• medeni kanun madde 23 vd. uyarınca kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan biri olan isim hakkı kişinin değiştirmek sureti ile üzerinde tasarruf edebileceği haklardan biridir. sosyolojik olarak ele alınmak gerekirse kişinin doğumundan ölümüne kadar anılacağı bir ismi kendisinin seçmesi kadar doğal bir şey olmasa gerektir. fakat ne yazık ki hala ülkemizde isim değiştiren cenah ile dalga geçilmekte, ısrarla eski isimleri ile hitap edilmekte. toplum olarak bir insanın kendimizce sözümona komik(!) bir özelliğinin ön plana çıkarılmasına bayılıyoruz efendim.
  • nüfus müdürlüğüne gidip dilekçe vererek mahkemesiz gerçekleştirilebilen eylem. 15 gün içinde sonuç size iletiliyor. bu yolla herkesin 1 kere değiştirme hakkı bulunuyor.

    not: bildiğim kadarıyla sadece yazım yanlışlarında geçerli
  • mümkündür. bir arkadaşım ve ailesi "kabak" olan soyisimlerini değiştirmişlerdi. (lütfen nasıl yapıldığını bana sormayın ben sadece şahit olduğum şeyi söyledim)
  • ben de sadece ismime ısınamadığımdan değiştirmek istiyorum.yeşillendirin lütfen
    edit:değişmedi
  • kaderi de değiştirmektir.
    ortadoğulu imajdan siyrılmak ve birkaç adım öne geçmek için yapılması gerekendir.

    (#68479849) burdaki isveçte yaşamış olan arkadaş çok güzel bir şekilde açıklamış.
  • 3 kasım 2019'a kadar mahkeme kararı olmadan nüfus müdürlüğünden isim ve soyadı değişimi oluyormuş. tek seferlik böyle bir uygulama gelmiş. sabah haberlerde izledim. uğraşmaya üşenen arkadaşlarım vardı. belki birine faydası olur diye yazayım dedim.

    edit:eski haberi yeni haber gibi vermişler resmen. 2018 başında çıkmış. 3 kasım 2019'a kadar bu şekildeymiş. bence bir seferlik olanı süresiz olarak nüfus müdürlüğünden olmalı.

    büdüt: insanlara çok garip isimler veriliyor. utanç duyulacak vaziyette olanlar var. annesi babasının düşüncesizliğini neden çeksinler ki? değiştirmek bu kişilerin hakkı. sevmeyenler de olabilir ayrıca. bu da normal. saygıyla karşılamak gerekir. ayrıca öyle garip soyadları var ki bilemedim.
  • bir arkadaşım yakında ismini değiştiriyor. mevcut ismi epey normal ve sık sık karşılaştığımız bir isim.
    artık kullanmaya başlayacağı isim de bir o kadar normal ve sık kullanılan bir isim.
    değişiklik sebebi ise psikolojik süreçler.
    bu değişiklik ona 'yeni bir olma fırsatı' verecek diye benim çok kaba, kendisinin çok ince anlattığı bir durum var.
    ancak yeni biri olmak bu kadar kolay mı diye düşünmeden edemiyorum.

    bir de uzun zamandır a... diye seslendiğim insana şimdi b... diye seslenecek olmam, bu alışkanlık değişiminden benim nasibime düşecek ayar ne olacak.

    isim değiştirmek dünyanın en tuhaf işlerinden birisi olsa gerek. hep tek ismim vardı ve isim değiştirmeyi de hiç düşünmedim.

    nasıl bir his ve beklenti acaba? insan merak ediyor.
  • nasıl yapılıyor bir anlatın bekliyorum
  • yapmayı istediğim fakat cesaret edemediğim hadise
  • dünyaya gelişim anne ve babamın boşanma duruşmalarına denk gelmiş. nüfusa amcam kaydetmiş. ismimi kaydeden memur harf hatası yapmış, kimlik de öyle çıkmış. dağılan bir ailenin gariban çocuğu olarak kimse de bu konuyla ilgilenmemiş. gündelik hayatta ben hep ismimin doğrusunu kullandım ama resmî işlemlerde hep durumu izah etmek zorunda kaldım. çünkü yapılan harf hatası ismimi manasız kılıyor, bu da durumu açıklamak zorunda bırakıyordu beni. bugüne kadar kim uğraşacak mahkemelerle falan dedim. sonra nüfus idaresinde de isim tashihi yapılabileceği yönünde düzenleme yapılınca bu işe el atmaya karar verdim. zaten yeni kimlik belgemi de almam gerekti artık. nüfus idaresine gittim ve dilekçe verdim: şu olan ismim, harf hatası yapılarak sehven şu olarak kimliğe kaydedilmiştir. kelime olarak bir anlam içermediğinden dolayı günlük yaşamımda çeşitli sıkıntılar yaşamama neden olmaktadır. bu nedenle ismimin bana verilmek istendiği haliyle ve doğru yazılışla şu olarak degistirilmesini rica ederim. bu dilekçeyi benden aldılar ve bir-iki ay içinde olumlu yada olumsuz çıkacak sonucun cep telefonuma mesaj olarak geleceğini söylediler. başvurumdan bir buçuk ay sonra mesaj geldi: isim değişiklik talebini kabul edilmistir diye. bu şekilde yeni kimlik belgemi aldım. ancak benim anladığım kadarıyla, mahkemeye gitmeden nüfus idaresinde değiştirilebilmesi belli başlı şartlarla sınırlı. benimki gibi hatalı yazım gibi veya alçaltıcı, rencide edici isimler-soyisimler gibi. keyfi sayılabilecek değişiklikleri *nüfus idaresinden yapamıyorsunuz. çok yerinde bir uygulama olmuş. akıl edenlere ve işleyişe koyanlara teşekkür ederim.
    tanım: rahatsız edici yada anlamsız olması durumunda yapılması gereken eylemdir.
hesabın var mı? giriş yap