• fotoğrafçılığa farklı bir boyut getiren, yeni bir akım. akıllı cep telefonlarının kullanım oranının ve sundukları hizmetlerin de artmasıyla kaçınılmaz olan bir akım belki de. öyle ki fotoğraf çekmekle kalmıyor, üzerine anında farklı farklı efektleri kondurup, yine eş zamanlı olarak tüm dünya ile paylaşabiliyorsunuz. fotoğrafa gönül vermiş iphone kullanıcılarının adını koyduğu bu akımın tanıtım cümlesi içeriğini özetler nitelikte aslında;

    "dünyayı cebe sığdıran fotoğraf akımı: iphoneopgraphy"

    sadece adı atılmış bir akım değildir üstelik zira ilk sergisi 19 kasım'dan itibaren ankara’da ziyaret edilebilir. detaylar için; http://www.iphoneographytr.com/

    ben de kendi gördüğü şekilde etrafında olan biteni fotoğraflamaya çalışan bir amatör olarak gittim, gördüm ve çoğu fotoğrafı beğendim. güzel fotoğrafları kıskandım da, her zaman ki gibi.

    tanıtım kitapçığında bunun fotoğraf çekmenin kolay yolu olduğuna değinilmiş, “neden iphoneography?” başlığının altında. kesinlikle daha kolay.saatlerce bilgisayar başında uğraşmak yok. nerede ne ile karşılaşacağını bilmeyen ve bunu riske atamayan bir fotoğrafçının sırtlanıp da yollara düştüğü kilolarca ağırlıktaki ekipmanlar yok. sen onları çekerken etraftakilere fotoğraf çektiğini hissettirmek yok.insanları koca objektifler ve koca makinalar ile tedirgin etmek yok, bir gülümseme bir bakış ile yine onları ikna etmeye gerek yok. ve belki daha başka birçok sebeple daha kolay, katılmamak mümkün değil. ben yine de oyumu o koca ağırlıkların altında kalıp, insanlara ulaşmaya çalışmaktan yana kullanmayı tercih ediyorum.

    yakın zamana kadar digital fotoğrafçılık mı yoksa analog fotoğrafçılık mı tartışılırken, şimdi bambaşka teknolojilerin kapılarını açtığı fotoğraf çekme ve sunma şekillerinden bahsediyoruz. harcanan emekle birlikte, buna sebep olan istek ve heves her ne şekilde olursa olsun takdir edilmeli. hele bir de neticede seyirlik fotoğraflar sunuluyorsa, biz fotoğraf sevenlere de tadını çıkarmak düşüyor.

    yine de ortaya ne çıkacağını bile bilmeden deklanşöre basan, saatlerini karanlık odalarda fotoğraflarına can vermek için geçiren üstatlara da selam etmeden noktalamamak gerekir bu yazıyı.
  • teknolojinin akıllı telefonlara mükemmel bir şekilde entegrasyonunun olduğu şu zaman diliminde, teknolojinin bu denli yoğun ve hayatı kolaylaştırmayı çalıştığını varsayarsak -ki doğru bir önerme- popüler olan ve olmaya devam edecek bir akım kendisi. fakat buna sanat diyebilir miyiz, orası muamma. çünkü bana kalırsa, sanat; insan fikrinin yeteneğiyle birleşerek ortaya ürün çıkarmasıdır. fakat bu akımda sanat diyebileceğimiz tek şey, çekilen kareyi insanın düşünüyor olmasıdır fakat o kadraj dışında her şeyin dijital olması ve dijital bir aletin bir şeyler üretiyor olması (çeşitli filter'lar, renk oynamaları vs.) bunu insandan bağımsız bir hale getiriyor bana kalırsa.

    diyeceğim şudur ki, göze hoş gelen fotoğraflar çıkarabilen bir akım fakat, tam olarak sanat değil hoş bir eğlence aracıdır tam olarak.

    iphoneography başlığına yazdım, çünkü instagram dahil ilk iphone'da vardı ama bu fikrim genel olarak instagram'la gelen akımdır bana kalırsa.
  • iphone ile icra edilen fotoğraf sanatı olarak da adlandırabileceğimiz akım. fotoğrafların instagram uygulaması ile filtrelenmesi bir nevi farzdır.
    şöyle de güzel bir örneği mevcuttur: [http://www.ardini.nl/en/iphoneography-2/ http://www.ardini.nl/en/iphoneography-2/]
  • oldukça yoğun rağbet gören bir instagram etiketi*.
hesabın var mı? giriş yap