• askerlerinin kizgin yaga karsi idrencli olduklari rivayet edilir
  • büyük iskender'in zamansız ölümü sonrasında genaraller arasında çıkan anlaşmazlıklar ve çatışmalar imparatorluğun dağılmasına ve yerine üç devlet kurulmasına neden oldu.

    1-antigonitler (makedonya krallığı),
    2-selevkiler ( asya krallığı)
    3-ptolemeler (mısır krallığı)

    sonradan bu krallıklar romalılar tarafından teker teker ortadan kaldırıldılar.
  • yunanistan'da ilk siyasi birliği sağlayan büyük iskenderdir.

    persleri granikos savaşı ile yendi. anadoluyu kurtardı bunların elinden. rahat durmayan, kaşınan persleri bu sefer hatay'da issos savaşı ile parça pinçik etti.

    mısır'a, mezopotamya'ya, maveraünnehir'e, hindistan'a kadar ilerledi.

    dönüşünde hastalanarak öldü. ölümünden sonra makedonya krallığı(antigonitler), mısır krallığı(ptolemeler) ve asya krallığı(selevkoslar) kurulduysa da barbar* romalılar tarafından yıkıldılar.

    bizi ilgilendiren ise selevkoslar. bunlar ex olduktan sonra yerine; bergama, kapadokya, kommagene, pontus ve bitinya krallıkları kuruldu.

    bunların içinde en gelişmişi ise bergama krallığıdır.

    ayrıca;

    (bkz: helenistik dönem)

    (bkz: arşimet)

    (bkz: parşömen)

    (bkz: iskenderiye feneri)

    (bkz: kodex)

    (bkz: zeus tapınağı)

    (bkz: asklepion)
  • (bkz: kebap krallığı)(bkz: swh)
  • bilimsel yazıları okumaktan usanan biri olarak, kendi yorumumu katacağım. bana kalırsa iskender'in politikaları ve iskender imparatorluğunun(makedon imparatorluğu da diyebiliriz) en büyük sorunu yerel yönetim sisteminin denetimli olmamasıydı. hemen biraz daha detay vereyim, mesela pers topraklarında yönetim sisteminin hala satraplıkla yani bir çeşit valilikle yönetilmesi ölümünden hemen sonra topraklarının bu kadar kolay parçalanabilmesine zemin hazırladı. bunda karaktersiz arkadaşlarının da payı büyük ama bu kalleşlikten bahsedip canımı daha da sıkmak istemiyorum. bir diğer değinmek istediğim konu; doğu-batı sentezi. evet kültür ve sanat açısından çok kıymetli eserler ortaya çıktı(arkeolog ve sanat tarihçilerini ağlatacak boyutta) ama oradaki kültür korunsaydı ya da özgün bir şekilde dönüştürülseydi daha sağlıklı olurdu. birçok imparatorluğu, birçok devleti bitiren konulardan biri olan dışarıdan gelin almanın olduğunu tarih boyunca gördük. buna sayısız örnek de verilebilir. persler'i günahım kadar sevmem. hatta bazen zalimce fikirler bile üretebiliyorum, iyi ki iskender'in silah arkadaşlarından biri olmamışım yoksa yaptıklarımdan sonra şu an bile “benim kukuletalı bacılarıma saldırdılar” diye sızlanarak bütün avrupa ülkelerini arkalarına alırlardı.
    güzelim imparatorluğu da güzelim iskender'i de çok güzel harcadılar. az yerinde dursaydı her şey çok farklı olabilirdi. hep dediğim gibi; iskender nazara geldi.
  • (bkz: issos)
    (bkz: gaugamela)
  • dunya imp. kurmak isteyen anadoluyu egemnligi altına alan medeniyet.ayrica hellenistlik medeniyetini cikaran medeniyet.
hesabın var mı? giriş yap