• her zaman insanlar geçmişte dünyaya yön veren insanları ve fikirleri merak etmişlerdir. fakat çoğunlukla bu insanları insanoğlu kendince tasvir etmiştir. kulaktan kulağa akan bu insanlar belki bir tarih aralığında yaşamıştı, belki de insanın hayal gücünden ibaretti.

    neyse konumuza dönelim; isa'nın gerçek yüzü nasıldı acaba? şimdiye kadar bir çok tasviri yapılmıştı. aynı soruyu atlanta'daki columbia theological seminary'de doçent olan carlos f. cardoza-orlandi sormuş ve sanatçıların kültürlerinin ve geleneklerinin etkilerinin derin olabileceğini düşünmüş olduğu bir çok betimlemeye baktığında bütün tasvirlerde batı avrupalı bir insan imgesinin baskın olduğunu görmüş( bazı tasvirlerin arap ve ispanyol olduğu da görülmektedir)

    bunun üzerine israilli arkeologlar ve wilmington'daki north carolina üniversitesi'nde adli antropoloji hocası olan profesör a. midori albert, adli antropoloji bilimini kullanarak, farklı insan gruplarını, kültürlerini ve arkeolojik verileri ve fiziksel, biyolojik bilimleri kullanır. bir tıp sanatçısı olan richard neave gibi isimleri de takıma katarlar.

    isa döneminde yaşadığı bilinen insanların kafataslarının röntgen ve tomografisi çekilir ve özel bir bilgisayar programı kullanılarak o dönemdeki insanların deri ve kas kütlelerini belirlediler. ayrıca eski yahudi metinleri ve incil'e bakarak o zamandaki saç ve sakal şekillerini ortaya çıkardılar.

    bunca veri ışığında , araştırmacılar yüzün dijital 3d rekonstrüksiyonunu yaptılar ve şöyle bir tasvir ortaya çıktı.2

    kaynak
    kaynak
  • (bkz: serkan kaya) lan bu
  • doğru olma ihtimali yüksektir, en azından kara kaşlı, kara gözlü, kavruk tenli olduğu doğrudur. zira isa diye biri yaşamışsa bu kişi mezopotamyalıdır. anadolu'dan italya'ya kadar da insan tipi böyledir. o sarışın mavi gözlü tiplerin avrupa'ya gelip karışması kavimler göçü'nden sonra gerçekleşiyor.
hesabın var mı? giriş yap