• türkiye'de 8.000 tl civarı bir paraya satılması planlanan telefona fakir iphone'u diyor millet.

    hayat çok mu güzel lan?

    hayır telefon endüstrisine de bir şeyler oldu. yurtdışında 750 dolaresmiş fiyatı. baktım şimdi iphone 4 çıktığında 200 dolardan başlıyor fiyatlandırması. iphone 5 de keza öyle. yüksek bellekli versiyonları da 300 dolar.

    o zamanın en pahalı telefonu onlardı, şimdi neden telefonlar 1000 dolar barajını aştı veya zorluyor, anlamıyorum.

    mesela benzer bir karşılaştırma olarak playstationlara baktım. çıkış fiyatları şöyle:

    ps1 (1995) - $299
    ps2 (2000) - $299
    ps3 (2006) - $499
    ps4 (2013) - $399

    burada ps3'te bir saçmalasalar da fiyatlar ps4'te tekrar normale dönmüş. 15-20 yıllık süreçte üstüne 100 dolar koyması da normal, oralarda da enflasyon 0 değil neticede.

    ancak telefonlar resmen fiyatlarını üçe dörde katladı son 4-5 yılda. ve bence bunda gerzek kullanıcıların, yani bizlerin payı çok büyük. türkiye ve dünyada bu aynı.

    edit: iphone 5 dediğim fiyatlarda olmakla beraber iphone 4 $399 ve $499 ile çıkmış sanırım. farketmez ama aradaki makas hala çok büyük.

    edit 2: eski fiyatlar kontratlı fiyatlarıymış, onun üstüne ödemeler de varmış. kabaca 650 - 800 dolar aralığında bir meblağa denk geliyormuş yani eski amiral telefonlar da. gereksiz kuruntu yapmışım. sadece bizde uçmuş fiyatlar. bilgilendiren herkese teşekkürler.
  • bazı suserların almayı düşündüğü telefon. xs max de alırlar ama tercih etmiyolar...

    peki, bize ne amına koyayım?
  • iphonun uzun salinimli formu
  • se gibi efsane kasa üzerine eklenen güçlü işlemci, kompakt model kafasının devamı olarak aynı kasada full ekran se2 çıkarmayıp abuk sabuk çıkarılmış modellerden biridir. seve seve tekrar küçülteceksiniz o tabletten bozma telefonları.
    (bkz: gerçek iphone bu değil)
  • ekranı gereksiz olmuş model. 326ppi'lik koyacaklarına keşke hiç ekran koymayarak maliyeti biraz daha düşürselermiş.
  • 300 dolarlık phocophone ile ekranı karşılaştırılarak, bakın aslında ekranı ne kadar güzel diye övülmeye çalışılan telefon. güzel hoş telefondur, ekran renk doğruluğu iyi, renk skalası geniş olabilir. ancak bu durum ekranının düşük çözünürlükte olduğu gerçeğini değiştirmez. 10-12 inç mesafeden 326 ppi ile pikselleri ayırt edemezsiniz lafı da kuyruklu yalan. 1.5 numara astigmat gözümle 400 üstü ppi ile 326 ppi yoğunluğu gayet ayırt edebiliyorum. iphone kullansaydım çok sorun eder miydim, sanmıyorum. bir süre sonra alışıyosun, çok büyük sorun değil. ancak 750 dolar verilen bir telefonda daha yüksek çözünürlük tercih edilmeliydi. insanların tepkisi de buna. iphone x'in ekranını örnek vererek savunmaya çalışmak da komik. çünkü iphone x pentile pixel dizilimine sahip. bu ekranlarda kırmızı ve mavi alt pixel sayısı yeşil piksel sayısının yarısı kadardır. sanıldığının aksine iphone x 450 ppi yoğunluğa sahip değil. bu sayısı sadece yeşil pikseller için geçerli. kırmızı ve mavi piksellerin yoğunluğu 326 ppi seviyesinde. ancak oled ekranlarda her bir alt piksele anti-alising uygulanabildiği için küçük metinlerde veya uygulama ikonlarının köşelerinde tırtıklanma görülmez. daha yüksek çözünürlükteki lcd ekranlara denk bir kalite elde edilebilir. peki apple neden xr'a 820p ekran koydu? sebebi gayet basit, segmentasyon. daha pahalıya sattığı ürünü tercih edilebilir kılmak. ekran da kullanıcıların seçimlerinde önemli bir parametre olduğu için böyle bir ekran tercihi yapıldı. kendi açılarından haklı olabilirler. ancak 100- 150 dolarlık telefonlarda bile 1080p ekranın kullanıldığı günümüzde insanların tepkisini çekmesi gayet normal karşılanmalı. sevdiğimiz markaları babamızın şirketiymiş gibi savunmayı ah bir bıraksak.

    https://www.idownloadblog.com/…x-oled-pixel-layout/
    http://www.displaymate.com/…phonexs_shootout_1s.htm
  • ıphone xr kullanıcısıyım. telefonu kullanırken sol elimde görüşme yapıyorsam sürekli olarak karşı taraf bana ""sesin gelmiyor"" yada ""kesik kesik"" geliyor diye uyarıda bulunuyordu. bende telefonda bir problem mi var acaba diye öncelikle hattımı ıphone 5s model telefonuma taktım. bir süre kullandım. xr ile 5s arasında hem ses kalitesi yönünden hemde iletişim kalitesi yönünden bariz farklar tespit ettim. daha sonra hattımı tekrar xr modeline taktım. gene telefon sol elimdeyken telefonla görüşme yaptığım kişilerden benzer geri bildirimler aldım. "apple destek" bölümüne ulaşıp durumu aktardım. sol elimdeyken problem yaşadığımı, 5s telefonumda durumu denediğimi fakat sorun olmadığını dile getirdim. müşteri hizmetlerinde bana telefonla destek veren (yanlış hatırlamıyorsam erkan)"...... bey siz android değilseniz böyle bir sorun olması imkansız" şeklinde yanıt verdi... ilk şoku atlatıp sessiz kaldım. şaşkınlığımı anlamış olacak ki "elinizde manyetik bir alan olmalı yoksa mümkün değil" deme zahmetinde bulundu...... "apple watch" kullanıcısı olduğumu bunun sebep olma olasılığını söyledim....
    neyse uzatmayayım konuyu....

    arkadaş ne diyorsun sen ne androidi?? insanca sıkıntımızı anlattık sana...
    seni oraya temsilci diye oturtana eğitim verende diyecek çok şey var ama tavsiyem şu çok bilindik hikayeyi armağan ediyorum;

    """vanilyalı dondurma sayesinde hatasını fark eden “porsche”nin başarısı
    porsche firmasi, 1983 yilinda otomotiv sektöründe yankı uyandıracak teknik donanıma sahip bir otomobille pazara girer.
    müsterilerinden gelen her türlü yorum ve fikirlere açik olan yönetim, aracin piyasaya sürülmesinden 2 ay sonra ilginç bir sikayet mektubuyla karsilasir.
    müsterinin sikayeti sudur:
    adım danny troatman. new jerseyde yasiyorum. esim ve cocuklarimla her aksam film seyretmeden önce sehir merkezinde bulunan markete dondurma almaya gidiyorum. bir ay önce aldigim porsche marka arabamla tabii ki...
    fakat ne ilginctir, ne zaman çikolatali veya meyveli dondurma alip arabama dönsem, araç calismiyor. oysa vanilyali aldigim zaman aracim rahatlikla calisiyor. bunun bir kac kere denedim ve her seferinde ayni sonucu aldim. yardimlariniz icin simdiden tesekkürler"
    porsche firmasindaki yetkililer derhal adi gecen bölgeye bir mühendis gönderiyorlar ve sebebini ögreninceye kadar orada kalmasini söylüyorlar.
    ertesi gün mühendis new jerseye variyor ve bay . troatmanla hemen temasa geciyor. ayni aksamdan baslamak üzere her aksam üstü mühendisimiz ve bay troatman dondurma almak üzere markete gidiyorlar.
    gercekten de cikolatalı ve meyveli dondurma alindigi zaman araba calismiyor, . vanilyali alindigi zaman ise rahatlikla calisiyor.
    mühendis ilk baslarda bu olaya saskinlikla bakiyor fakat bilimsellikten uzaklasmamaya gayret ediyor. aradan yaklasik bir ay geciyor. bay troatman ile her gün markete giden mühendis, . sonunda olayi cözüyor.
    yeni model porsche arabalarda kullanilan sogutma sistemi, arac durdurulduktan hemen sonra devreye giriyor ve motor belirli bir isiya düsene kadar motoru kilitliyor.
    markette en cok satilan dondurma ise vanilyali. bu yüzden vanilyali dondurma tezgahi önünde sürekli sira oluyor. bay troatman siraya girip dondurmasini alana kadar gecen süre, motorun sogumasi icin yeterli oluyor.
    fakat cikolatalı veya meyveli dondurma tezgahi önünde sira olmadigi icin dondurmayi hemen alip aracina geri dönüyor. motor ise kilitli oldugu için araç çalismiyor. mühendis, raporunu yönetime sunuyor.
    piyasadaki araclar geri toplanip, gerekli ayarlamalar yapiliyor ve müsterilere yeni haliyle teslim ediliyor."""""
  • iki haftadır kullandığım telefon. iphone 7+ dan geçmiş birisi olarak gayet başarılı buldum. özellikle şarjı çok iyi gidiyor, aktif bir kullanımdan sonra %50 şarj ile günü bitirebiliyorsunuz, yani rahatlıkla 2 günü çıkarabilir. yine iphone 7+ den küçük olduğu halde daha büyük bir ekrana sahip olması da güzel. ekranı xs modelleri gibi oled değil ve çözünürlüğü daha düşük. ama bunları ben günlük kullanımda hiç fark etmedim, hatta yan yana koyunca bile anlamak çok zor. televizyon gibi sinema izlemek için kullanıyor olsam fark ederdim eminim ama küçük telefon ekranı için bunlar çok önemli değil.

    sevdiğim diğer bir yanı ise face id. telefona bakarak açmak gerçekten bilim kurgu hikayesi gibi duruyor. ki bunu resim işleyerek değil gerçekten 3 boyutlu bir harita çıkararak yapması takdire şayan. zifiri karanlıkta, kafanızı yastığa yaslamışken, telefon biraz uzakta olduğunda, farklı açılardan... gibi bir çok durumda hiç sorunsuz çalışıyor. telefonu kullanırken şifre girmek gibi bir durum gerektiğinde de siz daha ne olduğunu anlamadan onayı vermiş oluyor, çok pratik. zaten böyle sorunsuz çalışmasa çok kullanışsız olurdu. benim özellikle rahatsız olduğum, eliniz ıslakken parmak izinin çalışmaması sorunu da yine doğal olarak çözülmüş oluyor.

    yeni tuşsuz tasarımla gelen, eskiden home tuşuna basarak yapılan, kaydırma hareketleri çok kullanışlı, hemen alışıyorsunuz. tuşa basma olmadığı için yapması daha hızlı. force touch un olmamasını ise hiç aramadım, zaten eski telefonda da çok az kullanırdım. imleci kaydırmak gibi kullandığım bir kaç yeri de yeni kısayollarla değiştirerek çözmüşler.

    fotoğraf kalitesi olarak ise iphone 7+ a göre ciddi bir gelişme var. özellikle ışık az olduğunda çok daha iyi fotoğraf çekiyor. eksiği ikinci kamerasının olmaması, yani 2x zoom yok. bu kullanışlı bir özellikti ama ikinci kameranın kalitesinin daha düşük olması nedeniyle eski telefonda da kullanmadığım çok oluyordu.

    xs ve xs max ile karşılaştırdığım zaman, ikinci kameranın ve oled ekran olmaması bu diğer telefonlara 250 ve 350 dolar daha fazla ödemek için yeterli neden gibi görünmüyor. özellikle şarjı bu diğer iki telefondan daha uzun süre gidiyorken.
  • iphone x ile yakın fiyata satılan telefon. iki telefon arasında kalanlar için, detaylarıyla özellik kıyaslaması:

    iphone xr'ın eksileri:

    - super retina yerine liquid retina ekran:

    xr'ın lcd ekranı, kontrast, renk gamı, renk canlılığı, görüş açısı ve tepki süresi (ghosting) olarak x'in oled ekranından geride.

    tabii xr'ın ekranı da iyi bir görüntü sunuyor; ancak kontrast olarak handikap yaşıyor. özellikle yüksek parlaklıktayken, siyah ve koyu tonlar gerçeklikten uzaklaşıyor; görüntüdeki derinlik de x'in gerisinde kalıyor. kontrast yüzünden, hdr ve dolby vision'ın getirisi de sahneye bağlı olarak sınırlanabiliyor.

    ayrıca, lcd ekranların yapısı gereği, panelle camın arasındaki mesafe fazla.

    lcd'nin avantajı ise, burn-in riskinin olmaması. bir de en yüksek parlaklığı biraz daha fazla; ancak oled ekran karşısında, gün ışığı altındayken etkisini hissettirmesi zor olabilir.

    - 2436x1125 yerine 1792x828 çözünürlük, 458 ppi yerine 326 ppi:

    bu farklar kağıt üzerinde hayli yüksek olsa da, xr'da alt piksel dizilimi olarak diamond pentile yerine rgb kullanıldığı için, fark kağıt üzerindeki kadar fazla değil. ancak her durumda x'in kalitesi daha yüksek.

    ayrıca, mesela xr'la bir ekran görüntüsü çekip, 1440p telefonlu bir arkadaşınıza yolladığınızda, 828p olarak, bulanık bir biçimde görüntüleyecek.

    - 3d touch olmaması:

    3d touch'ın kalkmasının en büyük götürüsü, pubg mobile gibi shooter'ları oynuyorsanız yaşanıyor. bunun haricinde, günlük kullanımda link önizleme ve klavyedeki trackpad özelliğinde kayıp yaşanıyor. xr'da trackpad'i kullanmak için, space tuşuna basılı tutmanız gerekiyor.

    - arkada çift yerine tek kamera olması:

    iphone xr'ın sensör boyutu ve isp avantajına rağmen, sadece bir kamera olması, 2x zoom'dan itibaren x'ten daha detaysız görüntüye ve portre modunun kalitesinin düşmesine yol açıyor. ayrıca, portre modu sadece insan suratında düzgün çalışıyor.

    not: iphone x'in zoom'daki avantajı, yeterli ışık koşulları varsa geçerli. zira ikinci kamerasının sensör/pixel boyutu ve lens açıklığı, xs'te olduğu gibi, ana kameranın gerisinde.

    - ekran çerçeveleri daha kalın ve kasa çerçevesi çelik yerine alüminyum:

    x'in yan çerçeveleri halihazırda kalınken, xr'daki fazladan kalınlık pek iyi durmuyor. ayrıca, kasanın ağırlığı da 20 gr fazla.

    iphone xr'ın artıları:

    + a11 bionic yerine a12 bionic soc:

    (bkz: #81229275)

    a12 bionic'in önceliği güç tüketimini düşürmek olsa da, performansta da şimdiden bazı faydaları oldu. asphalt 9 ve fortnite oyunları, a12 üzerinde 60 fps hızını destekliyor . neural engine'daki gelişmenin etkisiyle, face id de biraz daha hızlı çalışıyor.

    + kamera sensörü, lensi ve isp gelişmeleri:

    xr'da tek kamera var; ancak xs ana kamerasıyla aynı.

    *kamera sensörü x'teki 1/3 inç yerine 1/2.55 inç olduğu için, düşük ışık performansı, dinamik aralık ve çekim detayı biraz daha iyi (detaydaki üstünlüğü, sadece normal çekim ve 1.9x'e kadar zoom'da geçerli).

    *a12 bionic ve sensör hızı sayesinde, kamerada smart hdr özelliği bulunuyor. bu tür özellikler, iphone x'te sadece üçüncü parti uygulamalarla kullanılabiliyor.

    *portre modunun bulanıklık düzeyi ayarlanabiliyor.

    *xr 28 mm yerine 26 mm lens sayesinde, biraz daha geniş çekimler yapıyor.

    + ön kameranın 60 fps video çekebilmesi:

    ön kamera da xs'le aynı olduğundan, 60 fps çekim var. a12'nin de kaliteye ufak getirileri olabilir.

    + stereo ses kaydı:

    video çekimleri de dahil olmak üzere, ses kayıtlarını mono yerine gelişmiş bir stereo formatında yapıyor.

    + 5.85 inç yerine 6.06 inç ekran:

    bu farkı düşük çözünürlük ve ppi baltalasa da, yine de bir avantaj denebilir. en azından klavye tuşları büyümüş oluyor.

    tabii ekran boyutu, daha geniş ekran çerçevesiyle birleşince, xr'ın kasa genişliğini neredeyse xs max'in düzeyine çıkarıyor (75.7 mm vs 77.4 mm).

    + hoparlör sistemindeki gelişmeler:

    xr, xs'teki hoparlör sistemine sahip. ahize hoparlörü ana hoparlörle benzer düzeyde ses üretebiliyor. hoparlörlerin stereo etkisi de daha gelişmiş.

    bu getiriler hem donanım hem yazılım kaynaklı olabilir. android tarafındaki dolby atmos gibi yazılımsal eklentiler yapıldıysa, ileride iphone x'e de eklenebilir.

    + 2716 mah yerine 2942 mah batarya:

    a12 bionic ve düşük çözünürlükle birleşerek, belirgin biçimde daha iyi batarya süresi sunuyor. yine de, lcd ekranın multimedya içeriklerde daha çok güç tüketmesi ve 6.06 inç boyut yüzünden, her zaman üstün olmayabilir.

    + çift sim kart desteği

    netice: bana göre, iphone x'in oled ekran, 3d touch ve kasa tasarımı avantajları daha anlamlı. ancak xr'ın da ikilem yaratacak yönleri var. zaten xr'ın piyasaya sürülmesindeki amaçlardan birinin, tüketiciyi xs'e yöneltmek olduğu anlaşılıyor.

    bu detaylı entry'yi okuyan biri de, "1000-1500 lira daha ekleyip xs alır geçerim" diye düşünecektir*
  • ekran çözünürlüğü 1792x828 imiş ppi değeri ise 326, iphone 8 ile aynı yani iphone 8 ekranındaki pikselleri göremiyorsanız bunun da göremezsiniz abartmaya gerek yok.
hesabın var mı? giriş yap