• başlığı nasıl açabilirim bilemedim, karakter sınırına takılmadan özetlenebilecek bir olay değil çünkü.

    öncelikle kaynaklar;
    olayın ilk kez ortaya çıkarıldığı reddit gönderisi:
    https://www.reddit.com/…lmost_every_single_article/

    https://www.theguardian.com/…ice-of-scots-wikipedia

    https://www.verdict.co.uk/…ots-wikipedia-gibberish/

    olayın kısa özeti şu ki, bu gönderiyi açan arkadaşımız iskoçça vikipedinin ne kadar kötü olduğunun epey önce farkına varıyor. hatta birkaç arkadaşına bundan bahsetse de konuyu hiç ileriye taşımıyor. son seferinde bir şeyi google'da araştırırken vikipedi sayfasına giriyor ve gramerin bozukluğu, kelimelerin yanlış telaffuz edilmesi ve hatta bazı var olmayan kelimelerin kullanılması, kullanılan dil yapısının ise hep ingilizce cümle yapısına tam olarak oturması dikkatini çekiyor. kimse düzeltmemiş mi bunu diyerek düzenleme geçmişine giriyor. bir de bakıyor ki düzenleme yapan yalnızca bir kişi var. kişinin profiline tıkladığında fark ediyor ki; kendisine ıntp brony diyen bu arkadaş hiç iskoçça bilmeyen bir amerikan genç ve on binlerce makaleyi tek başına yazmış. iskoçça vikipedide toplamda ise altmış bin makale var.

    bu arkadaşımız sayfaların ingilizce aslındaki metni alıp, kelimeleri online iskoçça sözlükten iskoçça ilk karşılıklarıyla değiştirip, karşılık bulamadıklarını öyle bırakarak iskoçça sayfalar oluşturmuş. bazı kelimeleri de bildiğin taşşak geçer gibi iskoç aksanıyla konuşulan ingilizce halinin karşılığıyla değiştirmiş. bu formülle oluşturduğu 23000 iskoçça sayfayla iskoç dil gelişimine tarihteki en büyük zararı vermiş olabileceği konuşuluyor.
  • (bkz: sebebi neydi ki) iskoçca falan umrumda değil tek merak ettiğim bunun amacı nedir, sebebi nedir. bir insan neden böyle bir şeyle uğraşır. eğlenceli bir aktivite desen değil, birilerini güldürebilecek bir trollük değil. nereden baksan can sıkıcı, hatta üstüne para verseler uğraşmayacak bir şey.
    ne değişik tipler var şu dünyada.
  • bu olayın ilk olarak 4chan'da duyurulması da enterasandır ayrıca.

    https://i.redd.it/zw7cdimejaj51.jpg

    tarihlere dikkat edelim.
  • ibnelik olsun diye yapilmistir, daha fazlasi degil.

    adamlar dedelerinin mezar tasini okuyamayacak bu ergen yuzunden.
  • çocuğun iskoçlara ne garezi var çok merak ettiğim olay, çok güldüm ama işi gücü bırakmış iskoçlarla taşşak geçmiş.
  • ilginç ve ciddi derecede işsizlik gerektiren durum. "bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur." atasözünün doğruluğunu göstermiş. iskoçlar bakmadığı için dağ olmuş.
  • hesaplarima gore amerikali bir ergen olamaz. yani amerikali olur fakat ergen olamaz. yazmaya basladiginda ergen olabilir ama simdi ergen olamaz.

    23.000 makaleden bahsediliyor. her birine bir saat ugrassa 23.000 saat eder ki buda 958 gun. yani hic uyumadan yaklasik 2.5 yil. ee bu cocuk uyku ihtiyacini kendini prize takar halletmiyorsa gunde bu ise maksimum 8 saat ayirabilir. yuvarlak hesap oda yaklasik 7.85 yil yapar. bu surede ergenligini atlatmasi icin gayet yeterli.
  • harika bir hacking hikayesi. çocuk takibindeyim.
  • herif insanlık tarihinin en büyük taşağını geçmiş valla.
hesabın var mı? giriş yap