• boşlukta 300.000 km/s'lik bir hızda hareket eden ışık, kristaller içinde veya ultra soğuk atom bulutlarında tutunmayı içeren yöntemlerle tamamen yavaşlatılabilir veya tamamen durdurulabilir. şimdi yeni bir araştırmada, araştırmacılar teorik olarak ışığı durma noktasına getirmenin yeni bir yolunu buldular. ışığın belli bir simetriye sahip dalga kılavuzlarında, iki ışık modunun bir araya gelip birleştiği noktalar olduğu "istisnai noktalarda" durduğunu gösterdiler.

    ışığı durdurmak için kullanılan diğer yöntemlerin çoğundan farklı olarak, yeni yöntem gelecekteki yavaş ışık uygulamaları için önemli bir avantaj sağlayabilecek çok çeşitli frekans ve bant genişliği ile çalışacak şekilde ayarlanabilir.

    technio - israil teknoloji enstitüsü'ndeki araştırmacılar tamar goldzak ve nimrod moiseyev, rio de janeiro'daki ınstituto de matemática pura e aplicada'daki (ımpa) alexei a. mailybaev ile birlikte, istisnai noktalarda ışık durdurmaya ilişkin bir makaleyi physical review letters'ın yakın tarihli bir sayısında yayınladılar.

    araştırmacılar açıklamasına göre, dalga kılavuzlarında kazanç yada kayıp parametrelerini iki ışık modunun birleştiği (bir moda birleştirilmesi) şekilde değiştirerek olağanüstü noktalar yaratabilir. ışık bu istisnai noktalarda durmasına rağmen, çoğu sistemde ışıkların çoğu bu noktalarda kaybolur. araştırmacılar, bu sorunun eş zamanlı (pt) simetriye sahip dalga kılavuzlarını kullanarak düzeltilebileceğini gösteriyor çünkü bu simetri kazanç ve kaybın daima dengeli olmasını sağlar. sonuç olarak, ışık, istisnai noktaya yaklaştığında kayıpları ortadan kaldırarak sabit kalır.

    durdurulmuş ışığı serbest bırakmak ve normal hıza kadar hızlandırmak için, bilim adamları kazanç / kayıp parametrelerinin basitçe tersine çevrilebileceğini gösterdi. yeni yöntemin en önemli özelliği, istisnai noktaların kazanç / kayıp parametrelerini ayarlayarak herhangi bir frekansla çalışacak şekilde ayarlanabilmesidir.

    araştırmacılar ayrıca, bu yöntemin akustik dalgalar gibi ışıktan başka dalga türleri için de kullanılabileceğini düşünüyorlar. gelecekte bu olasılıkları daha fazla araştırmayı planlıyorlar.

    kaynak: (bkz: prl*)
    fizikolog
hesabın var mı? giriş yap