor. sms'ten tek farkı, sms ücreti ödemeden bbm'de olduğu gibi mesajlaşılabilmesi. yani radyonun resimlisi gibi bir şey. mesaj iletim raporu ise gelmemiş ama "okundu bilgisi gönder" gibi bir seçenek mevcut.

    fotoğraf düzenleme

    fotoğraf galerisinde herhangi bir fotoğraf seçildiğinde üstte "düzenle" butonu mevcut. ona basınca fotoğrafı kırpma, kırmızı göz düzeltme, blur'lama, yan çevirme gibi özellikler var.

    gazete bayisi

    ana ekrandaki bu uygulamayla günlük gazete-dergi aboneliği gibi şeyler düşünülmüş. hatta app store'da new york times ve birkaç yabancı gazete-derginin ücretsiz uygulamaları mevcut. bunlar yakın gelecekte ücretli hale gelecek.

    safari'de reader

    safari'de okumayı kolaylaştırmak için resimleri ve diğer kısımları kaldırıp sadece yazıyı bırakmak gibi bir özellik getirilmiş. çevrimdışı okumak için sayfaları kaydedebiliyoruz.

    twitter entegrasyonu

    twitter kullanımının iyiden iyiye artmasıyla birlikte birçok uygulamanın içine entegre edilmiş. mesela fotoğrafı paylaş deyince "twitter'da paylaş" seçeneği de çıkıyor. tabi öncellikle twitter uygulamasını açmak gerekiyor. rehberdeki kişi resimleri, o kişilerin twitter fotoğrafı olarak ayarlanabiliyor.

    anımsatıcılar

    ana ekranda bulunan bu uygulama da gayet kapsamlı. konum bilgisi eklemeleri falan yapılabiliyor.

    ipod logosu

    ipod uygulaması tüm cihazlardan kaldırıldı. onun yerine müzik logosu ve uygulaması geldi. videolar ise ana ekranda ayrı bir uygulama olarak göze çarpıyor.

    e-mail

    artık e-mailler'deki yazıları kalın, italik, altı çizilmiş vb. yapabiliyoruz.

    game center

    game center'a avatar eklenebiliyor. android kullananlar buna yabancı değil. ayrıca her kullanıcı oyundaki başarısına bağlı olarak puan alıyor.

    ***

    bunlar dışında ufak diğer özellikler şunlar:

    - sync esnasında cihaz kullanılabiliyor.

    - facetime video kalitesi geliştirildi.

    - son aramalar tek tek de silinebiliyor.

    - cihaz üzerinden şarkı veya şarkı listesi silinebiliyor.

    - app store'daki herhangi bir uygulama daha önce yüklenmişse, uygulama bilgilerine girmeden "yüklü" yazısı görülebiliyor.

    - e-mail eklerken, hotmail seçeneği mevcut değildi. diğer kısmından yapılıyordu. hotmail eklenmiş.

    - 3g üzerinden facetime özelliği getirildi. fakat tam olarak kullanılabilir değil. yeni güncellemelerin beklenmesi gerekiyormuş.

    - sim kart takılı olmadan facetime yapılabiliyor. (wi-fi ile)

    - haritada alternatif rotalar da çıkıyor.

    - hd youtube seçeneği. (sadece 3g ile bağlıyken. ttnet'le anlaşmışlar herhalde)

    - imessage, animasyonlu gif destekliyor.

    - sms okurken, klavye aşağı doğru çekilip gizlenebiliyor.

    - ayarlar>genel üzerinde "yazılım güncelleme" seçeneği var. bilgisayarla senkronizasyon yapmadan, sadece cihaz üzerinden yazılım güncellemesi yapılabiliyor.

    ***

    evet, genel ve ufak tefek ayrıntılarıyla ios 5 bu.
  • eskiden jailbreaksiz iphonelarda itunestan bir kaç adımda zil sesi yapıp kullanabiliyorduk ama sms seslerine müdehale edemiyorduk artık sms tonları da ayarlanabiliyor ilgili yazı için :

    http://www.iphoneturkey.biz/…-tonlari-ayarlama.html
  • wi-fi sync için illa şarja takılı olması gerektiğini okumama rağmen, emektar 3gs'min itunes'u açtığım anda senkronizasyon yapmasına izin veren işletim sistemi. sadece ilk seferinde bilgisayara bağlayıp özelliklerden wi-fi sync'i açmak yetti. acaba sadece bende mi bu durum var yoksa bütün iphone kullanıcılarında mı diye de merak etmeme sebep oldu ios 5.

    edit: şarja takılı olması şart değil, öneriymiş. cihaz sync esnasında pili bittiğinden mütevellit kapanır da zıçarsa diye. bilgilendiren suserlere selam ederim.
  • update'i sirasinda insanlarin basina gelen korku hikayelerini okudukca hayiflaniyorum.. "user experience", "ease of use", "end user doesn't have to care about that stuff" diye bas eti tuketen* bir firma boyle bir duruma**** goz yumar hale geldi..
  • yalnızca ilk iki gün yoğunluktan kaynaklı kurulum sorunları yaşanmış işletim sistemidir.
    öte yandan, itunes ile senkronizasyon için (en azından mac üzerinde) şarja takılı olma şartı bulunmamaktadır.
  • benim gibi yükledikten sonra şarj sorunu yaşayanlar bildirimler kısmından borsa uygulamasını kaldırırlarsa pil kullanımı oldukça verimli hale gelmektedir. hem imkb olmadan napacaksınız dow jones, nasdaq falan. ayrıca bende wi-fi ile senkorizasyonda şöyle bir sıkıntı yaratmaktadır. evde telefondan wi-fi kullandığım zaman bilgisayardan otomatik olarak itunes açılıyor her seferinde. kapatsam bile belli bir süre sonra tekrar açılıyor. çözümünü bile suserlar varsa insanlık namına bir el atmasını rica ederim.

    edit: sorun çözülmüştür, itunes açıdığında x'in iphone'a tıklayıp, summary kısmında open itunes when this iphone is connected işaretini kaldırın. el atan tüm suserlara teşekkürü bir borç bilirim
  • android'in daha önceden yapmış olduğu özelliklerden bazılarını yeni yeni bünyesine ekleyen telefon yazılımı.
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap