• kanuni sultan süleyman zamanında defterdarlık yapmış, o dönem istanbul'unun en zengin (padişahın servetiyle kıyaslanacak derecede) adamlarından biri olan vezir.. tam unvanı defterdar iskender çelebi'dir. devrinin önde gelen aydınlarındandı, sanatsever bir kişiliğe sahipti ve şair ahalisinin hamisi olarak biliniyordu.

    devletin tepesinde süleyman bütün gücü elinde tuttuğunu sanırken arkasından oynanan güç oyunlarında hürrem sultan'ın en yakın entrika arkadaşı, destekçisi ve ibrahim paşa & mahidevran sultan ikilisinin can düşmanıydı. hürrem'in büyük planında iskender çelebi ve karısı semiha dedikodu taşıma ve süleyman'ın aklını karıştırma görevlerinden sorumluydu.

    1533'te gerçekleşen ırakeyn seferi'nde ibrahim paşa padişahın yokluğundan istifade ederek iskender çelebi'ye, aç gözlülüğünü kullanarak komplo kurdu ve kışkırtmalarıyla süleyman'ın onu cellada teslim etmesini sağladı. cesedi bağdat'ta ibret-i alem olsun diye günlerce sergilendi, ardından gömüldü. ibrahim paşa'nın bu hamlesi hem tek adam olmak (kanuni iskender çelebi'ye herkesten fazla güvenirdi) hem de hürrem'i saf dışı bırakmak amacını güdüyordu.

    masum olan iskender çelebi'nin öldürülmesi olayı kısa vadede ibrahim paşa'yı rahatlatsa da uzun vadede pek bir yarar sağlamadı. bağdat'taki görkemli sarayında gününü gün edip kendine sultan dedirtmesi onun gözden düşmesiyle ve makbul lakabının "maktul"e dönüşmesiyle sonuçlandı.

    ibrahim'in ölümüyle mahidevran ise en yakın silah arkadaşını ve henüz fark etmese de valide sultanlık umutlarını kaybetti, hürrem'le durumu 1-1 eşitlendi.

    iskender çelebi'nin karun'u kıskandıran servetine ne mi oldu? hepsi devletin oldu tabii, fakir fukaraya dağıtılacak hali yok ya.
  • asildiktan sonra kanuni'nin ruyasina girmis, kanuni'yi ruyasinda bogazlamis. bu ruyanin cok buyuk tesirinde kalan sultan, pargali'nin gun gectikce buyuyen iktidarindan suphe etmeye baslamistir. pargali/makbul ibrahim pasa'nin entrikasi ile idam edilen celebi'nin olumu, ibrahim pasa'nin katlinin habercisi olmustur. bagdad'dan istanbul'a donen padisah, ramazan'in 21.gunu iftara davet ettigi en yakin adami ibrahim'i bogdurtmustur.
  • salih mirzabeyoğlu'nun müjdelerin müjdesi kitabındaki küşte isimli hikâyede kendisinden bahsedilir. hatta "küşte iskender çelebi" olarak hikâyenin başlığı ona izafe edilir. pargalı ibrahim paşa ile arasında husumet olduğundan sürekli çekişme hâlindedirler. pargalı'nın fişteklemesiyle padişahın bir anlık öfkesinin birleşmesi iskender çelebi'nin kellesine mâl oluyor. dillere destan servetinin sadece sayımı yanlış hatırlamıyorsam 3 ay sürmüş. pargalı için sonun başlangıcı olması açısından çok önemli bir olay bu. çünkü kanuni vicdanen çok rahatsız oluyor, kötü rüyalar görüyor falan filân... sonra makbul ibrahim oluyor maktul ibrahim, kimse de kerevetine çıkmıyor.
    küşte, "öldürülmüş" demek bu arada.
  • (bkz: serasker sultan)

    pargalı ibrahim ile arasının açılmasına sebep olan şey ibrahim paşa’nın kendine bu ünvanı layık görmediydi.
  • ismail hakkı uzunçarşılı´ya göre musa adlı birinin oğludur.
  • yaşadığı dönemde imparatorluğun en zengin adamı. varlığını soyuna borçludur, devlet hizmetlerinden bağımsız olarak ailecek zenginlerdir. ayrıca kendisi sanatkarların koruyucusudur.
hesabın var mı? giriş yap