• isletmenin bir yıl yada işletmenin normal faaliyet donemi içinde paraya cevrilecegi tahmin edilen varlıklardan olusan donen varlıklari toplami ile ayni sure içinde odenecek borclari içeren kısa vadeli borçlari toplami arasındaki farktan ibaret olup bu durum su formulle daha rahat gosterilebilir: isletme sermayesi = donen varliklar - kısa vadeli borclar .
  • (bkz: isf)
  • kabaca cari aktiflerin * cari pasiflerden* çıkarılmasıyla elde edilen değer.

    yalnız burada önemli olan bu hesabı yapan (genellikle mali analist) arkadaşın muhasebe kurallarına uygun olmayan bir bilançoyu ya da kendisine tevdi edilmiş olan mizanı muhasebe tebliğlerine ve genel teamullere ne derece uydurduğudur.

    en basitinden örneklemek gerekiyorsa tutup da üç bilanço dönemi ortaklardan alacaklar mevcut ve de sabitliği gözleniyor arkadaş da hala bunu cari aktiflerde değerlendiriyorsa biz bu arkadaşa ya şirketten para aldı ya da öküz gözü ile bakmalıyız.
  • isletmenin normal calisma olanaklarini karsilamak icin gerekli varlik ve kaynak tutarini belirtir. uretim cikti miktari ile yakindan ilgilidir zira uretim miktari arttikca isletme sermayesi ihtiyaci da artacaktir.

    brut isletme sermayesi, donen varliklari ifade ederken, net isletme sermayesi donen varliklardan, kisa vadeli borclarin dusulmesiyle bulunur. donen varliklarin kisa vadeli borclardan yuksek olmasi isletmenin normal faaliyetlerini karsilamak icin borca ihtiyac duymadigini gosterir.

    ha tabi kimi zaman isletme sermayesi ihtiyaci karsilamak icin genelde kisa vadeli olmak uzere krediler alinabilir ama bunun degerlendirmesi sevgili bankaci arkadaslarin uzmanlik konusudur.
  • (bkz: nis)
  • negatifse (negatif diye bi şey yokmuş tabi), yani kısa vadeli borçlar dönen varlıkları aşıyorsa, aradaki fark net işletme (çalışma) sermayesi noksanı adını alırmış. (bkz: kısa vadeli borç ödeme güçlüğü)

    (bkz: cari oran)
  • isviçreli bilimadamları ve aksaraylı küçük esnafa göre işletmelerin yüzde 70 inin batma nedeni. işletme sermayesinin iyi yönetilmemesi durumunda pek çok pazar lideri güçlü firmanın bir anda çuvalladığı gözlemlenmiştir.
  • karlı bir şirketi ele alırsak, işletme sermayesi negatifse şirketin operasyonlarını döndürecek parası vardır, finansman ihtiyacı yoktur şeklinde de yorumlanabilir.

    mesela basit bir şirket düşünelim. alacaklarını 30 günde topluyor ve tedarikçilere 3 ay içinde ödeme yapması gerekiyor. 30. gündeki işletme sermayesine bakacak olursak negatif çıkacaktır (kısa vadeli borçları > kısa vadeli alacakları). lakin, 30. gün itibariyle cebine 2 ay sonra ödeyeceği borçları için nakit girmiş oluyor. bu durumda operasyonlarını döndürecek sermayeyi elde etmiş oluyor. ve aslında işletme sermayesi negatif çıksa bile finansman ihtiyacı doğmamış oluyor.

    zararda olan bir şirkette bu durum geçerli olmaz tabii.
  • bir otomobil satın alıyorsanız, bu sabit sermayedir. ancak bu otomobile yakıt doldurup hareket ettiriyorsanız, doldurduğunuz yakıt, işletme sermayesidir. ne kadar otomobil çalışırsa yakıta yani işletme sermayesine ihtiyacı vardır.
  • öyle çok tecrübeli olduğumdan değil ama kısa danışmanlık hayatımda zor duruma düşen türk şirket case'lerinin çoğu işletme sermayesinin düzgün yönetilememesinden kaynaklı.

    genel problem stok ve alacakların sürekli borçla finanse edilmesi ve stok arzının borcu ödeyecek şekilde planlanamaması. adama soruyoruz ' sizin satış projeksiyonunuz ne? ', ' stoklar için bütçeyi nasıl ayarladınız?' cevap yok. borç alıp, proje yapmışlar örneğin sürekli ama kimse bunlar nasıl finanse edilecek ne zaman satılacak bihaber. sonra vadesi gelen borçla, milyarlarca usd'lik stok birikimiyle kala kalıyorlar.

    bu gördüğüm vakalar da öyle esnaf şirketleri değil, milyarlarca dolar değerlemesi olan yerler. seymur tarı demişti sanırım 'türk şirketleri rakamlarla yönetilmiyor, çoğu patron şirketi mantığında' diye. cidden de öyle.
hesabın var mı? giriş yap