• aydınlanma sonrası ulus devlet kavramı ile ortaya çıkan, tıp, antropolojii, dilbilim ve tarih gibi bilimlerle desteklenerek propagandası yapılmış bir ideoloji için gayet geçerli önermedir.

    şöyle ki; (bkz: #10493715)

    ayrıca bu yaklaşım ırkçı karşıtı retorik tarafından genelde gözardı edilen bir vakıadır.
  • dünyanın 1992 yılına kadar yapılmış en önemli sigara karşıtı araştırmayı nazi dönemi almanyası doktorlarının yapması, bu önermeye bir örnektir.

    sadece bu da değil nazi doktorlarının tıp literatürüne katkıları özgür dünya tarafından yıllarca kullanılmıştır.

    hitler's scientists: science, war, and the devil's pact, john cornwell, new york : penguin, 2004.
  • neresinden tutulsa elde kalan çağdışı, sapık bir zihniyeti* bilimsel bilgiyi kullanarak yeniden hoş gösterme çabasındaki bir kısım zerzevatın öne sürdüğü düşünce. üstelik bu düşünceyi öne sürerken, nazi dönemi toplama kamplarındaki sivilleri insanlık dışı yöntemlerle kobay olarak kullanan alman doktorların çalışmalarını da örnek gösterebiliyorlar.

    (ara: akıl fikir)
    (bkz: ırkçılık bir insanlık suçudur)
    (bkz: ırkçılık/@küncülü akıt)
  • ziya gökalpin pozitivizmiyle rahatça örneklenebilecek gerçektir.
  • genelde;

    "bilimsel bilgi = iyi
    irkçilik = kötü

    öyleyse irkçilik bilimsel bilgi değildir*"

    şeklinde reddedilen fikirdir.

    (bkz: türklüğü ölçmek)
  • özellikle gün itibariyle tekrar üzerinde düşünülmesi geken, birçok araştırmanın ana konusu olmuş önermedir.

    ulusun kuruluş aşamasında peydahlanmış tarih yazıcılığı, dil çalışmaları ve antropoloji araştırmaları düşünüldüğünde gelinen nokta o kadar da şaşırtıcı değildir. bir yandan kabul edilen retorik türklüğün esasının vatandaşlığa bağlı olduğu vurgusunu yaparken, diğer yandan da kuruluş yıllarının bilimsel ve siyasal çehresini inceleyen araştırmalar ulus inşasının etnik kökene dayandırıldığının altını çizmektedir.

    bu işin bilim kısmına gelindiğinde maksudyanın türklüğü ölçmek tezi gayet aydınlatıcıdır. 1939 yılında eugéne pittardın danışmanlığında cenevre üniversitesinde, türk halkının ırksal özellikleri üzerine bir doktora tezi yazılmıştır. bunu hazırlayan bilim adamı afet inandır.

    bu çalışması için 200 kadın üzerinde yaptığı ön çalışmanın yetersiz olduğunu söyleyerek daha büyük bir çalışma yapılması için hükümete başvurur. ve sonuçta anadolu'da 64000 kişilik bir anket düzenlenmiştir. buradaki anketten kasıt, kafatası ölçümleridir. bu çalışma, 1937 yılının 19 haziran'ından 31 aralık'ına kadar sürmüş ve ardından türk ırkının brakisefal kafatasına sahip alpin ırktan olduğu ortaya çıkmıştır.

    maksudyan, n., 2005, türklüğü ölçmek, sf 94-96

    antropolojik çalışmalar bununla da sınırlı kalmayarak, türk tarih tezini destekleyicisi rolüne bürünmüştür. ölçülerle ve bilimsel yöntemle desteklenen bu çalışmalar tarih tezini sağlamlaştırmak üzere kullanılmışlardır.
  • (bkz: ters oranti)
  • leleoeoeaoaoeoe dedirten durum. bir afrikalı arkadaşıyla labda yanyana çalışmış olsa, bir asyalı hocadan ders almış olsa bunu diyenler, içim yanmayacak.
  • ifade (en azından tarihsel bir dönem için) geçerlidir.

    fakat anlamı, ırkçılığın gerçeklikle teyid edilebildiğine ("bilimsel bilgi" ile sınanmasına) değil,

    "bilimsel bilgi" ile kast edilenin egemen ideoloji ve geçerli olan toplumsal dizge ile ne denli koşut geliştiğine delalet etmektedir.

    postmodernist amca ve teyzelerle (ve savunabileni varsa sabilerle) uzlaştığım yegane sav da bu olsa gerektir. bilim dediğiniz her ne ise, toplumsal bağlamda tanımlıdır ve dahi mevcut iktidarın araçlarından biridir.

    pozitivist amcalar ve teyzeler (ve savunabileni varsa sabiler) kızacaklar bu sözüme en çok, feyerabend'den evvel,, biliyorum.
    onlar da takkeyi önlerine koyup düşünüversinler artık bir zahmet.
  • butun dusunce akimlari gibi kendisini bu dunyaya baglamak, iddialarini makul gostermek mesruiyet kazanmak icin irkcilik da bilimsel tabani varmis gibi yapar. nazilerin taa tibetlere kadar gidip aryanlik arastirmalari yapmalari, 1930 ve 40larda eugenics hikayesinin bu denli kuvvetle savunulmasi falan hep bundan dolayidir. adama benim irkim ari, benim irkim super, seninkinden daha iyi dedin mi kanit sunmadikca anca bir yere kadar gidersin.

    ama nazi'lere kadar gitmeye gerek yok. elimizde guzelim gunes dil teorisi var, turk tarih tezi var.

    pek guzel. iyi de irkcilik bilimsel bilgi ile eleledir ne demek? irkcilik, butun diger ideolojiler gibi kendisine bilimsel bir taban arar. ama bulamaz. sozde bilimsel verilerle kendisini mesru kilmaya calisir ama beceremez. irkciligin bilimsel yonteme tecavuz etmesine eleledir demek biraz garip. olsa olsa irkcilik bilimsel bilgiye tecavuz eder, bilimsel bilgiyi istismar eder, bilimsel yontemi carpitir, eger buker falan olmalidir.

    elelelik istestir, bilimsel bilginin de kendi istegiyle irkciligin elinden tuttugunu ima eder, oysa bilimsel bilgi rizasi disinda kelepcelenmistir nicedir kendisini mesrulastirmak icin istismar eden dusunce akimlarina.

    bilimsel bilginin, bilimsel yontemin irkcilika destek olmak gibi bir egilimi, ozellikle onun iddialarina kanit bulmak icin bir egilimi mi var da elele oluyor irkcilikla? sonucta feyerabend basligi esanlamli olacak sekilde bilimsel bilgi irkcilik ile eleledir diye de acabilirdi.

    unutmamak lazim ki her turden irkci soylemi yalanlayan, elinden mesruiyetini alan da bizzat bilimsel bilgidir. eugenics insanlarin akli basina geldigi icin degil bilimsel olarak temelsiz oldugu anlasildigi icin ortadan kalkti, amerikada bir zamanlar zenci kaninin beyaz kaniyla karismamasi gerektigi inanci hakimdi (kimi zevzeklerde hala var) ama bilimsel arastirmalar sayesinde simdi hastahanelerde irk gozetmeden kan depolaniyor.

    bilimsel olarak gecersiz bir yontem oldugu anlasildigi icin artik kafatasi olcmeye kalkan oldugu zaman kicimizla gulmemiz daha kolay. kimi zaman irkciligin zaten yanlis olmasi yetmiyor, her kanaldan yanlislanmasi gerekiyor. o zaman yardimimiza kim kosuyor zannediyorsunuz?

    antropolojiden verilen ornekler de, eugenics hikayesi de, nazilerin ari irk arastirmalari da bilimsel bilginin irkciligin emrine amade olmasina ornekler degil, bilimsellik kisvesi altinda kendini mesru kilma cabalarina orneklerdir. eger bir sey anlatiyorlarsa bize o da bilimsel bilginin mesrulastirici gucu, ve o guce sahip olmak icin deli sacmalarina bilimsellik addetmek icin ne denli ugrasildigidir.
hesabın var mı? giriş yap