• akvaryumun su sıcaklığını dengelemesi açısından belki de bir akvaryumda bulunan en önemli cihaz ısıtıcıdır. elektrikli ısıtıcı olmasına rağmen, akvaryumcular arasında yalnızca ısıtıcı olarak anılır. dikkat edilmesi gereken nokta akvaryum sıcaklığını sabitleyebilen bir cihaz olmalıdır. eski, kullanılmış veya kararsız çalışan ısıtıcılardan uzak durmak gerekir. bir diğer nokta da ısıtıcının kaç watt olacağı, akvaryumun büyüklüğüne göre ısıtıcının watt değeri de doğru orantılı olarak artar.

    (bkz: hayatın ne kadar ibne olduğunun anlaşıldığı anlar/@sotw)
  • kullanımı çok önemlidir.stabilitesi çok daha önemlidir.akvaryumcudan ısıtıcı alıp,akvaryuma yerleştirip, 26-27 dereceye ayarlayıp keyfinize bakmamalısınız.en az bir gün evin içinde ara ara takip etmelisiniz.öyle ki en kaliteli ısıtıcılar dahi yanlış kullanım sonucu acayip felaketlere sebep olabilmektedir.

    öncelikle ısıtıcı dış filtre çıkışı ağzına ya da yakın bölgeye,iç filtre sirküle eden yere yakın bölgelere olabildiğince yatay şekilde yerleştirilmeldir.çünkü ısıtıcı bütün bir akvaryum suyunun sıcaklığına göre çalışmaz,etrafındaki suyun sıcaklık değerine göre çalışır.alır siz 100 litrelik akvaryuma dolaşımın ve akımın en az olduğu yere ısıtıcıyı yerleştirirseniz,derecenizi de ebesinin hörekesine koyarsanız,ulan bu su neden ısınmıyor diye en yüksek dereceye ayarlar yarra yersiniz.

    suyun dolaşımın başlangıç yerine ısıtıcıyı koymak çok önemlidir.en önemli faktördür.bu şekilde yaparak suyun devir daim ettirerek ısıtıya gerçek su sıcaklığını,akvaryumun her bölgesindeki sıcaklığı en iyi şekilde iletebilirsiniz.

    az önce de bahsettiğim gibi ne kadar kaliteli olursa olsun ısıtıcılar her zaman doğru değerleri vermeyebilirler.bu yüzdendir ki ısıtıcıların üzerindeki rakamlara itibar etmeyiniz.siz kendiniz o değerleri bulunuz.öyle ki 26 dereceye ayarladığınız ısıtıcı bir kaç gün geçmesine rağmen anca 22-23 derecelere getirebilir.siz de ona göre ayarınızı yapınız.bazen 32 dereceye ayarladığınız ısıtıcı 26 dereceye getirebiliyor.tam tersi 27 derece diye ayarladığınız ısıtıcı 35-36 derece yapıp akvaryum içinde katliam yaratabilir.

    uzun zamandır kullanılmayan ısıtıcılarda yeniden kullanılmaya başlandığında kesinlikle gözleminizle ayarlarını yapınız.stabilite bir şekilde oynayabiliyor.yani her kış geldiğinde ,ısıtıcıyı takacağımız zaman gözlemlerimizle takip edelim.

    bazı şeyler var.akvaryum boyutlarına göre ,su hacmine göre watt değerleri vs. öncelikle bilinmelidir ki 200 litre suyu ısıtmak için 300wattlık ısıtıcı ile 200 wattlık ısıtıcının harcayacağı enerji miktarı aynıdır.aradaki tek fark biri günde 4 saat çalışırken diğerinin 6-7 saat çalışmasıdır.(oranlar kafamdan sallamadır,bilimsel olarak öçülmüş şeyler değildir) watt değeri yükseldikçe daha çabuk ısıtma yapmaktadır fark budur yani. yani yanlış bilinen watt değeri yükseldikçe daha çok daha çok elektrik harcar mantığı ısıtıcılar için geçerli değildir.

    bir de bu ısıtıcıların elektrik masrafı vardır ki ciddi bir şeydir.sadece bir ısıtıcının(300 watt) günde 15 saat çalışması 50 tl artı elektrik masrafına neden olmaktadır.ki ülkemiz şartlarında ciddi bir rakamdır.ayrıca belirtmek isterim ki bir ısıtıcı günde 15 saat çalışıyorsa ciddi bir sorununuz vardır,o da ev içinde yeterli ısıtma yoktur demektir.yani kışın buz gibi bir odaya ,kalorifer vs. bulunmayan bir odaya akvaryum ki suyun sıcaklığını direk etkileyecektir,ısıtıcı da bu sebepten dolayı daha fazla çalışacak elektrik masrafınız çoğalacaktır.akvaryum koyduğunuz ortamın sıcaklık şartlarının yeterli olmasına dikkat ediniz.nedir peki bu yeterlilik?sizin aileniz ile birlikte evde otururken ortamdaki ısıdan rahatsızlık hissetmemeniz kısaca.bu kadar basit.ısıtıcının gün içerisinde en çok çalışacağı zaman aralığı geceleri olacaktır bu şekilde.

    ısıtıcı alırken ,ısıtıcının suyun içine tamamen girip girmemesinde bir sorun olmayacağını öğrenin.bu markadan markaya değişen bir şeydir.10-15 tllik ısıtıcılara kesinlikle itibar etmeyiniz.ısıtıcı çok ciddi bir akvaryum malzemesidir,alırken ciddi bir araştırma yapmanızı öneriyorum.ısıtıcıyı olabildiğince yatay bir şekilde yerleştiriniz.

    dünyanın en iyi akvaryum ısıtıcısı üreticisi jager'dir.pahalı olup olmaması önemli değil yeter ki dikkat edin.bunun dışında çin malı olarak atman ve lifetechlerde çin olmasına rağmen kalitelerini ispatlamış markalardır.lütfen yazdıklarımı ciddi bir şekilde en baştan yine okuyunuz,akvaryum forumlarında ısıtıcılar ile ilgili başlıkları okuyunuz bilgi sahibi olunuz.bu kadar yazıyı okuduysan eğer harbiden akvarist olmuşsun,helal lan.

    bir de ekleyeyim,tek bir termometreniz olmasın.piyasada cam yapışan termometreler var ayrıca bir de dijital bir termometre alınız.
  • (bkz: ayak ısıtıcısı)
    bunların ayakları ısıtan böyle tablet gibi, yerden bitme olanlarından satıyorlar. aylık elektrik faturamıza etkisi yalnızca 3tl imiş. evde, ofiste, kütüphanede diye komik de bir tanıtımı vardı.
    isteyen olursa fırsat sitelerini takip etmesini öneririm, zira oralarda hep indirimde hep indirimde.
  • mehmet ali aydınlar'ın ağzından işitilen bir kelime. birisine, "kızım ışıl, ısıtıcı ılık mı?" diye sorarken kulak misafiri olmuşlar geçende.

    .
hesabın var mı? giriş yap