• yakın gelecekte, insanların tv izleme anlayışlarını değiştirecek, eğlence ve iletişim anlayışına yepyeni boyutlar getirecek teknolojinin kısaltmasıdır.
  • kullancılara kendi televizyon kanallarını yapma olanağı da tanıyacağından, bir kaç sene içinde weblog, blogging gibi kavramların en büyük rakibi olacak süper teknoloji.

    edit: televizyon izlerken ekrandaki pencere aracılığıyla sesli görüşme yapmak da işin en eğlenceli yanlarından biri tabiki de. hatta bazı set top box modellerindeki uzaktan kumandalarda hoparlör ve mikrofon olduğunu da belirteyim. yani zaplamaktan başka bi halta yaramıyor gibi görünen kumandamızı dect telefon gibi de kullanabileceğiz artıkın.

    editin de editi: alcatel-lucent'in tpsda (triple play service delivery architecture) mimarisiyle en basarili uygulayıcısı olduğunu düşündüğüm teknoloji.
  • o kadar eğlenceli olacak ki bir taraftan maç izlerken arkadaşınızla maç sırasında konuşma penceresi açarak konuşabileceksiniz*. sponsorlar edinerek izlemek istediğiniz filmlerin bir bölümünü, ekranda sponsor reklamı görünmesi şartıyla * daha ucuza veya bedavaya izleyebileceksiniz. ağzınızı daha da sulandırayım, ekranın bir köşesinde maç izlerken diğer köşesinde de amerika'daki halalarınızı teyzelerinizi veya çocuklarınızla görüntülü haberleşebileceksiniz. ama kötü haber ise bant genişliğinin büyükce olduğu.
    minimum 20mbps olması. şu durumda iptv yayıncılığının türkiye'de podyuma çıkması uzun sürecek gibi. yani. kablolu tv karşısında bilgisayara devam..

    adnan aybaba - telegol

    edit: * uyarı üzerine minimum hızı 2mbps yeter"miş
    kendime ufak at da civcivler yesin diyorum
    edit2: netoworkculer* kızıyor... "20mbps daha realistic bir datarate dir" diyorlar. (bkz: hdtv)
    edit3: * bizzat test etmiş ve 4.5 mbit ile gayet olumlu sonuçlar almış. ama nolur ne olmaz diyor ve ekliyor 8 mbit kullanın.
    tahta kale gibi yok mu arttıran? (bkz: swh)
  • networkçü adamın elinde kumanda zap yaparken ethereal logu toplayabilmesini sağlayan teknolojidir. farklı bir televizyon izleme tecrübesidir, özellikle networkçü bünye için.
    hatta her televizyon kanalının pinglenebilmesi gibi bir tecrübe de yaşatabilir kimi unicast durumlarında.
  • alt yapısı, windows 2003'de(standart edition) bulunan windows media services zamazingosudur.

    örneğin "mms:// ipnumarasi/tv1/" şeklinde mms yayını sunar. hatta mms protokolünü http'den yansıtırsanız "http:// ipnumarasi/tv1/" şeklinde de yayın imkanı verir.
  • şukela bir sistem. öyle böyle değil, yeterki internet hattınız birkaç mbit lik bir dsl olsun.
    ancak iptv öncesinde ilk olarak yeni nesil televizyonlar belirecek! internete bağlabilen yani ethernet girişi olucak, siz dsl/kablo modeminizden bir kabloyuda bu yeni nesil tv ye takıcaksınız. hatta wireless özelliğide bile olucak kimi modellerin kablo derdiyle uğraşılmacak.
    neyse efendim bu iptv denen zamazingonun yayınlarını televizyonunuzdan izlemek için yeni nesil tv lerden misal aldınız. peki nasıl çalışacak bu sistem? derseniz ise şöyle;
    digiturk misali birçok platformlar olacak dünyada bu alt yapıyı sunan. siz tv kumandanızdan televizyon kanalının ana menüsüne ulaşıyorsunuz, film izlemek için sinema salonu kısmına geçiyorsunuz karşınıza menüde onlarca, yüzlerce film geliyor. misal transformers filmini izlemek istiyorum. seçiyorsunuz aha başladı film diyerek biranda seyre dalıyorsunuz. bir süre sonra kapı çalıyor gelen arkadaşınızdır. "- berkcan selam aşkım, üff geç kaldım film yarı olmuş" diyecek muhtemelen. dert değil. filmi başa sarın! sanki kendi dvdplayer misali. engüzel özelliklerinden biri bu. iptv platformlarında kullanıcılar video'ları istenilen noktadan başlayıp istedikleri haltı yiyebilcekler. bildiğin dvdplayer. yayıncı kuruluş kendi bilgisayarlarına(server) onlarca film atıyor. sende uzaktan bağlanıp izliyorsun kısaca. mevcut bir yayın akışı pek olmayacak.

    yada olucak bir yayın akışı o ise şöyle. aynı keza yayıncı kuruluş elindeki dizileri filmleri belgeselleri birbaşka kanalına koyacak orada ise yayın sürekli streaming broadcast olup sürekli akıcak billur tuz misali. bu ise bildiğin anten/uydu tv den farksız. bu kanal diğerinin aksine beleş olur tabiki

    diğer ver parayı aç izle filmlerini kanalında ise istediğin haltı yemek mümkün. daha çok bunu hollywood gibi film şirketleri kullanıcak. sinema gitmek yerine film vizyona girdiği gün aynı anda iptv platformunda da yayına geçicek. kişi oturup yeni nesil iptv destekli tvsinden açıp izleyebilcek vizyondaki sinema filmlerini. sar başa yeniden izle. durdur git mutfağa çay koy gel başlat yeniden izle. para bol anasını satim

    neyse efendim peki bu iptv denen güzel zamazingo nezaman hizmete girecek derseniz ise şunu diyim. canım cicim iki gözüm, sistemin alt yapısı birkaç yıldır hazır aslında. sadece bu iptv yayınlarını televizyonunuzdan izleme imkanı vericek internete bağlanabilen televizyonlar yok piyasada. zor mu yapmak ? yok çok basitte. hani diyelim şimdi çıksa o tv ler, şuanda piyasada bulunan zilyon tane plazmalar, lcd tv leri kim alıcak? di mi canım. bak şuan onlar misal 1000~5.000$arasında değişiyor. iptv li tv çıksa fiyatları belkide 500$ a düşecek çünkü maliyetleri tüplü tv lerden bile ucuz! neyse efenim biraz para kazansınlar bu plazme / lcd tv üreticileri. sonra bi ara belki 3-5 yıl sonra bu internetli tv lerden üretmeyi düşünebilirler.

    (bkz: ben olmuşum matrix sen hala mermidesin kurşundasın)
  • set top box aracılığı ile mevcut televizyon cihazlarının bağlanabildiği yayın tipidir.
  • akşam işten eve döndünüz, yorgunsunuz kahvenizi aldınız dinlenmek için televizyonun başına geçtiniz. kumandanın tuşlarına bastınız, istediğiniz dizi yada program başlamamış... kumandanız ile kanallar arasında dolaşmaya başladınız ama karşınızda birbirinin aynı programlar. bunların arasından beğenmek zorundasınız.

    peki artık bu zorunluluğunuz yakında kalkacak dersek? televizyonun kumandasını aldınız, düğmeye bastınız karşınıza bir menü çıktı. menüden haberleri seçtiniz. fakat haber saatini daha var. hiç sorun değil. haberler hemen karşınızda. hatta kişisel haber akışınızı bile hazırlayabilirsiniz. örneğin çocuğunuz başka bir şehirde üniversitede okuyor. ve siz o şehirle ilgili haberleri merak ediyorsunuz. yada memleketinizdeki haberler ilginizi çekiyor. bunun için tek yapmanız gereken televizyonunuza ilgi alanlarınız ile ilgili ipuçları vermek. hangi diziyi seviyorsunuz, hangi takımı tutuyorsunuz, hangi video klibi izlemek istiyorsunuz, hangi filmler yada belgeseller hoşunuza gidiyor, hepsi emrinizde.. hayal gibi diyorsanız hiç de değil.. iptv ile hepsi artık evinizde..

    nedir?

    şifreli, şifresiz tv kanallarının ve depolanan video içeriklerinin, ip(internet protocol) paketlerine dönüştürülerek genişband internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanmasıdır.

    son kullanıcının evine alacağı bir stb(set top box) ile gelen dataları, tv sinyaline dönüştürerek televizyonundan rahatlıkla izleyebilecek. üstelik bunun için bir bilgisayara da ihtiyaç duymadan.

    ne getirecek?

    iptv'nin en büyük getirisi interaktif uygulamalara olanak vermesi. iptv sayesinde insanlar isteğe bağlı bir yayın özgürlüğüne kavuşmuş olacaklar. artık izleyicilerin, ne zaman neyi izleyeceklerini televizyon kanalı yöneticileri değil, kişinin kendisi karar verecek.

    kaynak: cihan haber dergisi

    türkiye'nin ilk iptv'si için
    (bkz: tebkobitv)
  • bir tek dvb streami icin yaklasik 3.5 mbit gerekirken, ayni kalitedeki bir iptv streami icin yaklasik 1.5 mbit gerekir. ancak dvb yayini herhangi bir dvb destekli uydu alicisi ile izlenebilirken iptv icin hali hazirda vasatin ustunde bir bilgisayar gerekmektedir.
  • "bu kanala erişim mahkeme kararıyla kapatılmıştır" yazısını görmemizi sağlayacak teknoloji.
hesabın var mı? giriş yap